2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óvintézkedések az esetleges fertőzések elkerülése érdekében

Egyetlen koronavírusos eset sincs Romániában – szögezte le hétfőn Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke – közölte az Agerpres. Az illetékes egészségügyi hatóságokhoz közel álló források szerint jelenleg hat személy van karanténban azok közül, akik a Diamond Princess turistahajón tartózkodtak.

A koronavírus terjedésének megelőzésére az egészségügyi minisztériumban különbizottság alakult, és hétfőn megbeszélésre ült össze. A szaktárca ellenőrizni fogja, hogy a szárazföldi, vízi és légi határellenőrzési pontoknál betartják-e a nap 24 órájában a megelőzést célzó óvintézkedéseket.

Minden határellenőrzési ponthoz egészségügyi személyzetet rendelnek ki, és minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell a közegészségügyi igazgatóságnak, illetve a katasztrófavédelemnek. Az egészségügyi minisztérium jogszabály-kiegészítést dolgoz ki, hogy adott legyen a különleges intézkedésekhez szükséges törvényes keret arra az esetre, hogyha felütné a fejét a COVID-19 vírus Romániában.


Maros megyében is intézkedtek 

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a Maros Megyei Prefektúra a közintézményekkel és az illetékes szervekkel közösen egy sor előkészítő intézkedést szabott meg, amelyek a biztonságot és a közegészségügyi biztonság megőrzését hivatottak szolgálni. 

Maros megye területén karanténra alkalmas zárt helyiségeket jelöltek ki, amelyek alkalmasak arra, hogy 14 napos karanténba helyezzék azon tünetmentes személyeket – ha lesznek ilyenek –, akik a világ következő övezeteiből érkeznek: a szárazföldi Kínából, az olaszországi Lombardia és Veneto tartományból, illetve a Lombardiában és Veneto tartományban karantén alatt található helységekből és a Piemonte régióhoz tartozó Cumiana helységből. 

Az Egészségügyi Minisztérium által kidolgozott módszertan szerint jelenleg a tünetmentes személyeknek, akik Lombardia és Veneto tartomány más helységeiből érkeznek az országba, 14 napig otthonukban elszigetelten kell maradniuk, a Közegészségügyi Igazgatóság pedig megfigyelés alatt tartja őket.

Abban az esetben, ha bizonyos személyeknél specifikus tünetek jelentkeznek, akkor őket a fővárosi fertőző betegségeket kezelő Matei Balş országos intézetbe, illetve a kolozsvári Fertőző Betegségek Klinikájára szállítják. Ezeken a klinikákon fogják a koronavírust diagnosztizálni és a megfertőzötteket kezelni (emellett a jászvásári, a temesvári és a konstancai központok is ellátják a betegeket). A megnevezett megyékben felelős intézmények rendelkeznek a betegek átvételéhez és szállításához szükséges felszerelésekkel és a megfelelő infrastruktúrával.


A megyében 18 tünetmentes személy van otthoni megfigyelés alatt 

Maros megyében február 24-én 13 órakor 18 személy szerepelt megfigyeltként a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában. A prefektúra és az illetékes intézmények folyamatosan követik a helyzetet, és felkészültek a szükséges intézkedésekre abban az esetben, ha valakinél ez indokolttá válna. 

Az egészség megőrzése és a fertőzésveszély elkerülése érdekében az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai a következők: szappannal vagy alkoholos alapú oldatokkal gyakran kell kezet mosni, köhögéskor és tüsszentéskor papírzsebkendővel el kell takarni a szájüreget és az orrot, majd a zsebkendőt el kell dobni, a kezet meg kell mosni, kerülni kell azokat, akik köhögnek vagy lázasak, ha valaki lázas, köhög és nehezen lélegzik, jelentkeznie kell az orvosnál, és be kell jelentenie, hogy a közelmúltban utazott-e vagy sem, kerülni kell a nyers vagy gyengén hőkezelt állati termékek fogyasztását, mint például a nyers húst, főtelen tejet, óvatosan kell kezelni a nyers állati szerveket, hogy elkerüljék a főtt ételekkel történő fertőzés kockázatát – áll a prefektúra közleményében. 


Ellenőrzés a repülőtereken 

Jóllehet a marosvásárhelyi Transilvania repülőtérre nem érkezik Olaszországból járat, január 23-ától bevezették az előírt intézkedéseket – mondta Peti András, a repülőtér igazgatója. 

Kolozsváron más a helyzet, ugyanis a repülőtérre több olaszországi járat érkezik. A koronavírus terjedésének megelőzéséért óvintézkedéseket hoztak. A reptér, a prefektusi hivatal és a közegészségügyi igazgatóság közös intézkedése nyomán külön szűrőt állítottak fel az Olaszországból érkező utasok számára. Ezt az épület régi termináljánál helyezték el, hogy az Olaszországból jövők ne érintkezzenek a többi utassal. 

Az Észak-Olaszországból érkező járatok utasait speciális eljárásnak vetik alá: a közegészségügyi igazgatóság egy orvosa és a repülőtér orvosi rendelőjének dolgozói ellenőrzik az utasok egészségi állapotát, és amennyiben koronavírusra utaló tüneteket észlelnek, az utast elkülönítik, majd az egészségügyi hatóság gondozásába kerül. 

A repülőtéren szigorítottak a higiéniai eljárásokon, és gyakrabban fertőtlenítenek. A reptér egészségügyi alkalmazottai állandó jelleggel az utasok rendelkezésére állnak.