2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében kihirdetett szükségállapot idején tilos minden kulturális rendezvény megtartása, a színházak, koncerttermek, kulturális központok és a múzeumok is zárva tartanak. 


Színházjegyek visszaváltása

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárai március 31-ig (és a további rendelkezéseknek megfelelően) zárva tartanak. Kivételt képez ez alól március 27., péntek, amikor a színházban működő jegypénztárban 9–15 óra között visszaigényelhető a március 10–24. közötti előadásokra megvásárolt jegyek ellenértéke, készpénzkifizetéssel. Az 

online megvásárolt jegyek ellenértékét a Biletmaster cég visszautalja a vásárlók számlájára, a biletmaster@eventim.ro e-mail-címre elküldött kérvény alapján. A március 25–31. közötti periódusra megvásárolt jegyek kártérítési lehetőségeire a színház igyekszik belátható időn belül megoldást keresni, és értesíteni róla a közönséget. 


Interneten nézhetők a Tompa Miklós Társulat előadásai 

A Tompa Miklós Társulat előadásainak videofelvételeit a Társulat YouTube-csatornáján – https://www.youtube.com/user/TompaMiklosTarsulat – lehet megtekinteni. A kínálatban az alábbi előadások szerepelnek:

Kiss Csaba: Hazatérés Dániába, r. Kiss Csaba, bemutató: 2019. ápr. 26. – háromkamerás felvétel, román nyelvű felirattal (14)

Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye?, r. Mădălin Hîncu, bemutató: 2018. okt. 13. – háromkamerás felvétel, román nyelvű felirattal (14)

Agatha Christie: A láthatatlan hóhér… és már senki sem!, r. Gáspárik Attila, bemutató: 2018. dec. 31. – háromkamerás felvétel (12)

Molière/Bodolay: Le misanthrope – Az új embergyűlölő, r. Bodolay, bemutató: 2018. máj. 11. – egykamerás felvétel (14)

Tamási Áron: Tündöklő Jeromos, r. Török Viola, bemutató: 2019. dec. 5. – egykamerás felvétel (12)

Henrik Ibsen: Hedda Gabler, r. Keresztes Attila, bemutató: 2017. dec. 1. – háromkamerás felvétel (14)

Martin McDonagh: A kripli, r. Rareş Budileanu, bemutató 2017. márc. 9. – háromkamerás felvétel (12)

Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja, r. Sebestyén Aba, bemutató: 2017. okt. 31. – egykamerás felvétel (12)

William Golding – Nigel Williams: A legyek ura, r. Vidovszky György, bemutató: 2018. ápr. 14. – háromkamerás felvétel (12)

Bartis Attila: Rendezés, r. Bartis Attila, bemutató: 2016. jan. 30. – háromkamerás felvétel (14)

Makszim Gorkij: Mélyben (Éjjeli menedékhely), r. Keresztes Attila, bemutató: 2013. márc. 16. – háromkamerás felvétel (16)

Pierre Beaumarchais: Figaro, r. Keresztes Attila, bemutató: 2014. ápr. 30. – háromkamerás felvétel (14)

Molière: Tartuffe, r. Keresztes Attila, bemutató: 2015. ápr. 26. – háromkamerás felvétel (16)

Jon Fosse: Szép, r. Adi Iclenzan, bemutató: 2017. jan. 11. – háromkamerás felvétel, angol nyelvű felirattal (12)

Cristine Linderknecht: Stresszfaktor_15, r. Csáki Csilla, 2016. szept. 23. – háromkamerás felvétel (12)

Emellett a színház honlapján – http://www.nemzetiszinhaz.ro/arhiva-teatrului-hu/evadok.html –  különféle archivált tartalmak: előadásszínlapok 1946-tól kezdődően; portréanyagok és megemlékezések hajdani színészekről, rendezőkről, színházi alkotókról; virtuális kiállítások; alapító okiratok; műsorfüzetek, plakátok; kritikák, cikkek; emléktárgyak várják a látogatókat. Ráadásként  a színház épületét átfogó virtuális sétán is részt lehet venni: http://www.teatrunational.ro/panorame/teatrul-national-tirgu-mures/foaiercentru/html.html.

Le misanthrope – Az új embergyűlölő


Az Ariel színház előadásai 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján rendszeresen elérhetővé tesznek előadásokat, az Erdély TV is műsorra tűz belőlük néhányat – olvasható az Ariel színház honlapján. Az intézmény YouTube-csatornáján jelenleg a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz (írta Zalán Tibor, rendező: Sramó Gábor) és a Tejkút (szerző: Király Kinga Júlia, rendező: ifj. Király István) című mesejáték tekinthető meg.


A Puck bábszínház előadásai

A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a kolozsvári Puck bábszínház interneten közvetített előadásait ezentúl Facebookon érheti el a közönség. Március 28-án, szombaton délelőtt 10 órától A kiskakas gyémánt félkrajcárja című román nyelvű mesejátékot, déli 12 órától a magyar társulat Az egér, aki nem ismerte a félelmet című mesejátékát lehet megtekinteni. Az előadást a Grimm testvérek története alapján Demeter Ferencz írta színpadra, Urmánci Jenő rendezte, zenéjét Domokos Előd szerezte.  29-én, vasárnap délelőtt 10 órától a román társulat Angyalok utcája című nonverbális előadása látható, déli 12 órától pedig a Ha én lennék Mátyás király című produkció tekinthető meg a magyar társulat előadásában (https://www.facebook.com/wonderpuckcluj/). Az előadást Urmánczi Jenő rendezte, és négy ismert, Mátyás királyról szóló történetet olvaszt egybe.


