2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Május 20-21-én tizennegyedik alkalommal zajlik a civil szervezetek vásárra Marosvásárhelyen. A rendezvény a civil szféra egyik legnagyobb eseménye, ez alkalommal több mint negyven szervezet mutatja be tevékenységét a nagyközönségnek. 

 Május 20-21-én tizennegyedik alkalommal zajlik a civil szervezetek vásárra Marosvásárhelyen. A rendezvény a civil szféra egyik legnagyobb eseménye, ez alkalommal több mint negyven szervezet mutatja be tevékenységét a nagyközönségnek. 
Tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei rendezvény programját a civil vásár szervezői: a Divers Egyesület, az Alpha Transilvană Alapítvány, a Maros Közösségi Alapítvány, valamint a Mâini Unite Egyesület. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke elmondta, az idei rendezvény tematikája a civil szervezetek közötti partnerkapcsolatok és a fenntartható fejlődés fontossága a helyi közösség életében. 
Erről lesz szó május 20-án, pénteken 16 órától a Bernády Házban sorra kerülő civil kávézóban, ahol dr. Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ igazgatója és dr. Ramona Raţiu egyetemi előadótanár tartanak interaktív előadást a fenntartható fejlődésről, Koreck Mária pedig a partnerségek jelentőségéről. Dr. Hajdú Zoltán hangsúlyozta, a fenntartható fejlődést újfajta megközelítésben szeretnék tálalni, tudatosítani az emberekben, hogy értékrendváltásra van szükség. – Jellemző, hogy az emberek trendeket követnek, manapság divatos nagyáruházakban vásárolni, drága autóval közlekedni. Ha valaki kerékpárral közlekedik, nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincsen pénze gépkocsira, hanem hogy esetleg más értékrend alapján szeretne élni – fogalmazott az igazgató. Az eseményen a közismert énekesnő, Koszika is fellép.
A kétnapos rendezvény fő mozzanata a szombati szemle, amikor Marosvásárhely főterén több mint negyven civil szervezet ismerteti tevékenységét a virágóra két oldalán felállított sátraknál. A vásár 10 órakor nyílik, majd 12 órakor sor kerül a szervezetek hagyományos felvonulására, 13 órától pedig megtartják a megszokott civil cross futóversenyt. Emiatt 12-14 óra között lezárják a forgalom előtt a város főterét. A szervezetek standjainál a betegségmegelőzés terén tanácsot adnak, valamint a gyerekek, fiatalok számára interaktív tevékenységek zajlanak, illetve a rendezvény idején önkénteseket toboroznak a nemkormányzati szervezetek. 
Érdekesnek ígérkező újdonság, hogy a vásár ideje alatt utcazene-fesztivált is tartanak, teret adnak azoknak az énekeseknek, zenekaroknak, akik/amelyek önként vállalkoznak arra, hogy színesebbé teszik az eseményt. 
Gál Sándor, a Maros Közösségi Alapítvány vezetője elmondta, fotópályázatot hirdetnek, olyan fényképeket várnak, amelyek a civil vásár pillanatait örökítik meg, és ezekből jövőre egy kiállítás anyagát állítják össze.