2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt három hétben példás összefogást tanúsított Mezőpanit község lakossága az idősek védelme érdekében. Több tucat varrónő, önkéntesek, helyi tanácsosok, lelkészek, valamint a hivatal alkalmazottai révén közel 1200 idős, 65 éven felüli személy kapott segítő, bátorító csomagot.

A csomag tartalmaz egy polgármesteri levelet, igei bátorítást az adott település lelkészétől, kijárási nyilatkozatokat, egy mosható, vasalható maszkot és egyszer használható maszkot is.

A felhívás közzététele után napi rendszerességgel jelentkeztek varrók, volt rá eset, hogy vissza kell utasítani őket, mivel elkészült az elegendő mennyiségű maszk. A varrónők az otthoni, saját varrógéppel, az önkormányzat által biztosított anyagból 1700 maszkot készítettek el rekordidő alatt. Miután az 1200 maszkot az önkéntesek és helyi tanácsosok kiszállították, a megmaradtakat az iskolai tevékenységek beindulásakor a diákok és tanárok kapják meg. A tenni akarás, a segítés vágya tanárokat, diákokat egyaránt önkénteskedni indított, sőt olyanok is jelentkeztek, akik már túlvannak a kéthetes otthoni elkülönítésen.

Mezőpanit községben jelenleg 22-en vannak otthoni elkülönítésben, hárman a településen kívül intézményes karanténban, valamint egy személynél mutatták ki a koronavírust, aki jelenleg is a járványkórházban ellátásban részesül, egészségi állapota megfelelő.

A járvány okozta különleges helyzet ellenére községszinten zajlanak a fejlesztések (a mezőpaniti óvoda külső falának javítása, vízátereszek, hidak karbantartása, három nagyobb EU-s projekt kivitelezésére a közbeszerzés stb.), ám jelentősen csökkent az önkormányzat bevétele a helyi adók és illetékek befizetésének leállása miatt. Jelenleg dolgoznak egy olyan mobilalkalmazás létrehozásán, amely nagyban megkönnyíti majd a lakosok és az önkormányzat közötti kommunikációt, valamint az adók és illetékek online úton való befizetésén. (közlemény)