(Szín)házimozi a Figurával

A színházi világnap apropóján a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház március 27-től, péntektől (szín)házimozit indít. Elsőként a Három nővér című előadás felvétele lesz elérhető a közönség számára március 27-29. között, mindhárom nap 19 órától kezdődően. Az előadás online elérhetőségéről a színház honlapján, illetve Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni. A felvétel ingyenesen nézhető.   


A Háromszék Táncegyüttes kínálata

A Háromszék Táncegyüttes hetente kétszer jelentkezik újabb előadás-felvétellel a Facebook-oldalán, a következő program szerint: március 28., 19 óra: Hol jársz, hová mész? (rendező-koreográfus: Ivácson László, 2007-2008-as évad); március 31., 19 óra: Száz évig – Fodor Sándor „Netti” emlékére (rendező-koreográfus: Könczei Árpád, 2010-2011-es évad); április 4., 19 óra: A Maszkura (rendező-koreográfus: Ivácson László, 2011-2012-es évad); április 7., 19 óra: Csillagösvény népe (rendező-koreográfus: Orza Călin, 2017-2018-as évad).


Szentivánéji álom – szegedi előadás

Március 31-ig érhető el a Szegedi Nemzeti Színház YouTube-csatornáján William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka Horgas Ádám rendezésében.


Operaestek otthonról

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera minden kedden és pénteken du. 6-tól  közzéteszi egy-egy előadásának felvételét a www.operacluj.ro oldalon, a következő órarend szerint: március 27., péntek: Macbeth (G. Verdi); március 31., kedd: La Traviata (G. Verdi); április 3., péntek: Pillangókisasszony (G. Puccini); április 7., kedd: Hattyúk tava (Csajkovszkij); április 10., péntek: Turandot (G. Puccini); április 14., kedd: Bohémélet (G. Puccini); április 17., péntek: Rekviem (Verdi); április 21., kedd: Rigoletto (Verdi).


Koncert, irodalmi est a Művészetek Palotájából

A budapesti Művészetek Palotája 80 HD-minőségű koncertfelvételt és több mint 40 irodalmi est felvételét teszi közzé online.


Vasarely-tárlat

A Balassi Intézet bukaresti központja is online kulturális élményt kínál honlapján és Facebook-oldalán: a 2012-ben kiállított Victor Vasarely-tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők.


A Petőfi Irodalmi Múzeum tárlatai

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) folyamatosan frissülő digitális tartalmakkal teszi továbbra is láthatóvá kiállításait és gyűjteményeinek anyagait. A Choli Daróczi József emlékére rendezett, Isten homorú arcán című kiállításuk már online nyílt meg, de bejárhatóvá tették a honlapon a Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából készült Annyi titkom maradt... című kiállítást, valamint az Önarckép álarcokban című, Arany Jánosnak szentelt tárlatot is.


Rádióműsor-ajánló

A Marosvásárhelyi Rádió módosította műsorkínálatát

Mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a hiteles, pontos és gyors tájékoztatás elengedhetetlen, a Marosvásárhelyi Rádió hírosztálya óránként jelentkezik híradóval, hétvégén pedig hosszított programmal dolgozik, és este 8 óráig – szükség esetén azután is – sugároz magyar nyelvű híradókat. A szobafogságba kényszerült gyerekek számára a rádió minden hétköznap 14.10-től, vasárnaponként pedig 13 órától gyermekműsorral jelentkezik. Mivel a templomi szertartásokat ideiglenesen felfüggesztették, a történelmi magyar egyházakkal együttműködve minden vasárnap 11 és 13 óra között egyházi műsort közvetít. Minekutána a színházak, könyvtárak és filharmóniák is felfüggesztették tevékenységüket, a rádió minden hétköznap, illetve vasárnap 20.10-től hangoskönyveket, hangversenyeket és rádiójátékokat közvetít.


Mozifilmek széles választéka

Sorra maradnak el a nemzetközi és magyarországi mozipremierek a járvány miatt, de ez még nem jelenti azt, hogy lőttek a hétvégi mozizásnak, írja a mafab.hu. A legnagyobb streamingszolgáltatók ingyenes kínálatából számos film ingyen és legálisan nézhető. A kínálatban újdonságok és régi klasszikusok is helyet kaptak. A lista a mafab.hu oldalán tekinthető meg. 


Online filmklasszikusok

A Nemzeti Filmintézet 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához. Az irodalmi klasszikusok kínálatában olyan művek  filmes feldolgozásai láthatók, mint az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, a Szent Péter esernyője.  A történelmi válogatásban megtalálható egyebek mellett A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Valahol Európában. Az ifjúsági filmek között szerepel a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű, a rajzfilmek között  Vuk és a Szafi. A filmek a filmarchiv.hu oldalon nézhetők meg.