2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Egyre népszerűbb a rendszeres kutyakozmetikai ápolás, amelynek során az állat bőrét és szőrét is átvizsgálják. A nyár beköszöntével érezhetően megnő a forgalom, és nehezebb időpontot előjegyeztetni azoknál, akik szakszerű munkát végeznek. A forró nyári napokra gondolva sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy nyírva vagy lobonccal érzi-e magát jobban a házi kedvenc, és hogy melyik fajtánál elengedhetetlen a szőrzet ápolása. 

Fotó: Dr. Pálosi Csaba


Egyesek szerint divatirányzat, mások szerint fontos szolgáltatást nyújtanak a kutyakozmetikai szalonokban, ezért szakemberhez fordultunk tisztázandó ennek előnyeit vagy esetleges hátrányait. 

A kutyakozmetika nem kötelező, de időnként ajánlott – hangsúlyozta dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője. Emberre és állatra egyaránt érvényes a test külső határát képező bőr ápolása, amely nem csupán esztétikai, hanem védelmi szempontból is lényeges szerv. Ahhoz, hogy az összes feladatát jól elláthassa, szüksége van több olyan létfontosságú összetevőre, mint a helyes táplálkozás, az oxigénellátás, a rendszeres mozgás, pihenés és az ápolás. 

Amint az ember tisztán tartja magát, úgy kutyájáról is felelősségteljesen kell gondoskodjon. Elhanyagolt, ápolatlan kutyában könnyen megtelepszik a bolha, nehezebben vehető észre a kullancs vagy az esetleges bőrelváltozás. A csomós, összeragadt szőrzet kibontását, a kényes testrészek tisztán tartását a kutyakozmetikus végzi. A lábujjak körüli szőr lenyírása nagyon fontos, hogy megelőzzük a toklászok bőr alá hatolását, és a fül kozmetikája is, ugyanebből a megfontolásból, de a füljáratot a jó szellőzés érdekében is tisztán kell tartani. Keveset mozgó kutya esetén a karmok túlzottan megnőhetnek, ezeket normál méretig vissza kell vágni, hogy a kutyát ne akadályozzák a járásban. Előfordul, hogy a kutya bűzmirigyét üríteni kell, az állatorvoson kívül ezt a kutyakozmetikus is el tudja végezni. 

A kedvencek számára a kozmetikázás és szőrápolás épp oly fontos, mint a rendszeres orvosi vizsgálat, a szocializálás vagy az oktatás. A kutya kozmetikai ápolása egyben a bő-rének és szőrének az átvizsgálásával is jár. A szakember olyan bőrelváltozásokat, sebeket vagy akár alattomosan megbúvó különböző élősködőket is észrevehet, amelyeket a gazdi elől gondosan elrejt a bunda. A kutya kozmetikai ápolásának igényei a kutya fajtájától, életkörülményeitől, testméretétől, szőrzetének hosszától és minőségétől, a kutya életkorától és még sok minden egyéb mástól függ. Másképp kell ápolni egy nagyobb testű kutyát, mint egy ölebet, egy lakásban tartott kedvencet, vagy a családi ház kertjében élő kutyát, illetve a rövid szőrű és a hosszú szőrű állatot. 

– Miből áll egy kutyakozmetikai kezelés? 

– Egy kutyakozmetika általában az alábbi szolgáltatásokat biztosítja: fürdetés, nyírás, trimmelés, karomvágás, fültisztítás, bűzmirigytisztítás. A nyírás esetében fontos az egészségügyi nyírás, amelynek során a szemek, a tappancsok és a végbélnyílás környékén lévő szőröket vágják le, ez elsősorban a hosszú szőrű fajták esetén szükséges. A trimmelés a szálkás szőrű kutyák szőrének ápolására jellemző, ekkor az elhalt szőröket távolítják el a bundából, hogy helyettük új szőr növekedjen, azonban nem minden kutyakozmetikus ért a trimmeléshez, amely szakszerűen végezve nem fájdalmas, sőt, megkönnyebbülést jelent a kutyának, mert azt követően bőrük jobban szellőzik. 

A puli, kuvasz, komondor is nyírható – kérésre 

A kutyák szőrzete különböző típusú és textúrájú lehet, de általánosságban két szőrzettípus különböztethető meg: az egyrétegű és a kétrétegű szőrzet – fejtette ki a szakember. Az egyrétegű szőrzet egyetlen felső fedőrétegből áll, mely az egész testfelületen folyamatosan növekszik, ugyanúgy, mint az emberi haj. Ilyen típusú szőrzete van például az uszkárnak, a máltainak, a bichonoknak, a yorkshire terriernek és még jó néhány más fajtának. Ezeknél a fajtáknál a szőrzet ápolása, nyírása mindenképp szükséges. Ugyanakkor óvatosság ajánlott, ha a meleg, nyári időjárásra készülve az egyrétegű szőrzettel rendelkező fajtáknál teljes egészében el szeretnék távolíttatni a szőrzetet. Az állat a nyári melegben biztosan jól érzi majd magát szőrtelenül, azonban fennáll a leégés veszélye, ezért fokozottan védeni kell őt a közvetlen napfénytől. A hosszú szőrű kutyák gazdái legtöbbször azért járnak kutyakozmetikushoz, mert kutyájuk bizonyos formára megnyírt szőrrel teljesítik a fajtára jellemző követelményeket. Például aki uszkár vagy spániel fajtát vásárol, fel kell készülnie az évi 2-3 alkalommal adódó kutyakozmetikai költségekre is. A rövid szőrű fajták alig igényelnek kutyakozmetikai kezelést, a gazda otthon is elláthatja kutyáját. Az ápolatlan, koszos, csomós szőrű kutya nemcsak kellemetlen látvány, de a kutya is rosszul érzi magát, ugyanakkor sok betegséget is összeszedhet. A kutyakozmetikus képes felismerni egyes betegségeket, és figyelmeztetheti a gazdit, ha fel kell keresni egy állatorvost. Sokszor a nagy bunda alatt nem látszanak a sebek, fekélyek, a csomós, elhanyagolt szőr miatt keletkezett bőrbetegségek. Ezért ajánlott az olyan kutyafajtákat is megnyíratni legalább évente egyszer, tavasszal, amelyeket egyébként nem szoktak nyírni, pl. a pulit, kuvaszt és komondort. Ezeknek a zsinóros szőrű kutyáknak az aljszőre nem hull ki, mint a többi fedő és aljszőrrel rendelkező kutyáknak. Ezért könnyebben kapnak bőrgyulladást, és hamarabb fülled be a bőrük a szőr alatt. 
Kapcsolódó cikkek: