2023. december 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiköltözik a pszichiátriai osztály

A marosgezsei Bánffy-kastély nem szerepel azon építészeti örökségeink között, amelyek turisztikai vonzerővel bírnak. A romos épület láttán csak következtetni lehet a hajdani arisztokrácia által képviselt igényességre és az életvitelükre. Az örökösök hosszas pereskedés után sem kapták vissza a kastélyt, ami végül az önkormányzat tulajdonába került. Az új tulajdonos szándéka, hogy felújítsa az ingatlant, olyan létesítményt hozzon létre, amely idegenforgalmi vonzerővel bír, annál is inkább, mivel Marosludason egyetlen műemlék épület sincs, ami a város nevezetességének számítana. A kastélyból rövidesen elköltöztetik a betegeket – mondta Kis István, a város alpolgármestere. 


Fotó: Kis IstvánSokan nem tudják, hol található a gezsei Bánffy-kastély. Marosludasról Kolozsvár irányába haladva baloldalt az E 60-as útról pillantható meg. A helyiek tudják, hogy egykor főúri család lakta az épületet, birtokolta a földeket, gyümölcsösöket, és szép parkot alakított ki a kastély körül. 

– A marosgezsei kastély 1855-60-ban épült, az utolsó tulajdonosa a Bánffy család volt. Báró Bánffy Éva 1995-ben igényelte vissza a birtokot és a kastélyt. A birtokból sikerült visszaszerezni valamit. A bárónő halála után Bánffy Imre lett az örökös, azonban a kastélyt hosszú pereskedés után sem szolgáltatták vissza. Az épület szempontjából szerencse, hogy folyamatosan „lakva” volt, először a kollektív gazdaság irodái székeltek ott, aztán a marosludasi városi kórház pszichiátriai osztályát költöztették oda. Emiatt nincs ma romokban – mint Erdély-szerte megannyi kastély –, nem rongálódott meg annyira, igaz, az egyik bástya megereszkedett, már csak rozoga gerendák tartják – mondta az alpolgármester. 


Kis István alpolgármester– Az önkormányzat arra készül, hogy felújítja az épületet. Azelőtt azonban el kell költöztetni a pszichiátriai osztályt. Most körvonalazódni látszik ez. Milyen tervek születtek erre vonatkozóan? 

– Az önkormányzat egy új épületet, egy háromszintes, 30 szobás ingatlant vásárol, már meg is egyezett a tulajdonossal az árban. Az ingatlan a cukorgyár szomszédságában van, teljesen fel van újítva, új a fűtésrendszere, minden szobához fürdőszoba tartozik. Egy nagy ebédlő és irodahelyiségek vannak a földszinten. A tulajdonos munkásszállónak használta. Kikértük az illetékes hatóság véleményét, hogy megfelel-e a célnak, nevezetesen: a kórház pszichiátriai osztályának. Rábólintottak, minden rendben, megfelel a rendeltetésnek. Ami nincs rendben, hogy a város költségvetése rámegy az épületre. A február 10-i tanácsülésen elfogadtuk az évi költségvetést, amely tartalmazza az ingatlan vételárát is, s a következő hetekben megszületik az adásvételi szerződés, s megtörténik a tulajdonjog átadása. Az ingatlan a piaci ár alatt van, a tulajdonos 475 ezer euróért – ez 2,35 millió lejnek felel meg – hajlandó megválni tőle. Így a tavasz folyamán a több mint 40 beteget el kell költöztetni, s így kiürül a kastély.


Az új kórházi osztály– Milyen rendeltetést szánnak neki?

– A betegek kiköltöztetésével egy új lehetőség nyílik a kastély életében, mert ahhoz, hogy pályázni lehessen, az ingatlannak üresnek kell lennie. Elkezdtük a dokumentáció előkészítését, hiszen idén vagy jövőben lesznek kiírások uniós alapokra az operatív programban. A művelődési minisztériumhoz is pályázunk, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében nyerjünk támogatást. Azt szeretnénk, hogy Marosludasnak is legyen idegenforgalmi létesítménye, mert soha nem létezett itt történelmi emlékhely, egy olyan nevezetesség, ami idecsábította volna a turistákat. Ez az egyetlen olyan épületünk, ami megtalálható a műemlékek listáján. Reméljük, hogy turisztikai szempontból látványos létesítmény lesz, múzeummal, konferenciateremmel. Gezsét út köti össze Fehér megyével, ahol halastavak, szép szabadidő-övezet található. A két turisztikai célpontot össze lehetne kötni. Ez kialakul. Számunkra – magyar vonatkozásban is – fontos, hogy a kastélyt megmentsük.


