2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Romániában rendkívül alacsonyak a nyugdíjak és a minimálbér, a szegénység szintje aggasztó – jelentette ki pénteken Raluca Turcan munkaügyi miniszter. „Több mint 900.000 nyugdíjas szociális minimálnyugdíjt kap, az állami nyugdíjrendszer 5 millió nyugdíjasának a jövedelme 1500 lej körüli, és további 2,7 millió személy nyugdíja nem haladja meg az átlagnyugdíj értékét” – mondta, hozzátéve, hogy ezek a jövedelmek nem biztosítanak decens életszínvonalat az idős embereknek. 

Nézzük meg, hogyan állunk az EU szintjén. Köztudott, hogy Romániában él az Európai Unió szegényeinek 6 százaléka. Gazdasági elemzők szerint 2050-re a romániai lakosság mintegy 30 százaléka idősebb lesz 65 évesnél. Az sem titok, hogy Romániában létezik egy mélyszegény réteg. Ahol probléma a gyerekek iskoláztatása, a fiatalkorú lányok kiszolgáltatottsága, a gyerekszegénység, a nélkülözés. 

A romániai mélyszegénység megoldása akkor került napirendre, amikor az ország az EU-hoz való csatlakozásra készült. Románia csatlakozásának az előkészítése egybeesett az Európai Tanács 2000-es lisszaboni értekezletével, amelyen arról döntöttek, hogy több lépést kell tenni a szegénység felszámolása, illetve a munkajog védelme érdekében. 2002-ben mind a tagállamokban, mind a csatlakozáshoz készülő államok között megállapodás született, hogy kétévente jelentést írjanak arról, mi a helyzet az országukban a szegénységgel és a társadalmi kirekesztettséggel. Ekkor két fontos törvény született Romániában: az egyik a szociális segély átgondolása és a garantált minimáljövedelem fogalmának a bevezetése, a másik a társadalmi kirekesztés elleni intézkedés. Azonban helyi szinten nem voltak erőforrások, a jogi keret nem volt elég világos, és néhány félénk helyi kezdeményezés kivételével nem történt semmi. Tehát létezik törvény, de nem alkalmazzák. 

Romániában nem prioritás a gyerekszegénység felszámolása sem. Évek óta sereghajtók vagyunk, ami nagy valószínűséggel a jövőben sem fog változni, továbbra is milliók élnek mélyszegénységben. 

Románia 2010 óta az utolsók között szerepelt az Eurostat mélyszegénységet vizsgáló rangsoraiban. A népesség ötöde mindig szegény volt, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak az idősek kiemelten veszélyeztetettek, hanem a gyerekek is. 

A munkaügyi miniszter nem mondott újat. Ideje lenne valóban tenni valamit mind a kisnyugdíjak, mind pedig a gyermekszegénység felszámolása érdekében. Nem csupán nyilatkozatok szintjén.