2021. január 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenegy évi kihagyás után Kolozsváron éled újra november második felében az Európai Színházi Unió (UTE) fesztiválja – jelentette be egy hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón Tompa Gábor kolozsvári színházigazgató, az UTE elnöke.

A november 19-e és 30-a között tartandó 18. UTE Fest keretében Európa 13 országából 19 előadást nézhet meg a közönség. Amint Tompa Gábor elmondta, az előadásokat román–magyar és angol nyelvre fordítják. Az előadás utáni napon szakmai beszélgetéseket is tartanak az alkotókkal.

Tompa Gábor felidézte, hogy az Európai Színházi Unió még a kelet-európai rendszerváltások előtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja Európa nyugati és keleti feléből a legreprezentatívabb színházakat. 1992-től 2008-ig minden évben valamelyik tagszínház rendezte meg az UTE fesztiválját, amelyen két hónap alatt valamennyi tagszínház két-három előadását mutatta be. Az utolsó fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház a bukaresti Bulandra Színházzal közösen szervezte. Ezt követően azonban anyagi nehézségek miatt nem sikerült megtartani a fesztivált.

A sorozat újraindítása is sokáig kérdőjeles volt. Végül azonban csökkentett költségvetéssel, mintegy 65-70 százalékban romániai, 30-35 százalékban magyarországi forrásokból sikerült tető alá hozni a mostani kolozsvári fesztivált, amelyen az UTE 16 tagszínháza közül 14 vesz részt.

Tompa Gábor az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy 400 ezer eurós költségvetésű fesztiválnak nincs tematikája. Az előadásokat a tagszínházak által ajánlott produkciók közül választották ki, és a válogatás szempontjai között a költségvetés szűkössége is ott volt. Hozzátette azonban, hogy így is jelentős európai színházi produkciókat, és nagyon különleges kísérleti előadásokat tudnak megmutatni a kolozsvári közönségnek.

Magyar nyelven a Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadását és a budapesti Vígszínház egy produkcióját nézheti meg a közönség. A fesztivál részletes programja a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján (huntheater.ro) böngészhető.

Mellékletünket Kiss Levente alkotásaival illusztráltuk  

Fotó: Nagy Tibor