2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Szférával indul a Forgatag

Plakátművészet, helyspecifikus színházi performansz, alkotóműhely, alternatív zene – mindebben a volt 4-es iskola, későbbi Európa általános iskola udvarán merítkezhet meg a hét végén a betérő. A Vásárhelyi Forgatag nyitórendezvénye, a péntektől vasárnapig zajló Szféra kínálatát a tegnapi sajtótájékoztatón, a G kávézó udvarán ismertették az illetékesek.

  Portik Vilmos, Fülöp Tímea, Soós Zoltán és Kataryzna Zalaszenska
 Fotó: Karácsonyi Zsigmond 


Portik Vilmos főszervező örömét fejezte ki, amiért a 7. Forgatagnak ismét része a Szféra, bizonyos években ugyanis a kortárs művészeteket találkoztató program a nyárzáró rendezvénysorozat előtt került megrendezésre. Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a múzeum a kezdetektől partnere volt a Vásárhelyi Forgatagnak, majd felsorolta azokat a kiállításokat, amelyekkel az idei Forgatag-programot gazdagítják. A Szféra részeként szombaton 18 órakor nyílik meg a Kultúrpalotában a fiatal művészek pályamunkáiból született Kereszteződések című tárlat, az elkövetkezőkben pedig Schnedarek Ervin marosvásárhelyi fotó- és filmművész és a Kultúrpalota Tükörtermének üvegablakait tervező Nagy Sándor emlékét is megidézi egy-egy tárlat, továbbá Kiss Manyi-kiállítás, illetve a bonchidai Bánffy-ménest bemutató tárlat is nyílik (ezekre a későbbiekben visszatérünk).

Az idei Szférát Fülöp Tímea főszervező körvonalazta. A kortárs művészetek tereként megálmodott rendezvényt mindig egy-egy romos, elhagyatott épület környékén tartják, a múlt évig az Aranykakas vendéglő volt a helyszín, tavalytól az egykori zsidó iskolához költöztették az egyedi hanglatú programsorozatot. A helyszínválasztás célja a művészet eszközeivel felhívni a figyelmet a város épített örökségére, kulturális értékeire – hangsúlyozta Fülöp Tímea. 

A Szféra 23-án, pénteken 15 órakor nyit, 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap délelőtt 10 órától este 10 óráig zajlanak az egykori iskolaudvaron az események. Délutánonként 5 órai kezdettel az alternatív zenei világba kóstolhatnak bele a látogatók. A szervezők a legizgalmasabb formációk, kísérleti projektek bemutatására törekedtek, és mivel a Szféra kreatív alkotóműhelyként is működik, bizonyos produkciók a helyszínen készülnek el. Ilyen a Storytelling workshop, amelynek termése egy szabad irodalmi színpadon kerül bemutatásra. 

  Ketty Marinova, Stefan Prohorov, Fülöp Tímea és Kataryzna Zalaszenska 


A lengyel plakátművészet nőábrázolásai

Izgalmasnak ígérkeznek a szombati és vasárnapi plakátkészítő alkotóműhelyek is, amelyeket Monica Starowicz lengyelországi művész vezet angol nyelven. Az idei Szféra a lengyel–magyar barátság jegyében szerveződött, a Bukaresti Lengyel Intézet első alkalommal partnere a rendezvénynek. 

Az együttműködésnek köszönhetően a Szféra állandó kiállításai között szerepel A lengyel plakátművészet nőábrázolása című tárlat, amelyről az évek óta Romániában élő, lengyel–magyar kulturális intézmények közötti kapcsolatokat építő Kataryzna Zalaszenska beszélt a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a kiállítás 2018-ban született, annak apropóján, hogy száz év telt el azóta, hogy a lengyel nők szavazati jogot kaptak. Az azóta elmúlt évszázadban nem sok változás történt, ezért is érdemes kiemelt figyelmet szentelni erre a kiállításra – tette hozzá a kedves, mosolygós hölgy, aki a híres lengyel plakátiskola jelentőségére, a múlt század nehéz történelmi időszakaiban betöltött üzenethordozó szerepére is kitért.

Színházzá váló iskolaudvar

A színházi alkotóműhelyek és performanszok is külföldi művészek, a bulgáriai Stefan Prohorov és Ketty Marinova irányításával születnek meg. A politikai töltettől mentes, független színház két jeles képviselője egy helyspecifikus előadást hoz létre a volt 4-es iskola udvarán, a produkcióra hétfőtől készülnek. A felkészülés elsősorban adatgyűjtést jelent – tudtuk meg a bulgáriai alkotóktól, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a performansz egy olyan utazás lesz a résztvevők számára, amelynek menetirányát ki-ki eldöntheti. A végén nincs taps, a színészek nem hajolnak meg, egyszerűen mindenki csak belép ebbe a térbe, majd kilép belőle – tették hozzá a művészek.

  Ketty Marinova és Stefan Prohorov


Harminc év tükrében

Az 1989-es forradalom emlékére Hol voltál 30 évvel ezelőtt? címmel zajlik beszélgetés, meghívottak: Gáspárik Attila és Makkai János. Az együttléten kiderül, ki hogyan élte meg, és az azóta eltelt idő tükrében hogyan értékeli a három évtizeddel ezelőtti eseményeket.

A szférás programok vasárnap délelőtt a zsidó hitközség múzeumára és a nagy zsinagógára is kiterjednek, itt délelőtt 10 és 11 óra között tárlatvezetés lesz, 11 órakor a zsinagógában Milyen a kóser étel, mi az a macesz és miért törnek poharakat az esküvőkön? címmel kezdődik előadás, majd déli 12 órától a Tiberius vonósnégyes zenél. A Szféra órára lebontott részletes programkínálata a holnapi Műsorkalauzban olvasható.