2020. május 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Október 12–20. között a marosvásárhelyi vár Mészárosok bástyájában a 3G Színház szervezésében nemzetközi színházi performance-fesztivál lesz. Az első alkalommal megrendezendő fesztivállal szeretnék az új előadó-művészeti formanyelvet népszerűsíteni nemcsak a szakmai körökben, hanem a bemutatott előadások révén az érdeklődő nagyközönség előtt is. Kolozsvári, amszterdami, lisszaboni és rigai független színházak mutatják be produkcióikat, ugyanakkor közös előadás is lesz. Partnerek a Reea, a 44 Színház és az Amper Egyesület. 

A pályázat témájának megfelelően öt előadás Európáról, az európai politikusokról szól, illetve az EU napirenden levő gondjait dolgozza fel. A társulatok olyan darabokat állítottak színre, amelyekből kiderül, hogy miként viszonyulunk az európai intézményekhez. A következő előadások láthatók a fesztiválon: október 12-én, szombaton Gyárak és üzemek (a kolozsvári modernitást és vidéki világot kutató központ előadása), 13-án, vasárnap Elise Wilk Eltűntek (Yorick stúdió), 14-én, hétfőn Az emlékezés memóriája (Alkotási és Kísérleti Reaktor, Kolozsvár), 15-én, kedden De Eurocommissairis (Mugmetdegoudentand, Amszterdam), 16-án, szerdán Farida (András Lóránt Társulat), 17-én, csütörtökön Play (Confraternita del Chianti, Milánó), 18-án, pénteken Túl – Dincolo (3G Színház), 19-én szombaton Mr. Moedas wants to see the world – Moedas úr látni szeretné a világot (Joao Garcia Miguel Társulat, Lisszabon), 20-án, vasárnap A trójai kanca – The Trojan Mare (Story Hub, Riga). Az előadások 19 órától kezdődnek a Mészárosok bástyájában levő 3G stúdióban (az emeleten). 

A fesztiválon október 15-én, kedden 17 órától bemutatják Elise Wilk In spatele geamurilor sunt oameni (Az ablakok mögött emberek állnak) című kötetét. Meghívottak Alina Nelega és Theo Marton, moderátor: Andrei Vornicu. Elise Wilk 1981-ben született Brassóban, a kolozsvári Babeş–Bolyai egyetem újságíró szakán végzett, majd mesteri tanulmányait a brassói Transilvania egyetemen folytatta kommunikáció és irodalomból, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem doktorandusza. 2008 óta több színdarabot írt, amelyeket nemcsak Romániában, hanem Németországban, Görögországban, Svájcban, Olaszországban, Oroszországban, Ausztriában, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Csehországban és Norvégiában is előadtak. Művei eddig tíz nyelven jelentek meg. Több nemzetközi szakmai díjat is nyert. Darabjait a Művészeti Egyetemen, a 3G Színház és a Yorick stúdió is műsorra tűzte. 

Az előadásokra ingyenes a belépés, a helyek száma korlátozott, ezért ajánlatos előzetesen a 3G Színháznál érdeklődni. 

Jelenet Elise Wilk Eltűntek című előadásából