2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kinevezték az új vezetőt

Az utóbbi napokban folyamatosan arról értesültünk, hogy a Maros Megyei Klinikai Kórház fertőző betegeket ellátó klinikáján rendben zajlik a koronavírussal diagnosztizált betegek ellátása, valamint  további előkészületek is történtek a több és súlyosabb eset fogadására. Ezzel szemben csütörtökön délután Mara Togănel, a kormányhivatal vezetője 2020.04.02-i 113-as rendeletével leváltotta tisztségéből dr. Ovidiu Gîrbovan kórházmenedzsert a szükségállapot idejére, azzal az indoklással, hogy hivatali kötelességének teljesítésében hiányosságok voltak. Ugyanakkor a 114-es rendelettel dr. Porav Hodade Daniel urológus főorvost nevezte ki az intézmény élére. 

A Maros Megyei Klinikai Kórház adminisztratív épülete
  Fotó: Nagy Tibor 


„Ahhoz, hogy minél eredményesebben és gyorsabban lehessen eljárni a COVID-19-cel való küzdelemben, olyan emberekre van szükség, akik megértik a helyzet súlyosságát, és folyamatosan szem előtt tartják a megye lakóinak egészségét” – áll a prefektúra közleményében. A leváltott menedzsernek a fertőzöttek kezelésére alkalmas helyiségek késedelmes berendezését, az egészségügyi személyzet elosztásában, a védőfelszereléssel és anyagokkal való ellátásukban észlelt hiányosságokat veti a szemére a prefektus. 

Döntését Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke egyoldalúnak nevezte, ami veszélyes irányba viheti az egészségügy központosításának lebontását. 

„A szükségállapot olyan jogköröket ad a prefektusnak, hogy akár a versenyvizsga után tisztségbe került kórházigazgatót is egyetlen tollvonással fel tudja menteni. Elhamarkodott intézkedésnek tartom ugyan, de tudomásul vettem. Dr. Ovidiu Gîrbovan mintegy fél éve vezeti az intézményt. Neki is köszönhető, hogy ebben a pillanatban a kórházunk az ország egyik legfelkészültebb egészségügyi intézményeként néz a járvány elé. Köszönöm neki és a kórház minden alkalmazottjának az elmúlt hetekben végzett megfeszített munkát a megye lakosainak egészsége érdekében.”

„A Maros Megyei Klinikai Kórház megfelelőképpen fel van készülve a koronavírusos betegek fogadására. A megyei tanács által az elmúlt két hétben kiutalt 3,7 millió lejből új orvosi eszközökkel és berendezésekkel bővítették a kórház felszereltségét, a védőfelszerelés- és fertőtlenítőszer- készletet kiegészítették. Több mint huszonötezer sebészeti maszk, több mint ötvenezer sebészeti kesztyű, csaknem félmillió vizsgálatokhoz használt kesztyű és csaknem kilencezer orvosi védőöltözék áll a személyzet rendelkezésére. Emellett újabb szállítmányok érkeznek.

A járvány első szakaszában a koronavírusos betegeket a fertőző betegségek klinikája fogadta és látta el. A mai naptól kezdődően azon koronavírusos betegeket is el tudják látni a Gheorghe Marinescu u. 1. szám alatti kórházépületben, akik más betegségekben is szenvednek (urológia, gasztroenterológia, belgyógyászat, sebészet, kardiológia). Ugyanebben az épületben van egy intenzív terápiás részleg 12 lélegeztetőgéppel a súlyos betegek számára. A Gheorghe Marinescu utcai kórházépület mellett a régi szülészeti klinikán, a tüdőklinikán, az I-es pszichiátriai klinikán is zajlanak az előkészületek a koronavírusos betegek fogadására, illetve annak érdekében, hogy a felsorolt kórházakban helyet lehessen felszabadítani. Több más klinikát is átszerveztek, hogy befogadják az elköltöztetett osztályokat, ahol a nem koronavírusos betegeket kezelik.”

Péter Ferenc szerint a csütörtöki döntéshez hasonló intézkedések veszélyes irányba vihetik az egészségügyi decentralizációt. „Az ország nagyon lassan lépegetett előre a decentralizáció útján. Az ilyen döntések az elmúlt tíz év munkáját teszik semmissé. A kormány akkor sem kérdezte meg a véleményünket, amikor arról döntött, hogy a minisztériumhoz tartozó új kórház, sürgősségi kórház helyett a város különböző részein működő, a megye fenntartásába tartozó intézményt nevezi ki koronavírusos kórháznak. Szerencsére az elmúlt években sok pénzt fordítottunk a kórház fejlesztésére.”

„A Maros Megyei Tanács továbbra is eleget tesz jogi feladatainak, és minden lehetséges támogatást megad a járvány megfékezéséhez, azonban a Maros Megyei Klinikai Kórházban hozott döntésekért ezután a prefektus által kinevezett új vezető felel” – olvasható a megyei tanács elnökének közleményében. 

Érdeklődésünkre dr. Ovidiu Gîrbovan szülész-nőgyógyász főorvos, a leváltott kórházmenedzser elmondta, a lehetőségek függvényében megtette a kötelességét mind a kórház felszereltségét, mind a betegek kezelésére elkülönített ágyakat, kórtermeket illetően. Annál is inkább szívén viselte a helyzetet, mivel a felesége infektológus, így nagyon is tisztában volt a helyzettel és a szükségletekkel. Abban a tudatban, hogy kulcsrakészen adja át a kórházat utódjának, a volt menedzser elmondta, aláveti magát a prefektus döntésének.

A Szociáldemokrata Párt időszakos kiadványa, a Telegraful de Mureş önkényesnek nevezi a prefektus döntését, és részletesen beszámol a dr. Ovidiu Gîrbovan által hozott intézkedésekről. Egyéb adatok mellett a távozó menedzser megköszönte a klinika munkaközösségének erőfeszítéseit, és a megyei tanáccsal, valamint annak elnökével való zavartalan együttműködést.