Bezár a cukorgyár

Százötvenhárom alkalmazott várja a végszót

A munkások, a cukorrépa-termelők értetlenül állnak a cukorgyár tulajdonosainak döntése előtt, miszerint bezárják a város emblematikus egységét, a 62 éve működő cukorgyárat. A Tereos francia cégcsoport tavaly jelentette be, hogy eladná a gyárat. Mivel nem talált vevőt rá, lehúzza a redőnyt, ezt januárban közölték. Idén már nem kötöttek szerződést a cukorrépa-termelőkkel, ami biztos jele annak, hogy bezár a gyár. Daniel Preda szakszervezeti vezető a jelenlegi helyzetről nyilatkozott lapunknak.

– Az, hogy egy ilyen nagy hagyománnyal rendelkező gyár bezárjon, egy sor hiányosság következménye. Elsősorban a romániai törvények megengedik, hogy külföldi cégek feltétel nélkül vásárolják meg a gyárakat, hogy aztán kényük-kedvük szerint rendelkezzenek felettük, amikor akarják, bezárják. Másodsorban rossz volt a menedzsment, harmadsorban pedig a korszerűsítésbe nem ruháztak be, miközben a Tereos franciaországi gyárai a legkorszerűbb technológiával rendelkeznek. 2013-től 2022-ig folyt a termelés, veszteséget könyveltek el, és nem tettek semmit annak érdekében, hogy fellendítsék a gyárat. Azt sem értem, hogy nem volt profit, miután eladták a cukrot, a malátát és a melaszt. Tehát vagy a rossz menedzsment, vagy a törvényes keretek között végrehajtott pénzügyi manőverek vezettek ide. Bezárják a gyárat, hogy Franciaországból hozzák ide a cukrot! Mi csak vásárlópiacnak vagyunk jók! S ezt a romániai törvények lehetővé teszik. Minket senki sem támogat. Az állam nem lép közbe. 350 cukorrépa-termelő kell más kultúrára átálljon, miközben gépekbe ruháztak be. Egy időben szó esett arról, hogy nyerscukrot importálnak, ennek a finomítására térne rá a gyár. De ezt nem tartom valószínűnek, mert nagyon nagy lenne a szállítási költség – magyarázta a szakszervezeti vezető, aki azt is elmondta, hogy a 153 alkalmazott technikai munkanélküliségi státusban van 75 százalékos bérrel, és nem tudni, ez meddig tart. A gyár kampányban idénymunkásokat alkalmazott, ezeknek az embereknek sem lesz munkájuk ezután. 

– Mi történik a munkásokkal, miután lejár a munkanélküliségi státus?

– A munkaszerződésnek megfelelően az alkalmazottak végkielégítést kapnak, ez hathavi bruttó bérüknek felel meg. A szakszervezet azért harcol, hogy a munkások a lehető legjobb végkielégítést kapják meg, legalább 10-12 bért fizessenek ki nekik. Ez lenne korrekt, hiszen vannak olyan kollégák, akik több mint 30 éve dolgoznak a cukorgyárban. Az ötven év fölötti embereknek nagyon nehéz lesz más munkát találni – fogalmazott Preda, aki elmondta, hogy felvették a kapcsolatot az élelmiszeriparban dolgozók országos szakszervezetével, hogy támogassák a marosludasiakat legalább a végkielégítési alkuban.

A szakszervezeti vezető azt is fájlalja, hogy helyi szinten nem állnak az ügyük mellé, nem ajánlanak nekik megoldást. 


Új egészségügyi központ 

Marosludas központjában egy új egészségügyi központ nyílt a volt Transilvania Bank helyén. Már az ingatlan homlokzata is figyelemfelkeltő, de az igényesség, az esztétikus kivitelezés az épületbe lépve még hangsúlyosabb. Az egészségügyi központot dr. Szabó István kardiológus szakorvos létesítette, ahol jelenleg nyolcféle szakirányú rendelés folyik, bővítve ezzel a város egészségügyi kínálatát. 


 Dr. Szabó István Fotók: Nagy TiborSzabó István 2015-ben Marosvásárhelyen végezte az orvosi egyetemet, s ugyanitt vett részt a kardiológiai rezidensképzésben is. Fiatal orvosként úgy döntött, hogy szülővárosában áll a betegek szolgálatába, hogy minőségi orvosi ellátást kapjanak. 

