2019. szeptember 24., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Olyan ez, mint a növények öntözése: a növény nem élhet víz nélkül, de nem sokat ér azzal a vízzel, amit a leveleire öntenek, az lepereg róla, csak azt a vizet képes igazán felhasználni, amit a gyökerein keresztül maga szív fel ”

 

„Olyan ez, mint a növények öntözése: a növény nem élhet víz nélkül, de nem sokat ér azzal a vízzel, amit a leveleire öntenek, az lepereg róla, csak azt a vizet képes igazán felhasználni, amit a gyökerein keresztül maga szív fel ” – így, Rényi Alfréd matematikus szavaival köszöntötte a marosvásárhelyi Bolyai líceum dísztermében összegyűlt gyerekhadat péntek délután Brenyó Mihály, a több mint két évtizede Kecskeméten elindított pontszerző matematikaverseny atyja és tiszteletbeli elnöke. A 13 megye 64 diákja részvételével zajlott országos erőpróba megnyitóján dr. Bálint István, a Bolyai líceum igazgatója a tanintézet által már kisdiákkortól felvállalt tehetségkutatásról szólt, dr. Bencze Mihály matematikus, költő, a pontszerző elnöke pedig Bolyai életútját állította követendő példaként a versenyzők elé:

 

– Ha merészen mertek álmodni, függetlenül attól, hogy egy székelyföldi faluban vagy egy kisvárosban éltek-e, csodát tudtok teremteni.

A továbbiakban elhangzott az is, hogy középiskolások számára nagyon könnyű matekversenyt szervezni, a legnehezebb dolga a tanítónőnek van. Kocsis Annamária országos szaktanfelügyelő kiemelte a – minden évben Pop Ágnes tanítónő által szervezett – verseny egyediségét a kisiskolá-soknak szóló megmérettetések palettáján.

– Ez a verseny lehetőséget nyújt a gyerekeknek arra, hogy a matematikában felfedezzék az összhangot, a szépséget – mondta a tanügyminisztérium országos képviselője a minél több megoldási lehetőséget kínáló, a megoldások indoklására épülő erőpróbáról, majd Fejes Réka megyei szaktanfelügyelő fejezte ki örömét, amiért minden évben a matematika összegyűjti itt a diákokat. Ezt követően korábbi díjazottak bátorították a versenyzőket. Ambarus Egyed Ágnes kolozsvári diák, a tavalyi első díjas megköszönte „Brenyó Mihály bácsinak, hogy kitalálta ezt a versenyt”, majd a tavalyelőtti díjazott, Puskás Dávid arra biztatta a diákokat, hogy ha nem is tudják valamelyik feladat megoldását, ne adják fel, gondolkozzanak, próbálkozzanak.

– Korábban fekete-fehér volt számomra a matematika, ezt a verseny kiszínezte. Sajnálom, hogy csak kisiskolásoknak szervezik meg. Ez volt a kedvenc versenyem – üzente Dávid az illetékes felnőtteknek.

Szitai Eszter egykori bolyais, ma már művészetis diák, aki három évvel ezelőtt versenyzett sikeresen, arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az erőpróba nemcsak a matematika, hanem az élet egyéb problémáinak megoldására is felkészíti a diákokat. A megnyitó a másodikos bolyaisok előadásával, Fodor Sándor Csipikéjével zárult.

 

Díjazottak

A Brenyó Mihály Matematika Pontszerző Verseny országos döntőjének – a három otthoni erőpróbát követő negyedik fordulónak – győztesei: a harmadik osztályosok közül a harmadik helyezést Divin Judit, a nagyváradi Szacsvay Imre iskola diákja érte el, a második díjazott Máthé Arnold Attila, a marosvásárhelyi Nicolae Bălcescu Gimnázium diákja lett, a legjobb
„brenyós” harmadikosnak Mészár Anna Orsolya, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium tanulója bizonyult. A negyedikesek közül Csabai Anita, a Brassói 2-es számú Általános Iskola diákja vitte el a harmadik díjat, a két legjobbnak járó kitüntetés a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumba ment: Miklós Csenge második helyezettnek és az első díjas Roth Apornak. A Népújság különdíját a harmadikos Csiki Cristian Ştefan, a dévai Téglás Gábor iskolaközpont diákja, illetve a negyedikes Szekernyés Péter, a marosvásárhelyi Európa Gimnázium diákja kapta. Az Erdélyi Tévé díjazottja Kirila Anita, a szovátai S. Illyés Lajos Általános Iskola harmadikosa és Kovács Sándor, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont negyedikese lett. Origo-díjban a negyedikes Kántor Éva Andrea, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja részesült.