2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután a helyzet kezelésének kabaréba illő módja a koronavírusos fertőzések számának a járvány kezdete óta nem látott szaporodásához vezetett, az elnök már naponta tud gondterhelten nyilatkozni. Gondolkozni, de lépni is előbb kellett volna, most talán nem lenne ekkora a baj.

Az utóbbi napokban politikai pengeváltás tárgya lett, hogy a taláros testület alkotmányellenesnek minősítette a karanténra vonatkozó miniszteri rendeletet. A pártvezérek közt ment az üzengetés, de a joghézag megszüntetése már nem volt olyan sürgős a kormány számára, mint az ellenzék szapulása, így több tízezer személy hagyhatta el a karantént, és több száz páciens a kórházat. Az eredmény a napi új fertőzések számában látszik. Azt még csak találgatni lehet, hogy ez a helyzet hova vezet, hány emberéletet fog követelni, és hoz-e újabb szigorításokat, minden azzal járó bajokkal együtt, a politikusok hatalomszerzési célzatú felelőtlen játszmázása.

Ezt a helyzetet elég egyszerűen meg lehetett volna előzni, és a megoldás kulcsa ott volt a munkához állítólag alaposan viszonyuló, de rendszerint mindenre késve reagáló elnök kezében. A télutón, amikor a tiszteletre nem méltó pártemberek éppen előre hozott választásokra licitáltak, és ezért hosszú hetekig nem volt teljes jogkörű kormánya az országnak, hogy legalább megpróbálhasson illően felkészülni az akkor már előre látható krízisre, nem ugyanazt a leszerepelt csapatot kellett volna újabb kormányalakítással megbízni, hanem egységkormányt kellett volna alakítani. Egy államférfiúi kvalitásokkal rendelkező politikus fel tudta volna mérni, hogy itt a következő hónapokban olyan súlyú döntéseket kell meghozni, amelyek vesztébe sodorhatnak egy mégoly rátermett és elhivatott politikai kabinetet is, így a rendkívüli helyzet kezelését rendkívüli megbízatással rendelkező kormányra kellett volna bízni. A március közepi pánikhelyzetben egy ilyen kezdeményezést a most a vírusvédelmi kérdésekhez meglehetősen szabadosan viszonyuló szocdemek is két kézzel szavaztak volna meg. Persze az sem biztos, hogy egy egységkormány jobban tudta volna kezelni a helyzetet, de egyrészt az egészségvédelmi intézkedések kérdéskörét a mindennapi politikai csetepaték fölé lehetett volna emelni, másrészt a különböző politikai térfélhez húzó választók szemében is jobban fenn lehetett volna tartani egy egységkormány intézkedései iránt a bizalmat. Az lehet, hogy a korábbi szakmai vizsgáin olyan jól teljesített az egykori fizikatanár, mint azt szereti elhitetni magáról, de ezen az államférfiúi vizsgán egyest sem érdemlő teljesítménnyel hasalt el.