2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Oxfordi Egyetem kutatási céllal

Oxfordi tudósok egy úttörő kutatás részeként szándékosan megfertőznek koronavírussal pácienseket. A kísérlet célja, hogy döntő bizonyítékokat nyerjenek arra vonatkozóan, hogyan reagál az emberi immunrendszer a vírus jelenlétére.

„Azt próbáljuk ezzel a kutatással elérni, hogy meghatározzuk: egy bizonyos fajta immunválasz egy bizonyos szintje vajon megakadályozza-e azt, hogy az emberek újra megfertőződjenek a vírussal” – magyarázta a kutatás vezetője, Helen McShane.


Az immunválasz révén gyorsabban fejleszthetnek, tesztelhetnek és alkalmazhatnak vakcinákat 

A kutatásban részt vevők már egyszer felépültek a Covidból. Újra megfertőzésükkel a tudósok egyik célja, hogy kiderüljön: hogyan lehetne akár az összes mutánssal szemben ellenálló vakcinát fejleszteni.  „64 pácienst fertőznek meg újra koronavírussal ebben a kórházban az Oxfordi Egyetemen” – tájékoztatott az Euronews tudósítója. „Addig lesznek itt, amíg a vírus el nem hagyja a testüket, ez egyes esetekben akár három hetet is jelenthet.” 


Minden páciens ötezer fontot kap kompenzációként 

Susan Jackson fogja kiválasztani a jelöltek közül azokat, akiket megfertőznek majd. Minden páciens ötezer fontot kap kompenzációként. 

„Még mindig nem tudjuk pontosan, mi védi meg az embereket a Covidtól, attól, hogy nagyon megbetegedjenek, ez pedig remélhetőleg segít választ találni. A tanulmány által rengeteg információt szerzünk. Segíteni fog nekünk a vakcinák és kezelések megtervezésében” – mondta. 

A tudósok az összehasonlítás és ütköztetés módszerével igyekeznek megérteni annak a legapróbb részleteit is, miért reagálnak az emberek különféleképpen a vírusra. (Forrás: Euronews)