2020. február 29., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vetítés és beszélgetés Schnedarek Ervin születésének századik évfordulója alkalmából

A rendezvényre az Édentől Keletre Filmklub, az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az András Lóránt Társulat közös szervezésében Marosvásárhelyen, január 23-án (csütörtökön), a Brăila utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében (az András Lóránt Társulat székhelyén) kerül sor.

Száz éve, 1920. január 21-én született Schnedarek Ervin (1920–2008), Marosvásárhely legendás filmese és pedagógusa. Annyira szerette a mozgóképet, hogy önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években, amikor a városban nagyon kevesen tudták, milyen egy filmkamera. A Maros–Magyar Autonóm Tartomány idején működő mozigépész-szakiskola tanára lett, később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan kreatív műhellyé vált. A filmklubban ki lehetett próbálni a keskenyfilmes technikákat (8 mm és 16 mm), pótolta a hiányos filmesképzést, és nem utolsósorban minőségi szabadidős tevékenységet biztosított. Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a hetedik művészetről elnevezett Studio 7-et.

2019 augusztusában kiállításon mutatták be Schnedarek Ervin világát, az intézményeket, ahol filmesként dolgozott. 100. születésnapján alkotóként szeretnék bemutatni, hogy méltó helye van az erdélyi filmtörténetben. Premierként vetítik le a róla készült rövid dokumentumfilmet.

Szervezők: Édentől Keletre Filmklub, Erdélyi Audiovizuális Archívum, András Lóránt Társulat.

Támogatók, partnerek: Maros Megyei Múzeum, Filmtett, KPI – Kutatási Programok Intézete –, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, Aranka György Társulat, Studium Prospero Alapítvány, Aranka György Alapítvány. 

A belépés ingyenes! 

FB-esemény linkje: https://www.facebook.com/events/207952517038169/ 


Program:

18 – vetítés: Erdély amatőr filmesek lencséjén keresztül II., Schnedarek Ervin. Rendezte Németh Szabolcs Előd, 2019, 27 perc.

Ez egy websorozat második része, a Schnedarek Ervin-féle marosvásárhelyi amatőr filmklubról szól, amely az 1970-es és 80-as években az egyik legszínvonalasabb filmes műhely volt Romániában. Nemcsak a műhelyt és kiemelkedőbb alkotásait, hanem az alkotásokon keresztül az 1980-as évek Marosvásárhelyét mutatják be a filmklub egykori tagjai – Miholcsa Gyula, Toró Annamária és Haáz Sándor – segítségével.

18.30 – vetítés: válogatás Schnedarek Ervin (és diákjai) rövidfilmjeiből

A két Bolyai (dokumentumfilm, 1970-es évek)

Nem/Nu (kisjátékfilm, 1983)

Farsangtemetés Sófalván (dokumentumfilm, 1982)

Rókavadászat (kisjátékfilm, 1970-es évek)

Tóparti idill (animáció, 1975)

19.15 – beszélgetés Schnedarek Erzsébet Evelynnel (Schnedarek Ervin lánya), moderátor: Blos-Jáni Melinda, Németh Szabolcs Előd

Kapcsolódó cikkek:

Az erdélyi magyarság 100 éve – A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája

2018-10-21 16:49:58 // Mózes Edith

Idén a modern román állam születésének századik évfordulóját ünnepli Románia,