2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ismét megdőlt a napi rekord

Romániában több mint 1700 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ezzel szerdán – csaknem három hét után – ismét megdőlt a napi fertőzéses esetek rekordja.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentésében szereplő, az előző napinál több mint 600-zal magasabb 1713 új fertőzés 45 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál, ezt pedig már nem lehet csak annak tulajdonítani, hogy ez az adat a szokásos 22-24 ezernél valamivel több (26 520) teszt kiértékelésén alapul. A GCS szerint 529 tesztet nem az utóbbi 24 órában, hanem korábban végeztek, azt azonban nem közölték, hogy „kiigazításról” lenne szó, mint ahogy azt sem, hogy ezek közül milyen arányban voltak pozitív eredmények.

A hírtelevíziók által megszólaltatott egészségügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy kiugróan magas esetszám még nem az alig két napja kezdődött iskolai tanévnek tulajdonítható, de azt biztosra veszik, hogy egy héten belül emiatt is gyorsulni fog Romániában a járvány terjedése.

Szerdán újabb 49 koronavírusos beteg elhalálozásáról számolt be a GCS, ami 22 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4285 áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 126 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Továbbra is homály fedi az ismert aktív fertőzöttek számát, amelyet eddig sem közöltek hivatalosan, csak kikövetkeztetni lehetett a napi jelentésekből. Két napja azonban az adatgyűjtési és összegzési módszer „technikai frissítésére” hivatkozva a GCS már nem közli a – két negatív teszt után – gyógyultnak nyilvánított esetek számát. Az utolsó, hétfői közlés szerint több mint 43 ezer gyógyultat tartottak nyilván Romániában. Tekintettel arra, hogy a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma meghaladta már a 107 ezret, ebből arra lehet következtetni, hogy az ismert aktív esetek száma megközelíti a 60 ezret. (MTI)


Repülőjáratok Románia és Lengyelország között

Lengyelország illetékes hatóságai úgy döntöttek, hogy szerdától ismét közlekedhetnek az utasszállító repülőgépek Románia és Lengyelország között. A varsói döntés szeptember 29-éig van hatályban. A külügyi tárca emlékeztetett, hogy Bogdan Aurescu miniszter több ízben tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel a két ország között közlekedő légi járatok újbóli elindításáról. Az EU tagállamaiból, valamint a Norvég Királyságból, a Svájci Államszövetségből, az Izlandi Köztársaságból és a Liechtensteini Hercegségből a Lengyel Köztársaságba utazó személyek korlátozások vagy különleges intézkedések, például kötelező karantén/elszigetelés nélkül léphetnek be ebbe az államba. A schengeni szárazföldi határállomásokon (a Német Szövetségi Köztársasággal, a Cseh Köztársasággal, a Szlovák Köztársasággal és a Litván Köztársasággal) csak az úti okmányok szúrópróbaszerű ellenőrzése történik. A Lengyelországba készülők a www.mae.ro/node/51924 és a varsovia.mae.ro webes felületeken tájékozódhatnak az utazás feltételeiről. (Agerpres)