2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szeptember 27-i választás tétje a magyar közösség számára, az elmúlt 4 év megvalósításai és a fejlesztési tervek voltak a témái azoknak a szabadtéri falufórumoknak, amelyeket Nyárádkarácson, Balavásár, Makfalva és Ákosfalva községekben szervezett tegnap az RMDSZ. A lakossági találkozókon Kelemen Hunor szövetségi elnök és Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke mellett jelen voltak az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselői és szenátora, a községek polgármesterjelöltjei, valamint a szövetség több megyei és helyi tanácsosjelöltje is.

„Amikor a világban és Bukarestben káosz uralkodik, akkor nekünk, magyaroknak egységesnek kell lennünk, és rendet kell tartanunk településeinken. Az erős települések mellett fontos, hogy az erős megyéket is a szövetség vezesse, Kovásznától Szatmárig, Hargitától Marosig” – fogalmazott Kelemen Hunor. 

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: „ha Maros megye jól működött RMDSZ-vezetéssel, akkor ezt nem szabad elrontani, meg kell őrizni a tanácselnöki tisztséget. Maros megye az elmúlt 4 évben elindult a fejlődés útján. Ezt a munkát kell most továbbvinni. Péter Ferenc meg tudja nyerni a választást, és nemcsak az elkezdett projekteket tudja megvalósítani, hanem újabb terveit is. Ha van összhang a megye vezetése és a települések vezetése között, akkor sikeresek tudunk lenni” – emelte ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a szeptember 27-i választás tétje az, hogy olyan emberek kerüljenek a magyarlakta települések élére, akik ismerik és képviselni tudják a magyar közösség érdekeit. „Azért jöttem Maros megyébe, hogy támogatásomról biztosítsam a jelölteket: Nyárádkarácsonon Bodó Károly Gyulát, Kenden Varga Adorjánt, Makfalván Dósa Medárdot. Tettrekész jelöltek ők, akik nyitottak a község problémáira. Most esélyük van arra, hogy új lendületet adjanak a fejlesztéseknek. Este Ákosfalván jártunk, ahol az új épülő tanintézetet néztük meg. Biztos vagyok abban, hogy Osváth Csaba polgármester rendet fog tartani a következő négy évben is, és ezt kell tennünk mindehol, ahol magyar emberek élnek” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az elmúlt 4 év nagyon eredményes időszak volt Maros megyében, mind a Maros Megyei Tanács, mind pedig a települések szintjén, emelte ki a fórumokon Péter Ferenc tanácselnök. Az RMDSZ tanácselnökjelöltje szerint a jó eredmények az erős RMDSZ-es csapatnak köszönhetők. 

 „Volt egy erős csapat, kezdve a szövetségi elnök úrtól a parlamenti frakción át a megyei tanácsig és a polgármesterekig. Maros megyében 38 polgármesterünk volt, megyei tanácselnökünk, 15 megyei tanácsosunk, sok száz helyi tanácsosunk és négy parlamenti képviselőnk. Ennek a csapatnak minden tagja hozzájárult ahhoz, hogy a megye és a településeink fejlődjenek. Én továbbra is csak közös munkában és csapatban tudok gondolkodni. Maros megyében azonban a magyarság aránya csak valamivel több mint 35 százalék, így csak akkor tudunk nyerni, ha mindenki elmegy szavazni” – hangsúlyozta Péter Ferenc.

Az RMDSZ újabb mandátumért induló tanácselnökjelöltje szerint a helyhatósági választásoknak idén különösen nagy tétje van Maros megyében, ez pedig az, hogy biztosítani kell a megye további fejlődését, és meg kell akadályozni, hogy Dorin Florea vegye át az irányítást a megyében. 

„A választás tétje nagy, hiszen most azok pályáznának a megye elnöki székére, akik 20 éven át élősködtek Marosvásárhelyen. Nekünk meg kell védenünk Maros megyét, az itt élő emberek érdekeit. Meg kell védenünk a megyét Dorin Floreától és csapatától, akik két évtizeden keresztül megfékezték Marosvásárhely fejlődését” – hangsúlyozta Péter Ferenc.

Az RMDSZ tanácselnökjelöltje arra kérte a Maros megyei magyar lakosokat, hogy bízzanak az RMDSZ csapatában, és menjenek el szavazni.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének sajtóirodája