2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két nagyon gyakori ortopédiai rendellenességgel, a csípőficammal és a lúdtalppal kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a hallgatósággal dr. Incze Bartha Zsuzsánna ortopéd szakorvos a Védem Egyesület által szervezett rendezvényen.


Két nagyon gyakori ortopédiai rendellenességgel, a csípőficammal és a lúdtalppal kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a hallgatósággal dr. Incze Bartha Zsuzsánna ortopéd szakorvos a Védem Egyesület által szervezett rendezvényen. A Deus Providebit Ház nagytermét megtöltő hallgatóság kisgyermekes és várandós anyukákból állt. Az előadó, aki maga is a második gyermekét várja, a rá jellemző közvetlenséggel egy rongybabán, illetve mosolygós, egészséges kisbabákon mutatta be, hogy mit kell észrevennie egy édesanyának a rendkívül fontos megelőzés és a rendellenességek időben történő kezelése érdekében.

A csípőficam a (medence- és combcsont beízesülésénél található) csípőízület veleszületett fejlődési rendellenessége, amely a születés után tovább alakulhat. A csípőficam különböző formáit a csípőízület alkotórészeinek rendellenességei képezik. A diszplázia, azaz a laza ízület vagy instabil csípő azt jelenti, amikor a combcsont feje jó helyen, a csípőcsont ízületi árkában, vápájában van, de onnan könnyen ki lehet mozdítani. A szubluxáció a combfej és a csípőcsont ízületi árkának, vápájának formai, szögbeli, méretbeli eltérését jelenti. A luxáció esetében a combfej a vápán kívül helyezkedik el, tehát ficamos a csípő.

Ahhoz, hogy a csípőficam ne haladjon előre, és később ne okozzon problémát, nagyon fontos a szervezett szűrővizsgálat – hangsúlyozta az előadó. Az első szűrést közvetlenül a születés után végzik el, a másodikat a baba 3-4 hetes korában, a harmadikat 3-4 hónapos korban. A fejlődési rendellenességnek genetikai okai lehetnek, ha a családban halmozottan előfordul, nagyon kell figyelni az újszülöttre. Egy másik oka a farfekvés lehet, ilyen esetekben is alaposan meg kell vizsgálni a csecsemőt.

A szülőknek figyelniük kell arra, hogy a baba jobb és bal csípője szimmetrikus, az alsó végtagon levő bőrredők egyformák legyenek, s a két alsó végtagját egyformán tartsa alvás közben. Az előadó bemutatta, hogy a kisbaba térdben behajlított lábát a pelenkázóasztalig kell hátrahajlítani, s ha valamelyik nem éri a felületet, amin fekszik a csecsemő, akkor szakemberhez kell fordulni.

Ha fennáll a gyanú, a későbbiekben ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik, három hónapos korban pedig röntgen- vagy CT-felvétellel lehet pontosan megállapítani a ficam mértékét. Bár vannak anyukák, akik vonakodnak a röntgensugártól, Incze doktornő megnyugtatta őket, hogy a sugárártalom 0,7 mS, ami annyira kevés, hogy az élet során nem okoz gondot, az orvos viszont pontos képet kap arról, hogy a rendellenességet hogyan kell kezelnie.

Gyanú esetén a csecsemő lábait szét kell pelenkázni, erre az abdukciós párnát, abdukciós sínt, a Van Rosen-párnát és sínt vagy a Pavlik-kengyelt ajánlják. Ezeket néhány hetes kortól addig kell használni, amíg az egyensúly helyreáll. Nagyon fontos a következetes használat, és a szakemberek azt tanácsolják, hogy nem kell sajnálni a gyermeket, mert megszokja azt a pozíciót, és nem érzi rosszul magát benne. Az időben felfedezett csípőficamot ezekkel a módszerekkel helyre lehet hozni. Vannak esetek, amikor már csecsemőkorban a gipszsínt ajánlják. Ha elhanyagolják a kezelést, kisgyermekkorban kacsázó, sántító járás jelzi a csípőficamot, s ilyenkor a gipszsín és a műtét, később serdülő- vagy felnőttkorban csak a műtét segít. A kisgyermek elindulását nem kell siettetni, egy-két hónap eltérés nem számít, ki kell várni, amíg magától indul el, mert a szalagjai, izmai akkorra erősödnek meg. A gyermek hordozásánál is ügyelni kell, hogyan állnak a baba lábai.

A csípőficam időben felismerve gyógyítható, és nagyon fontos, hogy a szülők fogadják el és következetesen tartsák be az orvos tanácsait – hangsúlyozta dr. Incze Bartha Zsuzsánna.