2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ritkán szokott errefele politikus olyat mondani, amivel fenntartás nélkül egyet lehet érteni, de a szenátus volt elnökének a napokban sikerült. Kérdés, valós cselekvési szándék is van-e a szavak mögött, vagy csak a megszokott népszerűséghajhászás, de előbbi esetben lehet, hogy már megvan a víruskrízis utáni újabb politikai válság alapköve.

A liberálisok egy körrel korábbi kormányfője szerint a parlament illetékes szakbizottságának szemügyre kellene vennie az utóbbi hónapok titkosszolgálati és diplomáciai jelentéseit a koronavírus-járvány vonatkozásában. Ezzel nemigen gondolhatott egyébre, mint a hatalmon levő liberálisok felelősségének kérdésére abban, hogy a vírushelyzet súlyosbodása igencsak felkészületlenül érte az országot, főleg az egészségügyi rendszert, aminek még lehetnek komoly következményei.

Az nyílt titok, hogy amikor a távoli keleten a koronavírus már tombolt, és számos szakvélemény figyelmeztette a nyugatot is a várható veszélyre, nálunk a hatalomban ülő párt óvintézkedések és készülődés helyett azzal volt elfoglalva, hogyan buktassa meg a saját kormányát, hogy előre hozott parlamenti választásokat kényszerítsen ki. Ehelyett, egyebek mellett, védőfelszerelést kellett volna például venni, és terveket készíteni a baj idejére. Persze semmi garancia nincs rá, hogy ha időben elkezdenek készülődni, akkor nem fertőződik meg akkora számú orvosi személyzet például, mint ahogyan történt, mert az egészségügyi rendszert az utóbbi évtizedek kormányai közös erőfeszítéssel tolták el a tönk széléig, ahol most van. Például emberünk egészségügyi minisztere is ígért kórházépítést, szám szerint nyolcat is, még szenvedélyadót is bevezetett a kedvükért, aztán változatlan balkáni szenvedéllyel vágták zsebre a pénzt, de légvárakon kívül semmit nem építettek belőle.

Ám ha a víruskrízis lecsengése után adott esetben a parlament erre is illetékes bizottsága előveszi a szolgálatok és a diplomaták jelentéseit, és azokból esetleg kiderül, hogy a hírszerzők és a külügyesek idejében szóltak róla, hogy baj lesz, csak éppen a döntéshozók a fülük botját sem mozdították erre, akkor ezért a felkészületlenségért a felelősséget számon lehet kérni. Mind a kormányon, mind az elnökön, akik a télutói hatalmi játszmáikkal lehet, hogy a saját politikai sírjukat ásták meg. A gond ott van, hogy ha ebbe belebuknának is, attól még nem lesz itt profi egészségügyi rendszer, mert ahhoz több parlamenti ciklusra kiterjedő okos tervezés, kitartó beruházás is kellene, amit a felelősök skalpjaira vadászóktól is kár remélni.