– Mint minden fiatalban, felmerült a kérdés, képzés után hol helyezkedem el. Főleg kardiológiai szakirányban nehéz Marosvásárhelyen elhelyezkedni, mert sok a kardiológus. Már az egyetemi évek alatt megfogalmazódott bennem, hogy hazatérek Marosludasra, hogy hozzájáruljak az itteni egészségügyi ellátás javításához. Ez a gondolat csírázott ki bennem újra. Az volt a célom, hogy itthon maradok, hogy ne távolodjak el a családtól. Persze, voltak lehetőségek külföldön is, voltak ajánlatok, de kitartottam a szülővárosom mellett, hogy a megszerzett tudást itt kamatoztassam. Közben ügyeleteztem a városi kórházban, ami a sürgősségi ellátást is magába foglalta. Telt az idő, de kardiológusként nem ígérkezett semmi. Ekkor döntöttem el, hogy lépek, saját magam teremtek megfelelő környezetet az orvosi ellátáshoz. Ennek megvalósítása a megfelelő helyiség megtalálásával kezdődött. Végül erre a központi ingatlanra esett a választás, amit előbb bérbe, majd eladásra ajánlottak, s tökéletesen megfelel a rendelőknek. A szívemhez is közel áll ez a hely, hiszen itt nőttem fel, a régi központban. Végül a vásárlás mellett döntöttünk, amit banki segítséggel sikerült megvalósítani – fogalmazott dr. Szabó István.

Bevallotta, először csak kardiológiai rendelésre gondolt, de aztán úgy döntött, hogy bővítik a palettát, s munkalehetőséget ad fiatal szakorvos kollégáknak is. 

Az egészségügyi központban négy rendelő található, mind a négyben két-két szakágban van rendelés. A nyolc szakág: kardiológia, belgyógyászat, ezen belül angiológia, gasztroenterológia, nefrológia, urológia, ortopédia, reumatológia és nutríció. A szakorvosok nagy része Marosvásárhelyről érkezik, olyan fiatal orvosok, akik Szabó doktor évfolyamtársai voltak vagy akikkel szakmai téren jó viszonyt alakított ki. 

– A korszerű rendelők nem működhetnek kellő felszereltség nélkül. 

– A műszerek nagy részét saját forrásból sikerült megvásárolni. Már az egyetemi évek, majd a rezidensévek alatt sokat ügyeleteztem, s a megtakarított pénzt erre fordítottam. Vásároltam egy ultrahangkészüléket, amihez olyan eszközök tartoznak, amivel a szívet, a hasüreget és az ereket lehet vizsgálni. Dr. Tusa Anna belgyógyász kolléganőm egy saját ultrahangkészülékkel dolgozik. A napokban megérkezett egy harmadik is, amely napjaink csúcstechnikáját képviseli. Ezt kimondottan a szívgyógyászatban használom – tájékoztatott dr. Szabó István, aki a gyógyítás mellett tudományos kutatást is végez, s nemsokára megszerzi a doktori címet.

– Beteg van, annak ellenére, hogy új a központ. Az embereknek akkor van bizalmuk hozzánk fordulni, ha mástól hallják, hogy milyen szolgáltatásban volt részük, ha elégedettek az orvosokkal. A legjobb reklám szájról szájra terjed – mondta. 

A közeljövőben újabb fejlesztésekre kerül sor, a központban rövidesen bevezetik a nőgyógyászati rendelést is, ehhez bővítésre is szükség lesz. A szomszédos helyiséget a római katolikus egyháztól fogják bérbe venni. 

Hosszú távon pedig egy kórház létesítése van tervben, hiszen a marosludasiaknak többre, jobbra van szükségük és igényük. 

Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyt elárasztotta a szemét

2022-11-14 17:19:00 // Mezey Sarolta

Elkezdik a szerződésbontás procedúráját a Brantner köztisztasági vállalattalAGROVILÁG 17 órával korábban

AGROVILÁG 17 órával korábban

Kötni és belekötni 17 órával korábban

Tizenöt éves az Erdély TV 17 órával korábban

Tűzoltók és jótevők 17 órával korábban

4keréken 17 órával korábban

Fiatalok életút-támogatása 17 órával korábban

Férfilélek 17 órával korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató