2022. június 30., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tegnap nyílt meg Marosvásárhelyen a GastroPan nemzetközi kiállítás, Közép- és Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari technológiákat és megoldásokat bemutató szakmai eseménye. A kiállítás vasárnapig várja látogatóit az Imperial Inn szálloda kiállítótermeiben. 

Fotó: Nagy Tibor


Tegnap nyílt meg Marosvásárhelyen a GastroPan nemzetközi kiállítás, Közép- és Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari technológiákat és megoldásokat bemutató szakmai eseménye. A kiállítás vasárnapig várja látogatóit az Imperial Inn szálloda kiállítótermeiben. 
Miután tavaly Szebenben találkoztak a szakma legjobbjai, idén „visszaköltözött” Marosvásárhelyre a rangos rendezvény, amelyet a székelyudvarhelyi Boro-Info, a Brutarul-Cofetarul és a Gastromedia országos piacvezető szakmai magazinjainak szerkesztője szervez a szakmai szervezetek támogatásával. Az esemény a több mint 150 kiállítónak, az ipar beszállítóinak és a több ezer látogatónak, pékségek, cukrászdák, éttermek, kávézók és más vendéglátóipari egységek üzemeltetőinek a találkozóhelye. 
A GastroPan idén ünnepli 10. évfordulóját. Az elmúlt évtized alatt a kiállítás folyamatosan fejlődött a szakmával együtt, idén a részt vevő beszállító cégek száma meghaladja a 150-et, így a kiállított termékek, technológiák és megoldások sokszínűsége szempontjából az idei rendezvény lesz az eddigi legnagyobb. Megkétszereződött a gépeket és felszereléseket kiállító cégek száma, és ebben az évben vesz részt a legtöbb új cég, többségük külföldről. Idén a szakmai rendezvény négy napra és négy kiállítóteremre bővül, a kiállítás teljes felülete 7.800 m2-es. A rendezvényt évente több mint 20.000 szakmabeli látogatja, azonban mivel ezúttal négynapos lesz, várhatóan a látogatók száma meghaladja majd a 22.000-t.
Akárcsak az előző években, az idén is díjazzák az év legjobb termékeit, és kiderül, ki nyeri a 2018-as Év Kenyere és az Év Tortája díjat. Tegnap a cukrászkategória versenyei zajlottak, ma a pékkategória remekelhet, szombaton pedig a gasztronómiai kategória megmérettetéseire kerül sor. A kiállítás utolsó, negyedik napja a kávéé és fagylalté lesz. Az idei fagylalt- és kávétrendek, új technológiák, innovatív alapanyagok bemutatása mellett a látogatók meg is kóstolhatják a termékeket, és a piac legjobb beszállítóival találkozhatnak. A kiállítók standjainál mindennap technológiai bemutatók, workshopok, kóstolók és más érdekes programok lesznek.
A tegnapi megnyitóünnepség a szakma főbb képviselőinek a jelenlétében zajlott, elsőként Jakab Boróka, a GastroPan projektmenedzsere köszöntötte a résztvevőket, mint mondta, az elmúlt tíz évben a kiállítás nemzetközileg elismert szakmai rendezvénnyé nőtte ki magát, és amint ez a szakterület alakult az utóbbi évtizedben, az bebizonyította, hogy igenis nagy szükség van egy ilyen méretű rendezvényre, amely lehetőséget biztosít a szakma képviselőinek a kapcsolatteremtésre, tapasztalatcserére. Aurel Popescu, a ROMPAN elnöke szintén a kiállítás jelentőségét hangsúlyozta, mint mondta, a pékipar talán nem lenne azon a szinten, ahol van, eme rangos rendezvény hiányában. Ezért, mintegy a szakma elismerésének jeléül, emlékplakettet nyújtott át Váradi-Erdős Ildikónak, a kiállítás igazgatójának. 
Ilonka Boldizsár, a Pékek és Cukrászok Világszövetségének nagykövete a sütőiparra jellemző tendenciákat vázolta fel. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke rámutatott, az elmúlt tíz év bizonyítja, hogy a GastroPan egy rendkívül sikeres rendezvény, amely évről évre egyre több kiállítót és látogatót vonz, és kiváló lehetőséget nyújt a megyei és környékbeli termelőknek, vállalkozóknak, hogy tájékozódjanak a szakmabeli újdonságokról.
A megyei önkormányzat elnöke felelevenítette, amikor tíz évvel ezelőtt Szováta polgármestereként vett részt az első GastroPan-kiállításon, amelynek akkor a fürdőváros egyik szállója adott otthont.