2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az április 6-i adatok szerint Maros megyében 56 koronavírussal fertőzött személyt tartottak számon. 174 embert kórházba utaltak fertőzés gyanújával. 562-en intézményes karanténban voltak, 9.682-en házi elkülönítésben – derül ki a kormányhivatal közleményéből. Az utolsó 24 órában 846 személy esetében szűnt meg a házi elkülönülés, 77-en hagyhatták el a karantént. 

Bár az a hír terjedt el a városban, hogy több mint ötven orvos és egészségügyi dolgozó fertőződött meg, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház közleménye szerint más a helyzet. A kórház egy orvosáról kiderült, hogy pozitív a tesztje, ezért április 4-étől az egészségügyi és a kisegítő személyzet tagjai közül 51-en otthoni elkülönítésben vannak a munkatársak, illetve a betegek biztonsága érdekében. Az előírások szerint azoknál a személyeknél, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttel, de nem jelentkeznek a betegség tünetei, nem végzik el a tesztet. Mind a fertőzött személy, mind a házi elkülönítésben levők egészségi állapota kielégítő – olvasható a kórház közleményében. 

Az elmúlt 24 óra alatt 300 rendőr 400 ellenőrzést végzett, 730 helyszínen 2380 személy esetében vizsgálták meg, hogy betartják-e az otthoni elkülönülést. 130 vállalkozást vizsgáltak meg, hogy betartják-e a tevékenység felfüggesztésére vonatkozó utasításokat. A rendőrök 296 esetben róttak ki bírságot 797.000 lej értékben. A közlekedésrendészek 925 járművet ellenőriztek, és 1876 személyt igazoltattak. 

A nyárádtői rendőrök április 5-én Maroskeresztúron egy 29 éves férfit 2.000 lejre büntettek meg, mert nem tartotta be az otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályt, és hatósági karanténban helyezték el. 

A Közegészségügyi Igazgatóság három üzletet ellenőrzött, ahol mindent rendben talált.


Egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

Klaus Iohannis államfő hétfőn bejelentette: Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot.

Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott. Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hozzátette: ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. Kijelentette: ezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot.

Iohannis kitért arra, hogy a költségvetésnek csökkennek a bevételei, és nőnek a kiadásai, ez pedig nehéz helyzet elé állítja a kormányt. Úgy vélte, több pénzt kell szánni az egészségügyre és a szociális ellátásra, a kényszerszabadságokra és a munkanélküli-segélyekre. Ehhez pedig szükségesnek tartotta a költségvetési hiány jelentős megnövelését. Hozzátette: a kormánynak alapos elemzést kell készítenie, és újra kell értékelnie a költségvetésnek mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalát.

Az államfő azt is elmondta: hogy a nehéz helyzetben szükség van a nemzetközi szolidaritásra. Ennek jegyében kedden 11 román orvos és hat asszisztens utazik Milánóba, hogy segítsen az olasz hatóságoknak a járvány leküzdéséért tett erőfeszítéseiben.

Klaus Iohannis arra is kitért, hogy jó ütemben folytatódik az orvosi eszközök beszerzése, amiben magáncégek is segítik a kormányt. 

Romániában két napja lassulni kezdett a koronavírusos esetek számának a növekedése. Az országban hétfőre meghaladta a négyezret a fertőzöttek száma. Közülük 157-en meghaltak, 406-an pedig meggyógyultak.

A március 16-án bevezetett 30 napos rendkívüli állapot idejére felfüggesztették az oktatási intézmények tevékenységét, egyszerűsítették az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozták az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás munkáját pedig csak a sürgős ügyekre korlátozták. A rendkívüli állapot idején katonai rendeletekkel korlátozták a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, és befagyasztották az energiaárakat. (MTI)


Romániában második napja csökken az új fertőzések száma

Romániában második napja csökken az új koronavírusos fertőzések száma – olvasható a stratégiai kommunikációs törzs által hétfőn kora délután közzétett napi összesítésben.

Hétfőre csupán 193-mal nőtt az újonnan jegyzett fertőzések száma, mely immár 4057-re emelkedett. Az egynapi esetszám jelentős visszaesést jelent az elmúlt három napban jegyzett új esetekhez képest, azonban az is megállapítható, hogy míg múlt pénteken 3174 elvégzett teszt eredményeképpen diagnosztizálták 445 személynél a fertőzést, szombaton pedig 4435 teszt mutatott ki 430 új fertőzést, vasárnap csak 2531 teszt jelezte a 251, hétfőn pedig 2364 teszt a 193 új megbetegedést.

A múlt hét második feléhez képest csökkenő tendenciát mutat az elhalálozások statisztikája is. Míg pénteken 22, szombaton 25, vasárnap hét, hétfőn kilenc beteg halt bele az új koronavírus-fertőzésbe.  A járvány kezdete óta 406 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

Az utóbbi napokban azonban jelentősen nőtt a súlyos megbetegedések száma. Míg egy héttel ezelőtt 33 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 36-tal, 22-vel, illetve 38-cal nőtt, és jelenleg 179-re ugrott.

A statisztika szerint az elmúlt 24 órában csaknem nyolcezerrel emelkedett az intézményes karanténba helyezettek száma, mely immár megközelíti a 24 ezret, és 2300-zal csökkent a lakhelyi elkülönítésben levők száma, mely így is 106 ezer fölötti.

A stratégiai kommunikációs törzs arról is beszámolt, hogy Nyugat-Európa országaiban 627 román állampolgárt vettek nyilvántartásba koronavírus-fertőzöttként, közülük 29-en belehaltak a kórba.

Romániában a járvány kezdete óta 315 esetben indult bűnvádi eljárás a járványellenes intézkedések meghiúsítása miatt, és csupán az elmúlt 24 órában közel 9500 személyt bírságoltak meg a kijárási korlátozások megszegése okán. Az elmúlt napon kirótt bírságok összege meghaladja a 21,73 millió lejt. (MTI)
Kapcsolódó cikkek: