2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Munkával eltöltött tizenkét év után

A Balavásár község élén eltöltött tizenkét év után feláll a polgármesteri székből Sagyebó István. A távozó elöljáró az utolsó napokban is a folyamatban levő beruházásokon dolgozik.

Sagyebó István (b.) mintegy nyolcmillió eurót szerződött le a község számára, egy éve éppen az egrestői új napközire  (Fotó: Központi Fejlesztési Ügynökség)


Elkészült a balavásári ravatalozó a község köztulajdonában álló temetőben. A beruházás értéke 524 ezer lej, amit saját erőforrásból biztosítottak, és a héten meglesz az átvétel is. Mivel az eredeti terv nem erre a helyszínre készült, a továbbiakban tereprendezést is el kell végezni, remélhetőleg az év végére használhatóvá válik a létesítmény a parkolóval együtt. Továbbá az orvosi rendelő udvarán egy mintegy negyvenméteres járda építését tervezik, hogy a helyet a főútról is meg lehessen közelíteni.

Néhány nappal ezelőtt átvette az önkormányzat a kivitelezőtől a több mint ötven kamerát tartalmazó térfigyelő rendszert, amely a kjözség minden települése ki- és bejáratánál, valamint a fontosabb pontokon készít felvételeket, és nagy segítségére lesz a helyi rendőrségnek, segít majd a közbiztonság fenntartásában is.

Öt nagy beruházás van folyamatban

Több nagyobb infrastrukturális beruházás folyik jelenleg a községben, ebből három vidékfejlesztési alapokból. Balavásáron tavaly kezdték el a művelődési otthon korszerűsítését, és a jövő év közepére készülne el az 1.874.000 lejes beruházás. Ugyancsak Balavásáron tavaly kezdődött a szennyvízhálózat kiépítése, ez 7 millió lejt igényel, amelyből közel egymillió euró a vissza nem térítendő támogatás, a többi a község önrésze. A munkával nem haladtak a remélt ütemben, ezért újra tárgyaltak  a kivitelezővel, akitől új ütemtervet kértek. Nagykenden a Petőfi Sándor művelődési otthon 1.475.000 lej értékű teljes felújítása folyik, többek közt új tetőszerkezetet és betonfödémet kap az épület, és bíznak abban, hogy egy éven belül sikerül befejezni.

 A regionális operatív program támogatásával Egrestőn egy minden követelménynek megfelelő napközi-óvoda épül három tanteremmel, tágas előtérrel, orvosi szobával. A 2.277.000 lejes beruházás esetében most folyik a második közbeszerzési eljárás, ami után szerződést köthetnek a kivitelezővel, hogy a következő tanév kezdetére elkészülhessen az épület.

A balavásári kultúrotthon javítása egyike a jelenleg futó beruházásoknak 
Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Új terveket készítettek

 Nemrég pályázatokat nyújtott be a község az Országos Beruházási Társasághoz (CNI). Az egyik a község összes utcájának korszerűsítését célozza, ez nemcsak aszfaltozást jelent, hanem a csapadékvíz elvezetését, a házak előtti hidak egységes újjáépítését és járdaépítést is. A beruházás értéke meghaladja a 17 millió lejt, a projekt rajta van a támogatandó beruházások listáján.

 Ugyanide nyújtottak be egy hárommillió lej értékű pályázatot a helyi rohammentő (SMURD) állomás kialakítására. A község rendelkezik már kivitelezési tervvel, a szükséges területtel, valamint egy épülettel, amelyet bővíteni, fejleszteni kellene. Ha a pályázat nem bizonyulna nyertesnek,  van egy másik lehetőség, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség pályázik európai alapokra, ebben az esetben a község partnere lenne a beruházásnak.

 Két hónapja nyújtottak be pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz, és a jelek szerint 550 ezer lej támogatást nyernek Egrestő és Szentdemeter közvilágításának korsze- rűsítésére. A többi településen már elvégezték ezt a beruházást önerőből, ott már többnyire LED-technológiát használnak.

Nem bánja a visszalépést

Sagyebó István már tavaly eldöntötte, hogy idén nem indul a polgármesterválasztáson, és néhány nappal a távozása előtt visszatekintve úgy érzi, hagy maga után eredményeket, megvalósításokat, elkezdett munkálatokat és terveket. Az elmúlt tizenkét év munkával eltöltött idő volt számára, ez idő alatt mintegy nyolcmillió eurót szerződött le a községnek. Nemcsak infrastruktúrát építettek, hanem odafigyeltek a kulturális életre is, műalkotásokat hoztak létre, területet is vásároltak ipari csarnokokkal fejlesztés céljából.

 Tudja, hogy honnan indult, és meddig jutott el a három mandátum alatt, és megvan az az elégtétele, ami meg is illeti ennyi idő múltával. Mindig van helye a többnek, a jobbnak, sohasem lehet hátradőlni, sok dolog elő van készítve, amelyeket a következő községvezetőnek kell majd továbbvinni, és azokhoz újakat tenni. Ugyanis indul a következő hétéves európai pénzügyi és támogatási ciklus, élni kell a lehetőséggel, és további pályázati kérelmeket benyújtani.

A középületek rendbetétele, a községi utak korszerűsítése volt az elmúlt időszak feladata