2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A testület szerint a beszerzési megállapodásokat, az árakat és a klinikai vizsgálatok adatait nyilvánosságra kellene hozni. A képviselők úgy vélik, jobb uniós kommunikációra van szükség az oltással kapcsolatban habozók meggyőzésére és a dezinformáció ellen, ugyanakkor az uniónak és a tagállamoknak segíteniük kell a világ lakosságának beoltásában  – egyebek mellett ez olvasható az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szerkesztőségünkbe eljuttatott EP-állásfoglalásban.


Átláthatóbbá kell tenni az unióban az oltóanyagok fejlesztését, beszerzését és elosztását

A múlt héten 458 szavazattal, 149 ellenszavazat és 86 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament kijelenti: jogszabállyal kellene garantálni, hogy a koronavírus-oltóanyagok kifejlesztése, beszerzése és elosztása átláthatóbb módon történjen. A képviselők így hatékonyan vizsgálhatnák az uniós vakcinapolitikát. A Bizottságnak ugyanakkor az uniós polgárokat is egyértelműbben tájékoztatnia kellene a fejleményekről.


Jobb információval a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság és a dezinformáció ellen

A Parlament szerint az átláthatóság fokozása céljából a Bizottságnak nyilvánosságra kellene hoznia, hogy ki tárgyal a nevében az oltóanyagok beszerzéséről. A Bizottságnak emellett az oltóanyaggyártókkal kötött beszerzési megállapodásokat közzé kellene tennie, a közpénz-befektetések arányával és az oltóanyagok árával együtt. A Parlament a valószínűsíthető szerződésszegéseket is a nyilvánosság elé tárná. A szélesebb körű információval jobban fel lehetne venni a harcot a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság és a dezinformáció ellen, vélik a képviselők. A gyógyszeripari vállalatoknak a klinikai vizsgálatok eredményeinek széles körét és az azokról készült jelentéseket is ki kellene adniuk, tették hozzá.


Az EU-nak segítenie kell a nem uniós országokat a koronavírus-járvány legyőzésében

A képviselők szerint a következő uniós oltóanyag-szerződéseknek arra is ki kell terjedniük, hogy a globális közjószágként értelmezett védőoltások világszerte mindenhova eljussanak. Az uniónak segítenie kell a nem uniós országokat a koronavírus-járvány legyőzésében, és a gyártás útjába álló akadályok felszámolásával fel kell gyorsítania az oltási folyamatot. A vállalatok például megoszthatnák technológiájukat (az Egészségügyi Világszervezet Covid–19-technológia-hozzáférési eszköztáron, azaz C-TAP-on keresztül), a tagállamok pedig nagyobb összeggel járulhatnának hozzá a COVAX-kezdeményezéshez. Az uniónak emellett globális és átlátható oltóanyag-stratégiát kellene kidolgoznia, amely azzal foglalkozik, hogy világszerte igazságosan történjen a vakcinák elosztása.


A Covid–19-oltóanyagok fejlesztésének, beszerzésének és elosztásának átláthatónak kell lennie

– nyilatkozta Dolors Montserrat (EPP, Spanyolország), a petíciós bizottság elnöke.

„Az uniós koronavírus-oltóanyag stratégiája megfelelő módszer a Covid–19-járvány elleni harcra. Azonban a polgári petíciókból látjuk, hogy egyesek vonakodnak az oltásoktól. Ezért kell a Covid–19-oltóanyagok fejlesztésének, beszerzésének és elosztásának átláthatónak lennie. A stratégia sikeréhez alaposabb tájékoztatást kell nyújtanunk, ettől pedig a vakcinákat rekordidő alatt és minden európainak ingyen biztosító uniós befektetési stratégia iránti bizalom egyaránt fokozódik majd.”


Az EU különleges felelőssége a Covid–19-oltóanyagokhoz való méltányos és egyetemes hozzáférés 

Az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalás többek között rámutat annak fontosságára, hogy az Európai Unió, mint a globális közösség tagja, együttes, gyors és hatékony módon reagáljon a Covid–19-világjárványra, és elismeri az Európai Unió különleges felelősségét az oltóanyagokhoz való méltányos és egyetemes hozzáférés biztosítása terén. 

Felkéri a Bizottságot, hogy az európai gyógyszerstratégia keretében terjesszen elő jogalkotási javaslatot a jövőbeli közös oltóanyag-beszerzésre vonatkozóan, amely egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz az átláthatóságra és az uniós intézményi keret szereplői és a tagállamok közötti hatáskörmegosztásra, valamint a Covid–19 és a ritka betegségek jövőbeni kezelésére vonatkozóan; felhívja a Bizottságot, hogy az európai belső piac jelenlegi széttöredezettségének kezelése érdekében vizsgálja felül az árak bizalmas kezelésére vonatkozó megállapodások feltételeit. 

Egyben felhívja a Bizottságot, hogy tegye közzé és értékelje az oltóanyagok világszerte történő gyors és méltányos elosztásának biztosítására irányuló globális uniós stratégiát, beleértve a COVAX-kezdeményezésben, a C-TAP-ban és az oltóanyaggyártáshoz szükséges anyagok határokon átnyúló ellátásában való részvételét, valamint a gyártási kapacitás növelésére vonatkozó stratégiáját és az adagok országok közötti elosztásának kritériumait. 

Ugyanakkor felhívja a Bizottságot, hogy a gyógyszeripari vállalatokkal kötendő jövőbeli szerződések megkötésekor az EU egyik fő céljaként tűzze ki az oltóanyagokhoz való gyors és méltányos hozzáférést világszerte, mérlegelve a szellemi tulajdonjogokkal és a nem kizárólagos hasznosítási engedélyekkel, árakkal és az oltóanyagok gyártásának és forgalmazásának bővítésére irányuló lehető legnagyobb erőfeszítésekkel kapcsolatos záradékokat.

Felhívja a Bizottságot, hogy a megfelelő csatornákon keresztül erősítse meg a fejlődő országokkal folytatott párbeszédet azon kihívások és nehézségek tanulmányozása és megismerése érdekében, amelyekkel a Covid–19 elleni oltóanyagok előállítása során szembesülnek, hogy biztosítani lehessen számukra a szükséges eszközöket ahhoz, hogy területükön lehetővé tegyék a Covid–19 elleni oltóanyag előállítását, ezáltal világszerte hatékonyabbá téve a küzdelmet a világjárvány ellen. 

Végül utasítja elnökét, hogy továbbítsa ezt az állásfoglalást a Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, valamint a tagállamok kormányának és parlamentjének. 

Az állásfoglalás teljes szövege megtalálható az EP honlapján.