2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Első ízben a 2017–2018-as igényeknek tesznek eleget

Januárban kezdte el az egészségügyi minisztérium a méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) elleni oltási kampányt, az első 20 ezer adag vakcinát már szétosztották a közegészségügyi igazgatóságok között. Maros megye ebben a szakaszban 721 dózist kapott, ebből elsőként azokat a 11–14 év közötti lányokat oltják be, akiknek a szülei a 2017-es, a 2018-as évek folyamán kérelmezték ezt, akkor is, ha a szóban forgó lányok időközben meghaladták a 14 éves kort. 

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján novemberben közzétett bejegyzés szerint a szaktárca és a forgalmazó között négyéves időtartamra megkötött keretmegállapodás értelmében az oltóanyagok száma 2.100.000-ig növelhető, az igények függvényében. Az oltási kampányt tájékoztató kampány fogja megelőzni, amelynek során a humán papillómavírus veszélyeire és az oltás előnyeire hívják fel a lakosság figyelmét – ígérte a szaktárca.

A kampány során 2020 januárjától a családorvosi rendelőkben ingyenesen oltják be azokat a 11 és 14 év közötti lányokat, akiknek a szülei 2017-ben és 2018-ban kérelmezték ezt, akkor is, ha már 14 évesnél idősebbek.

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák a megfelelő ismeretek hiányában válhat halálos kimenetelűvé, viszont oltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. Ezért felhívást intézett a szülőkhöz, hogy tájékozódjanak a családorvosoknál a kampányról, valamint a családorvosokhoz is, hogy helyesen és érthetően tájékoztassák a szülőket a HPV-oltásról. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz megérkezett az első szakaszban kiosztott 721 adag HPV-vírus elleni ingyenes oltóanyag, amit az igények függvényében eljuttatnak az egyes családorvosi rendelőkbe – közölte lapunk érdeklődésére Gabriela Uifălean sajtószóvivő, aki szerint ez a mennyiség a 2017–2018-as évek során a háziorvosoknál benyújtott igényeket fedi. A családorvosok értesítik majd a kérelmezőket, azokat a lányokat is, akik időközben kinőttek a hivatalosan előírt korosztályból.

Mint mondta, úgy tűnik, hogy a szülők kezdenek nyitottabbak lenni a HPV-vakcina iránt, a 2019-es évben ugyanis a Maros megyei háziorvosoknál valamivel több mint ezer lány szülei kérték gyerekük humán papillómavírus elleni beoltását. 

Mint ismeretes, az Egészségügyi Minisztérium által évekkel ezelőtt kezdeményezett humán papillómavírus elleni oltási kampány kudarcba fulladt a megfelelő felvilágosítás és tájékoztatás hiánya miatt. Adott volt a szükséges pénzkeret, rendelkezésre állt az oltóanyag, de a szülők nem bíztak benne, és az oltóanyagok szavatossága lejárt anélkül, hogy felhasználták volna őket.

Meg szerettük volna tudni, hogy az utóbbi két évben hogyan alakult Maros megyében a méhnyakrákkal diagnosztizált nők száma, írásban elküldtük az erre vonatkozó kérdésünket a Közegészségügyi Igazgatóságnak, ellenben lapzártáig nem érkezett válasz. 

2017-ben az Országos Közegészségügyi Intézet tájékoztató kampányt kezdeményezett, amelynek a célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méhnyakrákszűrés fontosságára. A kampány keretében tartott marosvásárhelyi sajtótájékoztatón aggasztó adatok hangzottak el a téma kapcsán, miszerint Romániában évente több mint négyezer új méhnyakrákos esetet jegyeznek, és közel kétezer nő veszti életét a betegség miatt. A mellrák után ez a következő leggyakoribb ráktípus, amely a nőket érinti, és Európa-szerte Romániában a legtöbb a méhnyakrákban elhunyt nő. Az európai átlagnál háromszor magasabb országunkban a betegség előfordulási aránya,100 ezer lakosból 35-öt érint a betegség, miközben vannak európai országok, ahol százezer lakosra 8-10 méhnyakrákkal diagnosztizált beteg jut. 

A sajtótájékoztatón pozitív példaként emlegették az északi országokat, Dániát, Norvégiát és Svédországot, ahol a nők 66-79 százaléka vesz részt rendszeresen méhnyakrákszűrésen, és ennek nyomán jelentősen (szinte a felére) csökkent a betegség előfordulása, illetve a halálesetek száma.

Illusztráció