2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Beszélgetés Marcel Iureşsel

Nemrég Szovátán felavatták a Beszterce megyei Tasuleasa Social civil szervezet által kiépített Transilvanica tematikus túraösvényt. Az eseményen az ügy „nagyköveteként” jelen volt Marcel Iureș színművész is, aki – mint ismeretes – számos hazai és külföldi játékfilmben szerepelt, több tucat nagy sikerű hollywoodi produkcióban is láthattuk. Az ország legismertebb sztárjával a rendezvény után színházról, filmforgatásról beszélgettünk.Marcel Iureș 1951-ben született. A bukaresti I. L. Caragiale Film- és Színművészeti Egyetemen végezte tanulmányait 1978-ban. Játszott a Kolozsvári Nemzeti Színházban, majd a bukaresti Bulandra, Odeon, Nemzeti, valamint a Vígszínházban. 1995-ben létrehozta a Teatrul Act Művelődési Alapítványt, amely a hasonló nevű magánszínházat működteti, ennek igazgatója, rendezője. 1980-tól játszik hazai és külföldi játék- és televíziós filmekben. Olyan hollywoodi sztárok mellett kapott szerepet, mint Tom Cruise, Bruce Willis, George Clooney, Nicole Kidman, Antonio Banderas, Colin Farrel  stb.
Marcel Iureș a jelenlegi helyzetre utalva elmondta: „a világjárvány a művészeti ágak közül a színművészetet sújtja leginkább. A televíziós és az online színház olyan, mint egy hirdetés, amelynek nem tudod felmérni a hatását. A színész a nézővel való közvetlen kapcsolatból táplálkozik. Szükségünk van erre, hiszen egyik a másik nélkül nem élhet meg. Egy közösségi művészeti ágban egymástól tanulunk, kell a közönség tapsa, visszajelzése. E szimbiózis nélkül nincs színház. Beszéltem németországi, franciaországi kollégákkal, akik elmondták, hogy náluk is elég drámai a helyzet. Bízom benne, hogy a színház feléled tetszhalott állapotából. Az évszázadok során voltak hasonló helyzetek is, és sikerült belőlük kilábalni. Nem szabad siránkoznunk, ez a helyzet alig fél éve tart. Alapítványommal 20 éve együttműködöm a Raiffeisen Bankkal, amely támogatja projektjeimet. Nemrég fejeztünk be egy különleges programot, Ion Creangă meséit dramatizáltuk (Három gidó, Ivan Turbincă, Dănilă Prepeleac). Zsúfolt nézőtér előtt játszottuk az előadásokat. Sajnos a járvány megszakította a fellépéseket. Tervezünk egy hasonló Caragiale-sorozatot is. Három darabot viszünk színre, amelyekben a sajátos román oktatást, családot és a család csemetéjét helyezzük előtérbe, mintegy görbe tükröt állítva modern társadalmunknak. Ez Caragiale újszerű értelmezése lesz, aminek remélhetőleg sikere lesz majd a közönség körében. Augusztus végén, szeptember elején megkezdjük a próbákat, remélem, hogy a járvány elvonul, és teremben mutathatjuk be az előadásokat, amúgy felvétel is készül, tehát mindenképpen közönség elé áll majd az Act színház”.
A színművész hozzátette: életkorát tekintve nyugdíjas ugyan, de csak papíron. Az említett színházi projektek mellett filmforgatáson is gondolkodik. Nem véletlenül volt jelen a szovátai eseményen, hiszen a projekt annyira megérintette, hogy erről dokumentumfilmet készít. Ehhez hasonlóan az egyesület elnöke, Alin Uhlmann Ușeriu testvéréről, Tibi Ușeriu extrém sportolóról is dokumentumfilm készítését tervezik, amely valószínűleg német–román koprodukció lesz. Ezenkívül, ha felkérik majd, hogy szerepeljen valamelyik amerikai játékfilmben, nem utasítja el, de azt is elmondta, hogy egyre nehezebb az amerikai követelményeknek megfelelni.
– Nem akarok többé több tízezer kilométert, egyszerre 10-17 órát repülni New Yorkig, Los Angelesig, vagy a világon bárhova a forgatások helyszínére. Egyre nehezebben szokom meg az óraeltolódást, és a hollywoodi filmekben való fellépés sem könnyű, hiszen sokszor hajnalban kell a kamera előtt állni, sárban, hóban és egyéb extrém körülmények között. Az lenne a legjobb, ha az utcámban forgatnának… Sok a dolgom itthon is, most arra összpontosítok – mondta, majd megígérte, ha újra szerepet kap valamelyik nagynevű hollywoodi játékfilmben, nyilvánosságra hozza a hírt.