2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatosan, hogy milyen teendők állnak előttünk az őszi időszakban. Fontos, hogy ne összevissza, hanem egy rendezett, rendszerezett módszert követve végezzük el a feladatokat.

Érdemes-e veteményezni ősszel?

Ez egy nagyon időszerű kérdés az évnek ebben az időszakában. Sokan erre egyértelműen azt válaszolják, hogy késő van már ehhez, és nem éri meg evvel bajlódni. Fontos azonban tudni azt is, hogy gondolkodhatunk olyan növényekben, amelyeket késő ősszel vagy akár kora tavasszal hasznosítani tudunk. Ilyen zöldségnövények például a téli saláta, az újhagyma, a spenót, a retek.

A saláták esetében fontos szempont, hogy vetés után legyen elég idejük begyökeresedni, ezért ha sűrűbben vetjük, a fagyok beállta előtt még tudunk használni belőle.

A hagymák esetében, ha a dughagymát választjuk, még a fagyok előtt zöldhagymánk lehet.

Ha spenótot szeretnénk vetni, fontos szempont, hogy megfelelő fajtát keressük, ami kibírja a téli fagyokat. Ezáltal kora tavasszal már betakaríthatjuk az első terméseket.

Ha hónapos retket vetnénk, a legelőnyösebb, ha magas ágyást vagy egy olyan védett helyet választunk számára, amit könnyedén meg tudunk óvni az esetleges talaj menti fagytól.

Egy másik ilyen növény a zöldborsó, ami ha eléri a megfelelő fejlettségi állapotot, sikeresen átvészeli a telet. A hó elolvadása után akár rögtön virágozhat, és hamar borsó kerülhet az asztalra tavasszal.

A növények megfelelő fejlődése érdekében elengedhetetlen a rendszeres és bőséges vízutánpótlás.

Ha később, a fagyok beállta után is szeretnénk a kertben termett növényekből fogyasztani, érdemes fátyolfóliából készült alagutat használni. Az alagutat úgy alakítjuk ki, hogy ágakból vagy vasból félköröket vagy „U” alakot hajlítunk, és ezekre ráfeszítjük a fátyolfóliát. Nagyobb beruházás, de hatékonyabb módszer egy fix helyen lévő üvegház vagy fóliasátor felállítása.


Házi készítésű üvegház, benne téli sarjadékhagyma és hónapos retek Fotó: Lukács AlfonzSzükséges-e az őszi tápanyag-utánpótlás?

A másik fontos munka a letermett, beteg növények összegyűjtése a veteményeskertből. A paradicsom esetén kiváltképpen fontos ezeknek a begyűjtése, mivel a lehulló levelek áttelelő szaporítóképleteket tartalmaznak, amelyek a nem megfelelő begyűjtés következményeként a következő évi termést is megfertőzhetik. 

Ha ezt a munkálatot elvégeztük, elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy milyen módszerrel pótoljuk az adott évben elhasznált tápanyag mennyiségét a talajban. Fontos tudni, hogy ez több forrásból történhet. 

Az egyik ilyen forrás a kerti komposzt, amit mi is könnyen előállíthatunk, a másik az érlelt állati trágya, valamint műtrágyákat is alkalmazhatunk.

Az állati eredetű trágyák esetében fontos, hogy ez érlelt, és ne friss legyen. Szintén fontos, hogy azonnal bedolgozzuk az adott területen. 

A műtrágyák esetében lényeges, hogy kerüljük a magas nitrogéntartalmú készítmények alkalmazását, mivel a nitrogén feloldódik a talajban, és nem hasznosul a következő évben, hanem a talajvízbe kerül. Ezáltal szennyezzük a környezetet, és az anyagi ráfordítás is kárba vész.

Hogyan tároljuk megfelelően gyümölcseinket és zöldségeinket?

Az ősz magával hozza a kertben és a gyümölcsösben megtermett nyersanyagok és készítmények tárolását. Ezek sikerességéhez pár alapvető szempont betartása szükséges.

Az egyik a pince megfelelő fertőtlenítése. Egy alapos takarítás után ajánlatos kimeszelni és kiszellőztetni a pincét. 

A gyümölcsök tárolása polcokon vagy jól szellőző faládákban javallott. A gyümölcsök, amelyeket tárolni szeretnénk, csak kézi betakarítással szüretelhetők. Amikor tároljuk a gyümölcsöt, ha bármi külsérelmi nyomot észlelünk a felületén, külön kell helyezni a többi, ép terméstől. A megsérült gyümölcsöt vagy frissen elfogyasztjuk, vagy konzerválással hasznosítjuk.

A gyökérzöldségeket legoptimálisabban homokos vermekben, a káposztaféléket hideg pincében ajánlott tárolni.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő szellőztetés elengedhetetlen. 

Miután a gyümölcsfák lombozata lehull, lemosó permetezést kell végezni, ezáltal biztosíthatjuk a következő évi termést. Ha ezt a műveletet elvégezzük, a kártevőket megtizedeljük, és a gombák szaporítóképleteit annyira lecsökkentjük, hogy ha tavasszal is elvégezzük az általános lemosó permetezést, jó esélye lesz a gyümölcsösünknek.


Bújó téli saláta, szeptember 1-jei vetés      Fotó: Szigeti BotondHogyan készítsük fel szobanövényeinket a télre?

Nemcsak a kiskertben, hanem a lakásban lévő növényeket is fel kell készíteni a télre. Az ősz közeledtét nemcsak a szabadban élő növények észlelik, hanem a teraszon vagy a szobában élők is. Ezek nem a hőmérséklet csökkenését érzékelik elsősorban, hanem a nappalok rövidülését. Ha teleltetni szeretnénk ámpolnás cserepes dísznövényeinket (muskátli, tölcsérjázmin), érdemes már most elkezdeni a növények felkészítését.

Az első lépés, hogy megvonjuk tőlük a tápanyagot, mielőtt a végső teleltetési helyükre kerülnek. Meg kell ritkítani a növények lombozatát, majd hetente egyszer kevés vízzel öntözni őket.

Ne feledjék, kertészkedni kiskertben és tömbházban egyaránt öröm!

Szigeti Botond kertészmérnök