2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Középkori misztikus kalandfilm készül Gera Marinával, A fekete pók című svájci–magyar koprodukció a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

A Laokoon Filmgroup (Tiszta szívvel, Saul fia, Napszállta) koprodukciójában, az NFI 54 millió forintos támogatásával, Markus Fischer rendezésében készül A fekete pók című svájci–magyar koprodukció. A XII. században játszódó kalandfilm Jeremias Gotthelf azonos című nagy sikerű könyvének legújabb mozgóképes adaptációja lesz, a mozibemutatót jövő novemberre tervezik az alkotók – olvasható a közleményben.

Mint írják, a hátborzongató történet főszereplője, a bátor, fiatal bába paktumot köt az ördöggel, hogy megszabadítsa faluját a német lovagok sanyargatásától, ám az ördög a bábán keresztül pókok tömegét szabadítja rá a falura, és kezdetét veszi a jó és a rossz küzdelme az emberiségért.

Az összegzés emlékeztet arra, hogy kétéves előkészítés előzte meg a 36 napos forgatást, mely a szigorú járványügyi szabályok betartásával valósult meg az NFI fóti szabadtéri díszleteiben, a göböli középkori díszletvárosban és a Szentendrei Skanzenben. A forgatáson körülbelül 120 tagú magyar stáb dolgozott, köztük statiszták, kaszkadőrök és színészek.

Lilith Stangenberg, Nurit Hirschfeld, Ronald Zehrfeld és Anatole Taubmann svájci és német színészekkel együtt Gera Marina is játszik a filmben, akit az Örök télben nyújtott alakításáért tavaly Nemzetközi Emmy-díjjal ismert el a Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia.

A fekete pók című filmalkotás a zürichi Snake Film és a budapesti Laokoon Filmgroup koprodukciójában készül.

A magyar mozgóképszakma hosszú távú fejlesztéséért minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése kezdődik el az NFI fóti stúdiókomplexumában a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében. A stúdiókomplexum átfogó fejlesztésével négy új stúdió fog épülni, melyek együttesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi kapacitást, így összesen 12.200 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére. A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a négy új műteremből 2-2 összenyitható lesz, így a nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja majd szolgálni – áll az összegzésben.