2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tom White és barátai klubviszonylatban is fergeteges rockabilly koncertjével zárult csütörtök este a Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál. 

Tom White és barátai klubviszonylatban is fergeteges rockabilly koncertjével zárult csütörtök este a Jazz&Blues Club és a marosvásárhelyi Egyetemista Kultúrház által immár hatodik alkalommal megszervezett Nemzetközi Egyetemista Dzsesszfesztivál. A klub nagytermében május ötödike és nyolcadika között sorra került szemle szervezői közé idén a nemrégiben megalakult Partitúra Kulturális Egyesület is beszállt, mert fontosnak tartja a fesztivál célkitűzéseit: hogy közelebb hozza egymáshoz a hazai és külföldi zeneművészeti akadémiák hallgatóit és pedagógusait, megmérettetés elé állítsa a versenyezni vágyó művészhallgatókat és színesebbé tegye a marosvásárhelyi egyetemisták és a dzsesszzene rajongóinak életét. A szemle idén is két nagy tömbből állt: a benevezett zenészhallgatók délutáni versenyszámaiból, esténként pedig a meghívott, neves dzsesszzenekarok koncertjeiből, amelyeket – szintén a fesztivál hagyományainak megfelelően – jam session kísért hajnalig.
Az idei szemle műsorvezetőjének nem kisebb személyiséget, mint a méltán híres bluesmuzsikus és énekes Mike Godoroját sikerült megnyerni, a zsűrit pedig Sárik Péter, Bágyi Balázs, Boros Zoltán, Florian Lungu és dr. Romeo Cozma alkotta. 
Amint azt Demeter József 
„Döme”, a dzsesszklub társtulajdonosa nyilatkozta, idén igen sikeres versenynek lehetett szem- és fültanúja a közönség, komoly harc alakult ki a színpadon, kiemelkedő minőségű együttesek, fellépők versenyeztek a díjakért. 
– Igen jó koncerteken vehettünk részt ez évben. Érdekesség, hogy a legjobb női hang díját egy olyan kézdivásárhelyi lány nyerte meg, akinek nincs komolyabb zenei múltja, de, mint a versenyen kiderült: őstehetség. Csak azt sajnálom, hogy az idén a közönség egy kicsit kényelmesebb volt, mint az eddigi években, amelyek során mindvégig telt házas koncertek jellemezték a dzsesszfesztivált. És azt is, hogy a marosvásárhelyi Művészeti Líceum tanárai, diákjai kevés érdeklődést mutattak a rendezvényünk iránt, holott sokan közülük zenei jellegű egyetemen folytatják tanulmányaikat. Ugyanakkor köszönöm a marosvásárhelyi céges barátainknak a támogatást, nyolcvan százalékban nekik köszönhetjük, hogy ki tudtuk fizetni a meghívott együtteseket, és nem vált veszteségessé a fesztivál. A hangulat mindvégig kitűnő volt, a magyarországi, jászvásári zsűritagok, professzorok nagyon meg voltak elégedve mind a versenyzőkkel, mind a szervezéssel, azt mondták, a szemle felér egy külföldi rendezvénnyel, és ha így folytatjuk, a fesztivál hamarosan átbillen abba a magasságba, ahol már minket keresnek meg a szponzorok. Természetesen jövőre is lesz szemle, köszönjük a klub barátainak, a közönségnek a segítséget, a részvételt, és reméljük, hogy 2015-ben a Maros Megyei Tanács is támogatja a fesztivál megszervezését – mondta Döme, aki azt is elárulta, a három fődíj összértéke 2500 eurót tett ki.
Ami a nyerteseket illeti, kilétüket bárki megtekintheti az esemény honlapján, a www.studjazzfest.ro oldalon. Mi a továbbiakban közöljük. Fődíjak – A legjobb zenekar: Balogh Tamás Quartet (Kistarcsa, Magyarország). A legjobb énekes: Kisgyörgy Ilka (Kézdivásárhely). A legjobb hangszeres szólista: Farkas József zongorista (Egri János Jr. Group, Budapest, Magyarország). Különdíjak – A zsűri különdíja hangszeres szólista kategóriában: Robert Cozma harsonás számára (Jászvásár). A zsűri különdíja énekes szólista kategóriában: Ştefan Alexandru Constantin számára (Bukarest). A zsűri különdíja énekes szólista kategóriában: Bolyki Sára számára (Budapest, Magyarország). A zsűri különdíja a legfiatalabb résztvevőnek: Jónás Géza nagybőgős számára (Egri János Jr. Group, Magyarország). A zsűri különdíja a legeredetibb zenekarnak: a Nemti számára (Székesfehérvár, Budapest, Magyarország). A zsűri különdíja a legjobb kíséretért: Gyárfás Péter zongorista számára (Budapest, Magyarország). A zsűri különdíja a legjobb énekes improvizációért: Egri János Jr. számára (Egri János, Jr. Group, Budapest, Magyarország).