2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt szeretné, ha a jelenlegi koalíció nyolc évig kormányon maradna. Egy minapi tévényilatkozatban azt is hozzátette: kizárt, hogy az elkövetkező négy évben az RMDSZ törvényhozói bármiféle bizalmatlansági indítványt támogassanak.

Az RMDSZ elnöke szerint egy kormány hosszú távon, nyolc-tíz év alatt képes érdemleges dolgokat megvalósítani, de mindenképpen legalább négy évig kell kormányon maradnia, ha nem, az katasztrófa lenne az ország és mindenki számára. 

Kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy az államelnök tavalyi magyarellenes kijelentése a PNL és a PSD közötti politikai csatározás része volt, semmi több, és sem ő, sem a szövetség nem akar részt venni a román pártok között zajló háborúban, és bízik abban, hogy a jövőben hasonló dolgok nem fognak megismétlődni. 

Nos, köztudott, az államfő tavaly áprilisban sértegette a magyarokat. Az RMDSZ elnöke azt remélte, hasonló eset többé nem fog megtörténni. 

De mit remél az RMDSZ elnöke? 

Hiszen a képviselőház plénuma múlt szerdán tűzte napirendre a gazdasági miniszter törvénykezdeményezését, melynek célja, hogy Románia Hivatalos Közlönye, a Monitorul Oficial elérhetőbb és átláthatóbb legyen a lakosság számára. Az online változat egyes tartalmainak elolvasása ugyanis csak előfizetés után lehetséges. 

A képviselőház döntő házként meg is szavazta a javaslatot. Ám az AUR az ellen emelt kifogást, hogy miért jelenik meg magyarul is. Szerintük azonnal orvosolni kell ezt a „gyalázatot”. Az RMDSZ pedig, ha ragaszkodik a magyar nyelvű változathoz, előbb módosítsa az alkotmányt, és tegye a magyar nyelvet is az állam hivatalos nyelvévé.

Emlékeztetünk egy másik friss jelenségre is: a kormánykoalíció politikai alkuk mentén kijelölte a megyék élére kerülő prefektusokat. És úgy alakult a dolog, hogy Kolozs megye élére magyar prefektust neveztek ki. 

Ettől pedig mind a Kolozs Megyei Tanács elnöke, mind Kolozsvár polgármestere begorombult. Előbbi egyenesen azt állította, hogy a magyar prefektus „pofon Erdély népének”, és azzal ágált, hogy ő majd megvédi a románokat. A polgármester pedig máris látni véli, ahogy a magyar prefektus lábbal tiporja majd Románia nemzeti jelképeit. Megfenyegette, hogy minden lépését figyelni fogja, és semmilyen kisiklást nem tűr el. Az már hab a tortán, hogy egy szélsőjobbos portál szerzője azt állította: a magyarok elfoglalták Erdélyt! 

Mit remél tehát az RMDSZ elnöke?