2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosludason vasárnap este urnazárás előtt körülbelül egy órával nagy tűz keletkezett. Meggyúlt a polgármesteri hivatal szomszédságában a Piac és a Poliklinika utcát lezáró Şoiom komplexum, benne a pékség, a tejfeldolgozó, a vendéglő és a raktár. A tűz a szomszédos Pipacsoskert – volt Jumbo – vendéglő teraszára is átterjedt. 


A vészhelyzeti felügyelőséget 19.50 órakor értesítették a tűzről.

Látva, hogy nagy a baj, nemcsak a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltókat, hanem a diszőszentmártoni és a marosvásárhelyi hivatásos, valamint a radnóti önkéntes tűzoltókat is bevetették a lángok megfékezésére. Összesen hat tűzoltóautó érkezett a helyszínre, köztük két létrás kocsi. A tűzoltók három irányból oltották a tüzet, a létrás autókkal fentről közelítették meg az égő tetőzetet. A tűzoltók több mint három órán át küzdöttek a lángokkal. 

A tűz mintegy 600 négyzetméteren pusztított, teljesen leégett a tejfeldolgozó, egy műhely, a pékség, a könyvelőségi irodák és a vendéglő 50 négyzetmétere.  

Az oltásban összesen harminc – húsz katonai és tíz önkéntes – tűzoltó vett részt. Az akciót a dicsőszentmártoni tűzoltók vezették – tájékoztatott Dan Petru Daniel, az ISU sajtófelelőse, aki elmondta, hogy egyelőre nem állapították meg a tűz okát, és emberáldozat nincs. 

– Isten őrizzen meg attól, ami a választások estéjén Marosludason történt! Tragédia. A Şoiom komplexum nagy része megsemmisült. Ebben az épületben működött a város első magánvállalkozása, amit a kilencvenes évek elején létesítettek. Óriási a kár. A komplexum a helyiek közkedvelt helye volt. Jó minőségű sajtokat, tejterméket, pékárut állítottak elő és forgalmaztak. A vendéglőnek is volt forgalma. Hogy mi okozhatta a tüzet? Egyelőre találgatások vannak, egyesek rövidzárlatra gondolnak, most folynak a vizsgálatok a tűz okának megállapítására. Sajnos, a tűz átterjedt a Pipacsoskert kerítésére, a volt Jumbo vendéglő teraszára is. Itt is kárral számolnak. Tekintettel arra, hogy a tejfeldolgozó megsemmisült, az andrássytelepi tejtermelők hétfőn reggel a tejjel maradtak, egyelőre nincs aki felvásárolja tőlük – mondta el Kis István, a település alpolgármestere.