2019. július 23., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lords of the Organ III. – Bach, Vivaldi, Italy

Mozgalmas év volt a tavalyi Rákász Gergely orgonaművész életében. 85 koncertet adott, elkészült két új CD anyaga, megszületett második fia, elindult a Rákász Gergely Alapítvány, és nyáron szülővárosában, Győrben nagyszabású szabadtéri koncerttel ünnepelték 25 éves jubileumát a színpadon. Idén tavasszal pedig visszatér immár hagyományos erdélyi turnéjára, ahol ismét az orgona lordjai – Bach és Vivaldi – kerülnek reflektorfénybe. A turné kilencállomásos lesz, április 24-én rajtol Brassóban.

Rákász Gergely Lords of the Organ sorozata harmadik évadához érkezett idén, és már számos rangos fesztivál a műsorára tűzte. A koncepció az, hogy ha az orgona a hangszerek királya, akkor a lordok, a főurak azok, akik az asztalát körülülik. Bach természetesen az asztalfőn ül, és minden évben azok kerülnek a műsorba, akik valamilyen módon kötődnek az adott esztendőhöz. Idén Vivaldi- és Bach-művek, Gustav Holst legendás Bolygók szvitjéből a Jupiter, Berlioz Rákóczi-indulója, és francia romantikusok kaptak helyet a műsorban, mindegyik Rákász saját átiratában.

Rákász Gergely így ír a Lords of the Organ III. – Bach, Vivaldi, Italy sorozat műsoráról:

„Bach és Vivaldi társaságában utazunk a korabeli Weimarba, ahová a fiatal, belevaló német mester a divat miatt átköltözteti Itáliát. Bach szinte még kölyök, imponálni akar a munkaadójának, látja továbbá, hogy Vivaldi a hölgyek körében az elalélés határáig népszerű, hát tőle megkapják – gondolja. Csak azzal nem számol, micsoda változásokon megy át ő maga is eközben. Vivaldi zenéjével ismerkedve a gáláns olasz modor és a formák észrevétlenül belesimultak alapos német keretei közé. Szellem találkozott itt érzékiséggel. Bach mindig intellektuális kihívásként tekintett a zenére, Vivaldit viszont elsősorban az érdekelte, hogy a zenéje elbűvölő legyen. Szigorú szerkesztettség és Isten szolgálata az egyik, hangzatos dallamívek, amelyek élénk érzelmeket közvetítettek a másik oldalon. Vivaldi, ez a klasszikus zenei szupersztár fényes csillagként ragyogott a korabeli Európa egén, bár közelebbről megnézve üstököst láttunk volna egyik jövedelmező megbízástól a másikig száguldani, mindenkit inspirálva, aki csak hallotta. Egocentrikus volt, hencegő, élvezte a sikert, a pénzt, ahol lehetett, kibújt a köznapi szabályok alól, ám ne legyünk ezért haragosak rá! Isten beszélt belőle, de mégiscsak ember volt. 

Bach viszont ritkán mozdult ki otthonról, szeretett a saját közegében dolgozni, mégis beolvasztott a stílusába minden értékes zenei gondolatot, amivel találkozott. Nehéz elképzelni két jobban különböző életutat és életvitelt. Zenei találkozásuk nyomán az egyikük élete gyökeresen megváltozott. Négy csodálatos remekmű rajzolja fel a miért és a miképp útját, kettejük jellemét. (Bach: Nagy c-moll prelúdium, Vivaldi: Tél – A négy évszakból, Vivaldi: a-moll concerto, és Bach: Olasz koncert.) Vajon milyen felületes és mély változásokat idézhetünk elő mi, emberek, egymásban? Ezekre a kimondott és kimondatlan kérdésekre ad választ ez a műsor.” 

Rákász Gergely koncertjei, az általa kigondolt „látványkoncert” műfajában, átütő sikerűek. Nagy számban vonzzák a hallgatókat, kínosan ügyelve az esztétikai arányokra. Zenetörténeti narráció és vetítés keveredik az előadott művekkel, olyan produkciót hozva létre, amely feltölt, szórakoztat, elgondolkoztat, de az előadás mégis megmarad azon a borotvaélen, aminek az egyik oldalán az érdektelenség, a másikon a csinnadratta irányába lehet leesni. 

A frissen indult Rákász Gergely Alapítvány határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel. Minden megvalósult koncertre onnan ide – innen oda úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével. Rákász Gergely és csapata öt éve térnek vissza minden évben Erdélybe, és látva az itteni hangversenyek különleges erejét, született meg az alapítvány gondolata. Jó volna ilyen hangversenyekből több, és nemcsak Erdélyben, hanem például Kárpátalján is.


Időpont: 2019. május 1., 19.00 

HELYSZÍN: MAROSVÁSÁRHELY – Kultúrpalota kamaraterme

Jegyelővétel: a Kultúrpalota jegypénztáránál keddtől péntekig 9.00–15.30 óráig, szombaton és vasárnap 9 és 14 óra között.

Jegyár: 20 lej.