2020. szeptember 28., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Nyáron az állatorvosi rendelőkben megnő a traumatológiai esetek száma. Majdnem naponta érkeznek törött végtagú, valamint súlyos belső sérülést szenvedett állatokkal – tájékoztatott dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője.

Mivel nyári időszakban gyakori a házi kedvencekkel való kirándulás, valamint hosszabbak a napok, és emiatt tevékenyebbek az állatok, gyakrabban fordulnak elő különböző balesetek (járműgázolás, állatok közötti verekedés, macskáknál a kerítésre való fennakadás, de olyan esettel is találkozni, amikor emeleti lakásból légy vagy veréb után kapva esett vagy ugrott ki az állat). Nemrég egy hatodik emeleti lakásból kipottyant kilenc hónapos macska szorult kezelésre, egyéves kutya alkarját is rögzíteni kellett, egy két hónapos Bichonnak pedig mind a négy kéztőcsontja eltörött, egy kiskorúval játszva/birkózva. Amint a szakember elmondta, hasonló esetekben a végtagok rögzítésére sínt használnak, és naponta újrakötözik. Mivel a két hónapos kutyus fiatal, viszonylag hamar, két hét alatt gyógyul, kicsit bogos, de használható végtagjai lesznek. A felsorolt esetek egyértelmű velejárója a fájdalom. 

Mivel a házi kedvenc nem ember, természetesen nem érti, hogy egy műtéti beavatkozás után mit nem szabadna csinálnia, annak ellenére, hogy egy jó fájdalomcsillapítás után már ösztönösen használná is a törött lábát. Ezért a legtöbb végtagtörés műtéti beavatkozást igényel (velőűrszeg, csavarozás, lemezelés stb.), mivel az ún. „gipszelést” nem igazán viselik el magukon (lerágják, lerázzák, fennakadnak stb.). Ezért majdnem olyan fontos az otthoni utókezelés és gondoskodás, mint maga a műtéti beavatkozás. 

Kilenc hónapos macska törött végtagja, hatodik emeleti lakásból esett ki


Műtét és altatás előtti tudnivalók

Az állatnak üres gyomorral kell érkeznie, ha az állatorvos másképp nem rendeli, kb. 10–12 órát koplaljon. Ivóvíz adható még a műtéti nap reggelén, de két órával a beavatkozás előtt már azt sem kell adni. Az állat a műtét előtt lehetőleg ürítsen bélsarat és vizeletet. Ha rendszeresen kap gyógyszert, gyógyszerérzékenysége, illetve allergiája van, vagy ha korábbi műtét során komplikáció lépett fel, mindenképpen tájékoztatni kell erről az állatorvost.

Miközben az állat tulajdonosa felvilágosítást kap a beavatkozásról, az eljárások díjazásáról is tájékoztatják. A fizetés az állat hazabocsátása előtt történik. Ha az előre megbeszélt időpont nem felel meg a tulajdonosnak, legalább egy nappal korábban tájékoztatni kell az állatorvosi szakrendelőt. Műtét előtt célszerű készíttetni egy teljes vérképet annak érdekében, hogy kiderüljön, van-e valamilyen szervi megbetegedése, ez segít jobban felmérni és csökkenteni az altatási rizikót.

Ugyanezt a célt szolgálja az ultrahangos vizsgálat vagy egy röntgenfelvétel. Altatás alatti kiegészítő szolgáltatásokat – karomvágás, bűzmirigytisztítás, fültisztítás/mosás, mikrocsip-beültetés, megmaradt tejfog kihúzása, fogkő-eltávolítás – is lehet kérni a kezelő állatorvostól a műtét előtti konzultáción.

Tennivalók a műtét után

A műtét napján és az azt követő napon az állat még kábult, mozgása koordinálatlan lehet, hányás, hasmenés, remegés gyakran előfordulhat.

A műtétet követő 12 órán belül ne egyen, de vizet ihat, általában már 5-6 órával a műtét után, feltéve, ha nincs hányás. Az állatorvos speciális diétát is előírhat erre az időszakra. A műtét utáni 24 órában lehetőleg teljes mértékű felügyelet szükséges, a kertben tartott kutyák és macskák esetében is zárt, melegíthető helyet kell biztosítani. 

A kábult, félig éber állatok még nem tudják megtartani normális testhőmérsékletüket, ezért biztosítani kell számukra a meleg, biztonságos fekhelyet. Minden hasűri műtét után létfontosságú, hogy az állatok az elkövetkező egy hétben ne szökdécseljenek, ne ugorjanak fel a tulajdonosra, illetve bármi olyan megterhelés kerülendő, ami a hasizom összehúzódásával jár (lépcsőzés, játszás, kutyaparkban más kutyákkal való találkozás stb.). 

A műtéti sebet védeni kell; védőgallér alkalmazása esetén figyelni, hogy az állat tud-e a gallértól enni és inni, a tál megemelésével könnyebb hozzáférést biztosíthatunk. Varratszedés a beavatkozás után 10-14 nappal esedékes, addig a komoly fizikai megterhelés kerülendő. Az utókezelés részleteit személyesen kell megbeszélni, a sebet pedig fertőtleníteni és kezelni kell naponta legalább egyszer, kenőcs vagy spray segítségével.