2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem jelentett komolyabb akadályt a CSO Voluntari fiúcsapatának legyőzése a Marosvásárhelyi CSM leginkább fiatalokból álló férfikosárlabda-csapatának. Az ellenfél, ha lehet, még zsengébb korú játékosokat vonultatott fel, és ha nem tekintjük Bölöni Tamást és egy-két társát, a meccset simán lehetett volna az U18-ban is játszani, de a keretek fele talán az U16-ba is befért volna.

A találkozót meglepetésre végre civilizált körülmények között, a sportcsarnokban játszották, ahol a nézőknek (akik többen voltak, mint ahányan a volt Petru Maior egyetem termébe egyáltalán befértek volna) lehetőségük volt a játékot kísérő lényeges elemek, az idő és az eredmény követésére. A meccs élvezhetősége így jelentősen megnőtt. Sajnos, arról kellett értesülnünk, hogy ez csak kivételes eset volt, a következő találkozóra a csapat visszatér a bajnoki mérkőzések megrendezésére minden szempontból alkalmatlan helyszínre. Az indoklás, hogy „az ingyen van”, nem elfogadható, hiszen a CSM mint klub, és ennek keretében a kosárlabdacsapat is, nem önmagáért létezik, hanem a városért és a szurkolókért. Akik, íme, a sportcsarnokba sokkal szívesebben jönnek. Nyugodtan szóljanak a klub képviselői, ha nem így látják...

A találkozón, mint a bevezetőben említettük, az ellenfél nem képezett komolyabb akadályt, és a győzelem sokkal nagyobb arányú is lehetett volna, ha a vendégek nem dobnak meglepően pontosan távolról. A voluntari-i játékosoknak sok esélyük nem volt a palánk alatt, de kilenc triplából 27 pontot szereztek, és kétszer dobhattak szabaddobásokat triplakísérlet után, így a pontjaik felét így szerezték meg. Eközben marosvásárhelyi részről bűnrossz hatásfokkal dobtak távolról. Bár több kísérletük volt, mint a vendégeknek, csak kétszer találtak be az egész meccsen. A különbség azonban a palánk alatt alakult ki, ahová a hazai játékosok nagyon könnyen tudtak betörni, illetve a lepattanózásban is lényegesen felülmúlták az ellenfelet. Így ha ki is maradt az első kísérlet, általában volt, aki kövesse a labdát.

Sajnos, a marosvásárhelyi csapatnak ezzel a győzelemmel is inkább csak elméleti esélye van a felsőház elcsípésére, miután voltak olyan nyerhető meccsek, amelyeken nem játszottak a legjobbjaik. A CSM legközelebb két hét múlva játszik ismét, amikor a bukaresti Rapidot fogadja, és ha a szándék nem változik, a volt Petru Maior egyetem termének a nézők számára nem elfogadható körülményei között.

 Hosszú idő után volt újra férfi- (fiú-) kosárlabda-mérkőzés a sportcsarnokban.  Fotó: Nagy Tibor


Jegyzőkönyv

Férfikosárlabda 1. liga, 15. forduló: Marosvásárhelyi CSM – CSO Voluntari II 95-63 (22-14, 20-12, 25-20, 28-17)
Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 250 néző. Vezette: Faluvégi István (Szászrégen), Karsai Anett (Gyergyószentmiklós), Anghel Crişan (Kolozsvár). Ellenőr: Marian Oprea (Brassó).
Marosvásárhelyi CSM: Bölöni 22 pont (1), Szilveszter 20, Györki 11 (1), Tóth 9, Barabási L. 7, Mureşan 7, Şteţca 7, Ştefan 6, Tar 2, Blaga 2, Barabási Z. 1, Bot 1.
CSO Voluntari 2: Cusu 19 (5), Colceag 16 (2), Niculescu 15 (2), Voicu 9, Omer 2, Ivanov 2, Petre, Vasile, Dobrescu, Mitran.

Eredményjelző

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, középszakasz:
* Piros csoport, 1. forduló: Nagyszebeni CSU – Bukaresti Steaua 95:75; 2. forduló: Kolozsvári U-BT – Nagyszebeni CSU 90:98, Nagyváradi CSM – Bukaresti Dinamo 73:69.
* Sárga csoport, 1. forduló: Galaci CSM – BCM U FC Argeş Piteşti 71:92; 2. forduló: SCM U Craiova – Galaci CSM 85:67, Medgyesi CSM – CSM Focşani 93:87, BCM U FC Argeş Piteşti – CSO Voluntari 88:86.
* Kék csoport, 1. forduló: Zsilvásárhelyi CSM – Csíkszeredai VSKC 85:77, Konstancai Athletic – Máramaros-
szigeti CSM 101:85.
Férfikosárlabda 1. liga, 10. forduló: Kolozsvári U-BT II – Bukaresti Rapid 56:61; 14. forduló: Bukaresti Aurel 
Vlaicu Főgimnázium – Nagyszebeni CSU II 78:48; 15. forduló: Marosvásárhelyi CSM – CSO II Voluntari 95:73.