2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt szombaton ismét benépesült a szovátai fürdőtelep, de egyelőre nem a turisták, hanem sportolni vágyók lepték el az utcákat, akik a szovátai tavaszi futóverseny 25. kiadására jelentkeztek be. A rendezvényt a Szovátai Hegyimentő Egyesület szervezte Szováta önkormányzatával és a Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal közösen.

A Medve-tó teraszánál gyülekező és benevező versenyzőknek csupán 4,2 kilométeres, de nem könnyű pályát kellett végigszaladniuk a fürdőtelepen. A versenyen 316 futó állt rajthoz, kicsik és nagyok, nők és férfiak, kezdők és profi sportolók. A benevezők zöme helyi volt, de az ország különböző részeiről, sőt Szováta magyarországi testvértelepüléséről, Tatáról, valamint Bulgáriából is érkeztek futók. A hazai versenyzők a következő településekről érkeztek: Bereck, Bukarest, Csíkmadaras, Csíkszereda, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Hármasfalu, Korond, Kudzsir, Marosludas, Marosszentgyörgy, Marosvásárhely, Szászmedgyes, Nagyenyed, Nagykároly, Nyárádremete, Parajd, Segesvár, Sepsiszentgyörgy, Sóvárad, Sükő, Szatmár, Szentegyháza, Szenttamás, Szolokma, Tusnád és Vármező. A távot a sepsiszentgyörgyi Koós Loránd teljesítette a legrövidebb idő alatt, ő mindössze 14,08 perc alatt ért célba. A verseny legfiatalabb résztvevője a 6 éves szovátai Bokor Bence volt, míg a legidősebb a 81 éves csíkszeredai Szabó József – derültek ki a számadatok az önkormányzat sajtóközleményéből.

A versenyt 1991-ben rendezték meg először 15 kilométeres távval, Rád Sándor, Szász László és Bokor Jenő akkor az 1990 márciusában lezajlott véres márciusi események emlékére hívta rajtvonalhoz a sportolókat, ám a verseny néhány év után megszakadt, majd 1998-ban ismét megtartották – tudtuk meg Kulcsár Zoltán szovátai hegyimentőtől, aki azóta is évente megszervezi az eseményt. Ennyi év tapasztalatának birtokában kijelentette: a szovátaiak egyre többen és egyre többet mozognak, igyekeznek egészséges életmódot folytatni, és ez a verseny a gyerekeknek is sportolási alkalmat biztosít. Nagyon jó volt a hangulat, a jó idő volt múlt szombaton, mindenki elégedett volt, 304 versenyző ért célba, és nem történt sérülés – nyugtázta a szervező. Az első években négy-öt személy szervezte a versenyeket, ma egy-kettő is elég, de a lebonyolításban 20-25 fő segítségére van szükség, hiszen stáb, versenybírók és egyéb is feláll ilyenkor a helyszínen. Remélik, hogy a jövőben sikerül beszerezni egy chipes érkezést rögzítő és számítógépes eredményhirdetést lehetővé tevő rendszert, bár anyagilag egyelőre még nincsenek erre felkészülve, viszont a szervezéshez és lebonyolításhoz szükséges összegeket a partnerektől és egyéb jóakaróktól mindeddig sikerült évről évre összegyűjteni. 

316 versenyző indult, 304 érkezett célba 


Eredményjelző

* gyerek III. kategória, fiúk: 1. Eke Hunor (Szováta), 2. Harkó Máté (Szováta); lányok: 1. Romfeld Fanni (Gyergyószentmiklós)

* gyerek II. kategória, fiúk: 1. Covril Josua (Medgyes); lányok: 1. Veress Emőke (Szováta)

* gyerek I. kategória, fiúk: 1. Bogdan Baciu (Medgyes), 2. Szövérfi Bence (Marosszentgyörgy); lányok: 1. Giangu Vanessa (Medgyes)

* junior I. és II. kategória, fiúk: 1. Koós Loránd (Gyergyószentmiklós); lányok: 1. Păcurari Nagy Helén (Sepsiszentgyörgyi ISK)

* junior III. kategória, fiúk: 1. Ştefan Alexandru Oroian (Medgyes); lányok: 1. Bálint Krisztina (Sepsiszentgyörgyi ISK)

* ifjúsági és felnőttkategória, férfiak: 1. Lőrincz Szabolcs (Szováta), 2. Jánosi Attila (Szováta), 3. Domokos Alpár (Szováta); nők: 1. Vakaria Edit (Gyergyószárhegy), 2. Gál Krisztina (Szováta), 3. Simonfi Zsuzsanna (Szováta)

* 30-39 éves kategória, férfiak: 1. László Szilárd (Székelyudvarhely), 2. Keresztes Zsombor (Marosvásárhely); nők: 1. Róth-Farkas Erika (Tata), 2. Király Ágnes (Szováta), 3. Balázs Márta (Marosvásárhely)

* 40-49 éves kategória, férfiak: 1. Róth Balázs (Tata); nők: 1. Jére Annamária (Marosvásárhely)

* 50-59 éves kategória, férfiak: 1. Robert Costin (Marosludas), 2. Kozomos Lajos (Szováta); nők: 1. Köllő Edit Teréz (Gyergyóditró)

* 60-69 éves kategória, férfiak: 1. Ioan Andrei Clonta (Cugir); nők: 1. Kis Rodica (Szováta)

* veteránok (70 év fölött): 1. Benő Zoltán (Csíkszereda)