2019. június 24., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Január 10-én délben a Kultúrpalota Tükörtermében ismertették azt az előadást,

amelyet Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának közvetítésével a Marosvásárhelyi Filharmónia közreműködésével, neves magyarországi előadók közvetítésével január 22-e, a magyar kultúra napja alkalmából január 19-én, szombaton 19 órától műsorra tűztek. A sajtótájékoztatón jelen volt Tóth László főkonzul, Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke és Bocskor Lóránt, az Artstart4U Egyesület operatív igazgatója, a produkció szervezője. 

Fotó: Vajda György


Tóth László főkonzul elmondta, a konzulátus tavaly döntött úgy, hogy először Erdélyben a marosvásárhelyi Kultúrpalotában szervezik meg hagyományteremtő szándékkal a magyar kultúra napjának tiszteletére szánt rendezvényt. Ennek köszönhetően jött el és nagyszerű koncertet tartott Rost Andrea világhírű operaénekes a Csíki Kamarazenekar és az Állami Filharmónia művészeinek kíséretében. Az idén is magas színvonalú rendezvényre számíthat a közönség: Kodály Zoltánnak az 1934. április 24-én bemutatott második színpadi művét, a Székelyfonót tekintheti meg. 

A magyar kultúra napját 1989 óta minden évben január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az esemény alkalom arra, hogy a kultúránkat megismertessük másokkal, hiszen ez az, ami határon átnyúlóan is megtart, összetart minket egy közösségként – mondta többek között a főkonzul. Tavaly az előadás bevételét jótékonysági célra ajánlották fel, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum zenetagozatát támogatták. Az idén is szimbolikus értékű, mindössze 10 lejes jegyeket értékesítenek, a befolyó összeget pedig egy székelyföldi komolyzenei tehetség segítésére fordítják. Akárcsak tavaly Jakab Roland és Nagy Krisztina, a Művészeti Líceum tanulói, a Virtuózok tehetségkutató verseny résztvevői, az idén  is fellépnek, a világhírű előadók mellett erdélyi tehetségek: 19-én Pataki Adorján dicsőszentmártoni és Mészáros Levente nagyváradi énekeseknek tapsolhatunk. A főkonzul továbbá megköszönte a megyei tanácsnak és a szervező egyesületnek a partnerséget, az előadás létrehozásában nyújtott segítséget. 

Péter Ferenc elmondta, hogy a kisebbségi létben élő közösségnek nagyon fontos a kultúra ápolása, ez megerősít bennünket magyarságunkban, ezért fontos számunkra, hogy ilyen magas színvonalú előadásokkal tiszteleghetünk Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában, a szecessziós építészet gyöngyszemében a magyar kultúra napja előtt. Fontos üzenet az is, hogy ez a rendezvény nemcsak a magyarokhoz, hanem a román közösséghez is szól, hiszen nekünk, erdélyi magyaroknak fontos az, hogy megismerjék kultúránkat. A megyei tanács elnöke a továbbiakban azt is elmondta, hogy büszke a hatáskörükbe tartozó kulturális intézményekre, amelyekkel a megyei önkormányzat további partnerkapcsolatokat kötne hasonló rendezvények szervezésére, megtartására. 

Bocskor Lóránt színművész, az Artstart4u Egyesület operatív igazgatója elmondta, örömmel vállalta el a rendezvény szervezését, hiszen személyesen is kötődik Marosvásárhelyhez, itt végezte a színművészeti egyetemet, és színészként is dolgozott. Egyesülete menedzselte a Virtuózok tehetségkutató műsort is, és közreműködésével sikerült a Csíksomlyói Passiót elhozni a somlyói nyeregbe. A január 19-re műsorra tűzött Kodály Zoltán-mű, a Székelyfonó egyfelvonásos zenedráma, népzenéből ihletődött daljáték, amely a fonó életét mutatja be. A főszereplői világhírű előadóművészek: Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes, bariton, aki több világhírű operaházban (Metropolitan, Covent Garden, München, Tel-Aviv stb.) énekelt, és jelenleg az egyik legelismertebb magyar művész ezen a területen. Ő a Kérő szerepét játssza majd el. A Háziasszony szerepében Mester Viktória lép fel, aki Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház vezető mezzoszopránja, a Fiatal legény szerepében a dicsőszentmártoni Pataki Adorján, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese, a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze látható, hallható, a Fiatal lányt Bojtos Luca, a nagyorrú bolhát pedig a nagyváradi Mészáros Levente – Molnár Levente mentoráltja – alakítja. 

A Marosvásárhelyi Filharmóniát az alig 25 éves Szüts Apor zeneszerző, karmester, zongoraművész vezényli. A karvezető interneten élőben is bekapcsolódhatott a sajtótájékoztatóba. Elmondta: Kodály Zoltán méltatlanul elfelejtett művéről van szó, amelyet autentikus környezetben adnak majd elő, hiszen erdélyi népdalokat dolgoz fel. Ez a mű nem a magyarokról, hanem a magyaroknak szól, érdemes majd az elhangzott dalok szövegét is követni, értelmezni. Ez a kontextus erősíti a daljáték üzenetét. 

A Népújság kérdésére, hogy miért erre a műre esett a választás, Bocskor Lóránt elmondta, hogy ez hordozza magában a magyar kultúra alapüzenetét, nevezetesen azt, hogy a múlthoz, a gyökerekhez nyúlva szeretnének ezen a napon a jövőnek üzenni. Tóth László hozzátette, hogy Kodály Zoltánt a legnevesebb magyar előadók tolmácsolják majd, akikhez fiatal, ígéretes tehetségek társulnak, akik talán a jövő nagy művészei lesznek. Ezért szólal majd meg Kodály Zoltán Székelyfonója a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, Székelyföld kulturális fővárosában – hangsúlyozta a főkonzul, majd azt is hozzátette: ahogy tavaly, úgy az idén is, már az előadás után közvetlenül eldöntik, hogy jövőre milyen jeles produkciót tűznek műsorra a magyar kultúra napján, hiszen ezzel is hagyományt teremtettek.