2019. május 23., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosvásárhelyi színházkedvelők (és nem csak) számára igencsak tartalmasnak ígérkezik

a szerdai nap délutánja, estéje. Színházi tematikával bíró kötet bemutatóján és vásárhelyi színházi-zenei intézmények koprodukciójában született, legendás szerző művéből készült előadás premierjén vehetnek részt mindazok, akik szeretik a magas kultúrát, az értékes és értelmes időtöltést. 

Fotó: Barabási Attila Csaba


December 5-én este 6 órától kezdődik a program a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában, ahol egy új, színháztörténeti jellegű kötet bemutatójára kerül sor. Amint erről korábban is hírt adtunk, Ferencz Éva legújabb könyvéről van szó, amely az Életem a színház – Kőszegi Margit-emlékalbum címet viseli – és az erdélyi magyar színjátszás, egyben az egykori Székely Színház legendás művészét idézi meg. „Gyűjtögetve, csoportosítva a megfakult lapokat, hiányos kritikákat, csodaszép fényképeket, összeállt egy mesés életút. A Kőszegi Margité. Egy emlékalbum a színházban töltött életről” – írja kötetéről a szerző. A Gáspárik Attila előszavával megjelenő kötetben szereplő, az 1988-ban elhunyt színésznő és szintén színész férje, Borovszky Oszkár hagyatékából, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kutatóközpontjából származó gazdag képanyag mellett a könyvhöz mellékelt CD-n a Marosvásárhelyi Rádió Aranyszalagtárából vett felvételek, interjúk és a Warrenné mestersége című előadás egy részlete segít felidézni, vagy éppen megismerni a színpadtól 1980-ban visszavonult legendás színésznő és énekesnő alakját. A kötetet a marosvásárhelyi könyvbemutatón Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója méltatja – áll a színház által jegyzett meghívóban. 

Az est következő eseményére 19 órától kerül sor a Nemzeti Színház nagytermében. Egy olyan előadás premierjét láthatják az érdeklődők, amely tájainkon ritka összefogás eredménye: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes koprodukciójában jött létre Tamási Áron legendás, Tündöklő Jeromos című színjátékának előadása. A darabot Török Viola, a marosvásárhelyi Spectrum Színház főrendezője jegyzi. Amint azt a produkcióról olvashatjuk, a Tündöklő Jeromos című drámai játék egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg. Tamási rituális színháza az adventi időszakot idézi: a sötétségből a fény várásának, a régi rosszal való szembesülésnek és lezárásnak, valamint a jobb új év reményének és elhatározásának idejét. „Már zenészként is a zene színpadi megjelenítése foglalkoztatott, rendezőként mindig olyan darabokat választok, melyeknek erőteljes költői világát a zene szervesen egészíti ki. Főleg a magyar népzene kimeríthetetlenül gazdag, minden élethelyzetre és történelmi korra harmonizáló anyaga jelent számomra örök lehetőséget, hogy a szóban elmondhatatlant megsejtesse a színpadon. Euripidész, Shakespeare, Molière, Csehov mellett természetesen Tamási Áron világához áll a legközelebb a magyar népzene és néptánc, előadásaimban (Boldog nyárfalevél, Hullámzó vőlegény, Vitéz lélek) ezt a formanyelvet használom. Meggyőződésem, hogy a néptáncnak, koreográfiának ezúttal kiemelkedően fontos szerepe lesz egy olyan előadásban, amelyben amúgy sütnek a fojtott indulatok, érzések, és amely előadás igazi főszereplője a nép. Ezért nagy lehetőséget jelent, hogy a Maros Művészegyüttes és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Spectrum Színházzal együtt egy közös produkcióban sajátos erdélyi hangvételben megjelenítse Tamási Áron szellemiségét” – írja a bemutatandó produkcióról a rendező.

A premiert követően az előadás e hónapban még három alkalommal tekinthető meg: december 6-án, csütörtökön este 7 órától, valamint 23-án, vasárnap kétszer: délután 4 és este 7 órától, a Nemzeti Színház Nagytermében. A bemutatóra érvényesek a Bernády György-mecénásbérletek, valamint a Kemény János-bemutatóbérletek. A további előadásokat szabadbérletekkel tekintheti meg a közönség. 

Jegyek válthatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek 12.00-17.30 óra között, tel. 0372-951-251) és a színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, tel. 0365-806-865), valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon. További információk az előadásról a nemzetiszinhaz.ro oldalon olvashatók, az előadás a Csoóri Sándor Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.