2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Medgyesi Gaz Metan 1. ligás labdarúgóklub kényszerszabadságra küldte valamennyi játékosát, edzőjét és egyéb alkalmazottját a koronavírus-járvány következtében kialakult pénzügyi problémái miatt.

„Olyan különleges helyzetbe kerültünk, amelyet senki sem tartott kívánatosnak, de szolidárisnak kell lennünk egymással, és bíznunk kell abban, hogy meg tudunk birkózni vele. A januári és februári fizetéseket kiadtuk, a járulékokat is átutaltuk, így jogosultak vagyunk igénybe venni az állami segítséget. Sajnos, nem tudjuk, mennyi ideig tart ez a nehéz időszak, így pénzügyi tervet sem tudunk készíteni a következő periódusra. Ezért döntöttünk úgy, hogy mindenkit kényszerszabadságra küldünk, velem az élen: az 1. ligás csapatunknak mind a 27 játékosát és a klub 38 alkalmazottját. Tehát mi jóhiszeműen jártunk el, naprakészen vagyunk a bérekkel, de nem tudjuk, merre vegyük az irányt a továbbiakban. Ezért azt mondtuk, hogy szolidárisak leszünk ebben az időszakban, ameddig ez tart, egy hónapig, kettőig, vagy  ki tudja, meddig... Benyújtottuk a területi munkaerő-ügynökséghez a kérvényünket, amelynek értelmében az egész személyzetünk kényszerszabadságra megy, a kormány rendeletének megfelelően” – mondta a csődeljárás miatt gazdasági átszervezés alatt álló klub elnöke, Ioan Mărginean.

A sportszervezetnek külön nehézséget jelent, hogy a csődeljárásnak március 25-én kellett volna lezárulnia, azonban a járvány miatt felfüggesztették a törvényszéki tárgyalásokat, így a nagyszebeni bíróság nem hirdette ki ítéletét, amely fellebbezések híján a Gaz Metan számára minden bizonnyal kedvező lett volna. A medgyesieknek nagy érvágást jelentene, ha nem játszanák le a bajnokságból még hátralevő mérkőzéseket, hiszen ez 270 ezer eurós mínuszt jelentene számukra a bevételi oldalon. Ugyanakkor még nem körvonalazódott a költségvetésük a következő évadra, a létező szponzorációs és reklámszerződések mind folyamatban voltak, ezeket újra kellett volna tárgyalni és megújítani a következő hetekben-hónapokban, de a jelenlegi gazdasági helyzetben erősen kérdőjeles, hogy a partnereik közül kiket tudhatnak majd maguk mellett a következő idényben is. 

„Reméljük, hogy a hátralévő mérkőzéseket lejátsszuk, és így a klub ki tudja fizetni minden játékosnak a fizetését, a szerződésükben rögzített pénzügyi bónuszokkal együtt” – tette hozzá az elnök.

Klaus Iohannis államelnök március 16-án, 30 napos időtartamra hirdette ki a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt, és hétfőn bejelentette, hogy újabb egy hónappal meghosszabbítják. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár szerint a mindennapi életünket érintő korlátozó intézkedések akár május végéig is érvényben maradhatnak.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt kényszerszabadságra küldött sportolóknak, akárcsak más kategóriájú munkavállalóknak, az állam biztosítja az egyéni munkaszerződésükhöz vagy a sporttevékenységi szerződésükhez kapcsolódó bruttó bérük 75 százalékát, amely ugyanakkor nem haladhatja meg a bruttó átlagbér 75%-át.

Kapcsolódó cikkek: