2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A következő bajnoki idényben is a másodosztályban szerepel a Marosvásárhelyi CSU Medicina kosárlabdacsapata, hiába tisztázta a sportági szövetség a félreértést, és tette egyértelművé, hogy igenis indulhatna az élvonalban. George Trif alakulata azonban a pályán nem tudta kiharcolni az első két hely egyikét az 1. liga döntő tornáján. A feljutást a Bukaresti Rapid és a CSM Ploieşti vívta ki.

A Ploieşti–Marosvásárhely mérkőzés döntötte el a második feljutó kilétét az 1. liga döntő tornáján. A két város más együttesei (a Maros KK, illetve az Asesoft Ploieşti) korábban két bajnoki döntőt is játszott egymás ellen, nem is annyira régen, most azonban a feljutásért küzdöttek egymással. S akár a bajnoki döntőkön, ezúttal is Ploieşti győzött.

Már a kezdet se volt a legjobb a marosvásárhelyi csapat számára, amely számos elrontott triplakísérlettel indított. Eközben a ploieşti-iek az első negyedben szinte mindent bedobtak kosár alól, a palánk alatt egyeduralkodó Ene révén több mint egyértelmű volt a fölényük, miután Șolopát eltiltották az első fordulóban történt incidens miatt. Ennek ellenére sikerült tartani velük a lépést, miután több labdát veszítettek dobás nélkül. A második negyedben többször volt esélye a marosvásárhelyi alakulatnak, hogy kissé meglépjen ellenfelétől, de minden ilyen esélyt elpuskázott, kimaradtak a támadások, amikor előnyhöz juthatott volna, így soha nem vezetett több mint 3 ponttal.

A lendület a harmadik negyedben tört meg, néhány rossz döntés miatt az ellenfél egymás után védekezte ki a marosvásárhelyi támadásokat, majd nagyon könnyen szerzett zsinórban pontokat, a 16-0-s roham pedig megpecsételte a mérkőzés és a feljutás sorsát. Csak mínusz tizenhat után ocsúdott fel kissé a CSU Medicina, ám egy ekkora téttel bíró mérkőzésen gyakorlatilag lehetetlen volt a hátrányt behozni, ráadásul az ellenfél pályáján.

A számok beszédesek. Ene 36 pontja és 17 lepattanója döntő fontosságú volt. Egész egyszerűen nem volt, aki megállítsa a palánk alatt – és nem azért, mert olyan fenomenális beállós. Ha Șolopa van, ezek a számok biztos kisebbek lennének. A CSU Medicina legfőbb fegyvere magas ember híján a triplák lettek volna, azokat azonban csak 24%-kal dobta (8/33), maga Martinić csak egyet értékesített. A győzelemhez legalább 35-40% kellett volna. A lepattanók aránya 30-50, nem sok helyet hagy a magyarázkodásra. Ja, és Ploieşti 14 pontot szerzett 27 szabaddobásból, a Medicina összesen 10 szabaddobást kapott az egész meccsen.


Ploieşti-nek sikerült, Marosvásárhelynek nem Fotó: A CSM Ploieşti honlapjaJegyzőkönyv

Kosárlabda 1. liga, döntő torna, 5. forduló: Marosvásárhelyi CSU Medicina – CSM Ploieşti 74-80 (17-20, 21-17, 15-28, 21-15)
Ploiești, Olimpia sportcsarnok, 100 néző. Vezette: Laurențiu Grigoraș (Bodzavásár), Mihai Bănică (Bukarest), Michael Nicoară (Bukarest). Ellenőr: Bedir Sefer (Corabia).
CSU Medicina: Martinić 29 pont (1), Bölöni 18 (4), Steff 8 (2), Engi-Rosenfeld 6, Tălmăcean 4, Györki 3 (1), Szilveszter 2, Blaga 2, Mureșan 2, Nistor.
CSM Ploiești: Ene 36, Negoițescu 14, Reynolds 10 (1), Carabulea 9, Iancu 5 (1), Ianuli 4, Damian 2, Dumitru, Neguț.

Eredményjelző

Kosárlabda 1. liga, döntő torna, 5. forduló (vasárnap): Bukaresti Agronomia – Bukaresti Ştiinţa 55:50, Bukaresti Rapid – Nagyszebeni CSU II 72:52, Marosvásárhelyi CSU Medicina – CSM Ploieşti 74:80.