2019. január 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ennyi kisgyerek talán soha nem fordult meg a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban, mint hétfő este, a másfél éves Dávid Robika megsegítésére szervezett jótékonysági koncerten. Jelen volt Robika is, az est főszereplője, öröm volt nézni, ahogyan az emberek között szaladgál és mindenkire mosolyog, aki lehajol hozzá, hogy megsimogassa.

Fotó: Feigl Gabriella


 

Ennyi kisgyerek talán soha nem fordult meg a marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban, mint hétfő este, a másfél éves Dávid Robika megsegítésére szervezett jótékonysági koncerten. Jelen volt Robika is, az est főszereplője, öröm volt nézni, ahogyan az emberek között szaladgál és mindenkire mosolyog, aki lehajol hozzá, hogy megsimogassa. Láthatóan jól érezte magát, még a koncert kezdete előtt lelkesen „segédkezett” a hangosítónak, majd önfeledten tapsikolt a színpad előtt, miközben Vízi Imre énekelt.

Bár először Vízi Imre-koncertként volt meghirdetve a jótékonysági esemény, a Titán népszerű frontembere, Szabó Előd, valamint Jakab Csaba énekes is jelezték, fellépnének, hogy ezáltal ők is segítsenek a kisfiún. Mindhárom előadó hozta a megszokott színvonalat, kiváló hangulatot teremtettek, két órán keresztül folyt a buli, tapsolt a nagyérdemű, Vízi pedig folyamatosan biztatta a hallgatóságot: ne feledjenek el adakozni. Zömében kisgyerekes családok jöttek el, valószínűleg azért, mert – ahogy Kakasi Mihály műsorvezető is rámutatott –, amikor beteg gyerekről hallunk, azonnal az jut eszünkbe: Istenem, a miénkkel is megtörténhet, így ilyenkor az ember kissé átértékeli a dolgokat, és lehetősége szerint segíteni próbál.

Emberségből nagyon sokan jelesre vizsgáztak

Végignézve az alig százötven fős közönségen, ellentmondásos érzések váltakoztak bennem. Egyrészt megható volt tapasztalni, hogy mégis vannak segítőkész emberek, akik a szívükön viselik a beteg kisgyerek sorsát, készek segíteni egy bajban lévő családon, még akkor is, ha az idegen számukra. Másrészt akarva-akaratlanul némi csalódottság is megfogalmazódott mindenkiben, hiszen a szervezők abban reménykedtek, hogy több százan jönnek el, és szűknek bizonyul a népszerű klub, de nem így történt, alig száz-százötvenen váltottak belépőt. Ellenben úgy tűnik, nagyon sokan, ha nem is értek rá eljönni a koncertre, bőkezűen adakoztak, másoktól küldték el az urnába szánt összeget, hiszen a koncerten a belépti díjakból, valamint a bejáratnál elhelyezett urnába csúsztatott adományokból összesen 5300 lej gyűlt össze. Demeter József, Döme, ahogyan a városban ismerik, a Jazz&Blues Club társtulajdonosa, aki mindvégig felkarolta az ügyet, a belépti díjakból származó összeget teljes egészében Robikának ajánlotta fel.

Ami pedig a legjobb hír: a koncerten Robika édesapjától, Dávid Szabolcstól megtudtuk, hogy alig két és fél hét alatt, amióta a gyűjtés elindult, a műtéthez szükséges 10 ezer angol font több mint fele, 7 ezer fontnak megfelelő összeg gyűlt össze. – Alig jön hogy elhiggyük – mondta könnyeivel küszködve az édesapa, aki tegnap reggel az egyik közösségi oldalon mondott köszönetet mindenkinek, aki melléjük állt és támogatta őket: „Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt és eljött a jótékonysági koncertre. Köszönjük Vízi Imrének és csapatának, Jakab Csabának és Szabó Elődnek, meg a szervezőknek. Habár nagyon jó lett volna, ha nem ilyen helyzetben kell részt vennünk a koncerten, ez megerősített, hogy igenis meg kell oldani Robi problémáját. És függetlenül attól, hogy Robi vagy más gyerek, nem szabad feladni, hanem harcolni kell, hogy nehéz helyzetben lévő gyerekeinknek is esélyük legyen egy normális élethez. Köszönet azoknak is, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni ezen az eseményen, de támogattak” – írja bejegyzésében az édesapa.

A másfél éves Robika története nagy tömegeket mozgatott meg, cégek is adományoztak, de számtalan magánszemély is segített, idősek is, akik a kis nyugdíjukból lemondtak 20-30-50 lejről Robika javára, és olyanok is megkeresték a családot, akik maguk is beteg gyereket neveltek, és a pár száz lejes adomány mellett meséskönyvvel is megajándékozták az életvidám kisfiút.

Az emberek segítőkészségének köszönhetően tehát a család közelebb jutott a célhoz, a műtéthez, ami elengedhetetlen a kisfiú állapotának a javulásához, viszont az adománygyűjtés folytatódik, hiszen a sürgős sebészeti beavatkozás, ami egy nem szokványos zsírleszívás és arcrezekció, 10.000 angol fontba kerül, amiből még hiányzik 3 ezer. Emellett ha Robikát a műtét utáni esetleges szövődmények miatt az intenzív terápiás osztályra utalnák be az angliai kórházban, az napi 5.000 fontba kerülne. Ezenkívül a gyerek 18 éves koráig többszöri orvosi beavatkozásnak lesz kitéve, mivel nyelve vastagsága miatt lehetnek beszédproblémái, illetve szájcsontjai szélesebbek lévén a normálisnál, rágási nehézségek is előállhatnak, ezeket sebészetileg szintén Londonban lehet megoldani. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy Robikára 18 éves koráig műtétek sora vár, hogy kiküszöböljék a rendellenes növekedést, amit a betegség okoz.

Akik a továbbiakban segíteni tudnak abban, hogy Robikát megműttethesse a család, Dávid Szabolcs Attila BCR-nél (BCR SA Sucursala Mures Central) nyitott számláira – RO51 RNCB 0193 0512 4224 0001 (lej), RO24 RNCB 0193 0512 4224 0002 (euró) –, illetve az OTP Banknál (OTP BANK Sucursala Tg. Mureş) nyitott számláira utalhatnak pénzt lehetőségük szerint: RO91OTPV320000747697RO01 (lej), RO48OTPV320000747697EU01 (euró), RO08OTPV320000747697US01 (dollár), RO34OTPV320000747697GB01 (angol font) és RO95OTPV320000747697HU01 (forint).