2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemzetközi médiatudományi konferencia volt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Nagy volt a nyüzsgés múlt pénteken (is) a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen: az intézmény folyamatosan szervez érdekes tematikákat ígérő, nívós konferenciákat, ezek egyike május 6-án volt az egyetem Köteles Sámuel utcai székhelyének előcsarnokában. Az egyetem magyar kara által immár tizedik alkalommal megszervezett nemzetközi médiatudományi konferencia ezúttal a Nárcizmus az új médiában címet viselte, és olyan kulcsszavakat, illetve tematikákat járt körül, mint a vidám szelfik, a lájkvadászat, a követőszám-szaporítási trükkök, a bizonytalanság, a kétségbeesés a visszajelzések hiánya miatt, a kényszeres közlésvágy, az átlagos újmédia-fogyasztó mindennapjai. Mire is használjuk a digitális médiafelületeket? Nevezhető-e információkeresésnek a ténykedésünk, vagy már egészen más társadalmi tevékenységről kell beszélnünk? – tették fel a kérdéseket a Stúdió Színház előterében zajló konferencia előadói, akik a médiatudományok, vizuális művészetek, szociológia, pszichológia, etika, jog, esztétika, digitális technika területén munkálkodnak, és a valamennyiünket egyformán érintő új médiával kapcsolatosan értekeztek. 


Fotók: Nagy TiborA konferencia második és harmadik szekciójának előadásai közötti szünetben pedig a magyar kar által meghirdetett Sajtófotó-pályázat képeiből összeállított, és a konferenciának is helyet adó előcsarnokban berendezett kiállítást mutatták be, ugyanekkor díjazták a nyerteseket is. Amint arról korábban mi is írtunk, az egyetem XI. és XII. osztályos tanulók számára hirdetett fotópályázatot, amelyre egy olyan, sajtófotó jellegű képsorozatot vártak, amelynek egy történetet kellett elmesélnie, eseményt rögzítenie vagy illusztrálnia. A beküldött pályaműveket az intézmény szakbizottsága bírálta el, a díjakat pedig Kós Anna, a magyar művészeti kar dékánja és Jakab Tibor, az egyetem média szakának tanára adta át. A zsűri különdíját Deák Katalin érdemelte ki, szociofotó-különdíjban részesült Csegzi Andrea, portrékülöndíjban Gödri Szabolcs. Harmadik díjat nyert Maróti Szilárd, Henn-Domahidi Ábel, Fülöp Laura Lilongó és Nagy Róbert Hunor, második díjat kapott Leopold Tamás, Szövérfi Zsolt és Szász Erika, a pályázat fődíját, az egyetem audiovizuális kommunikáció szakára érvényes könnyített felvételit pedig Köllő Emese érdemelte ki munkájával.

A Nárcizmus az új médiában című nemzetközi médiatudományi konferencia késő délutánig tartott, este pedig koncerttel ért véget. Az érdeklődők az alábbi tematikák szerinti szekciókon elhangzott előadásokon vehettek részt: I. szekció: Fényképek, szelfik, lájkvadászat (moderálta dr. Kós Anna); II. szekció: A nárcizmus jelensége a közösségi médiában (moderálta dr. Jakab Tibor); III. szekció: A művészi ábrázolás lehetőségei az új média világában (moderálta Héjj Szilárd); IV. szekció: Valóság és fikció a filmben (moderálta dr. Kuti Csongor); V. szekció: Nárcizmus és közélet (moderálta dr. Gyéresi Júlia).