2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövő nyárára befejezik a felújítást

A Sörház és a Kossuth utca sarkán Bürger Albert, Marosvásárhely leggazdagabb és legbefolyásosabb iparosa a XIX. század utolsó éveiben lakás gyanánt olyan szecessziós je-gyekkel gazdagított neobarokk palotát épített, amely a város reprezentatív díszévé vált. A ház 1948-ig a család tulajdonában volt, aztán átkerült állami tulajdonba, raktárként haszánálták, majd egy átépítés után 1972-ben elegáns vendéglővé alakították, és Aranykakas néven üzemelt. 

Fotó: Nagy Tibor


A vendéglő a marosvásárhelyiek kedvelt helye volt, a változás után, az 1990-es évek közepén viszont bezárták. Innen kezdődik igazán sanyarú sorsa, hiszen két és fél évtizeden át elhanyagoltan, omladozva állt. Sorsáért sokan aggódtak, hiszen tulajdonosa, a bukaresti Romarta 2000-től semmit sem tett a megmentése érdekében. A romos épület és udvara hajléktalanok tanyájává vált. A műemlék épületet 2015-ben a Romur Rt. – Cosmin Pop vállalkozó – vásárolta meg azzal a szándékkal, hogy restaurálja, és visszaadja az épület régi fényét. 

„200 évig még garantáltan áll az épület”

Miután a romos Aranykakas 2015-ben a Romur tulajdonába került, azonnal elkezdték a restaurálást megelőző ügyintézést. A hosszas procedúra, engedélyeztetési folyamat után az építkezési engedélyt csak 2018 novemberében szerezték meg.

Lapunk megkeresésére Cosmin Pop vállalkozó az építkezés jelenlegi stádiumáról számolt be:

– Eredetileg úgy terveztem, hogy a munkálatokat idén májusig befejezzük, de a restaurálás komplexitása és a járványhelyzet miatt ezt a határidőt nem tudtuk tartani, s az általános gazdasági nehézségek miatt ezt jövő nyárra toltuk ki. 

Tehát jövő nyáron lesz az avatás. A lényeg az, hogy az épületet úgy újítjuk fel, hogy 200 év múlva is garantáltan létezni fog. Nem nehéz, hanem nagyon nehéz volt az újjáépítés, miután harminc éven át hagyták romosodni az épületet. Csoda, hogy még állt, annyira tönkrement! A legborúlátóbb várakozást – az enyémet és a tervezőcsoportét – felülmúlta az épület állapota. Az engedélyek beszerzéséről nem is beszélve! Mára minden komplikált restaurálási szakaszon túl vagyunk, azaz a struktuális újjáépítésen, a tetőszerkezet felújításán. Ma már egy egészséges épületről beszélünk. Következnek a belső és végső munkálatok – tájékoztatott Cosmin Pop tuljadonos.

Vendéglő, nyári kert és szálloda is lesz 

Az épület kívülről szép, az arra járók láthatják, hogy kellemes halványzöld színt kapott, behelyezték a nyílászárókat, a kerítést is szerelik. 

– Arra törekedtünk, hogy szebb legyen az épület, mint amilyen 1898-ban volt. Befejeztük a külső falak festését, rövidesen elkészül a kerítés, és elkezdjük az udvar és az épület belső rendezését. Az Aranykakasban vendéglő fog működni, a vásárhelyiek örömére, szép kültéri terasszal. Az ingatlanban lesz még 12 szállodai szoba is, továbbá parkolóhelyeket alakítunk ki az itt meg szálló vendégeknek. Az idelátogatók számára parkolási lehetőséget a Maros-híd alatti tágas parkoló biztosít, így nem lesz gond a megközelíthetőséggel. A városi gépkocsiforgalom rendezetlensége azonban problémát jelent, hiszen az Aranykakas előtti körforgalom egyszer kör, aztán ovális, de a módosítással nem oldanak meg semmit, amíg a nehézjárgépmű-forgalom itt halad át. Hihetetlen! – méltatlankodott Cosmin Pop. 

„Örökségként tekintek az Aranykakasra”

Ami a restaurálási projekt értékét illeti, eredetileg 1,5 millió euróra becsülték, de ezt az összeget máig már beruházták. Újabb saját forrásokra lesz szükség.

– Én közkincsként, örökségként tekintek erre az épületre, és nem egy olyan ingatlanra, amit kereskedelmi céllal kiaknázhatok. Ha a profitszerzés lett volna a célom, akkor nem is fogtam volna hozzá. Következésképpen a beruházást ennek szellemében végzem. A mai gyenge gazdasági és szociális helyzetre való tekintettel, lehetetlen profitorientáltan üzemeltetni az Aranykakast. Ennek ellenére arra törekedtem, hogy bebizonyítsam, hogyan kell a műemlékekkel bánni, hogyan kell kezelni az értékes épített örökséget. Példával szeretnék szolgálni, standardot állítani, amit másoktól is meg kell követelni. Azt szerettem volna, hogy minél gazdagabb dokumentációt gyűjtsünk össze az egykori Bürger-palotáról, de az átépítésekről sem találtunk kellő dokumentációt, ezért a helytörténészekhez fordultam, de lehet, hogy száz személynél többel is konzultáltam, akik valamilyen információval szolgáltak. Összeállt egy puzzle, de a sablon nem. Tény, hogy az eredetihez minél hűebb restaurálásra törekedtünk. Ehhez nagy összegre van szükség – mondta Cosmin Pop, az Aranykakas tulajdonosa, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre, mondván, hogy a megnyitó előtt képes összeállítást készíthetünk az új épületről.