2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tízéves a marosszentgyörgyi Zygota Meddőségi Klinika

Tíz év alatt kilencszáz gyerek jött a világra a marosszentgyörgyi Zygota Meddőségi Klinikán végzett komplex fertilizációs eljárások eredményeképpen – hangzott el az intézmény 10. évfordulója alkalmából szervezett sajtótájékoztatón, amelyen Elekes Darabont István, a klinika menedzsere, dr. Nagy Barna szülész-nőgyógyász főorvos, orvos igazgató, valamint dr. Virginás Annamária nőgyógyász szakorvos vettek részt. Míg tíz évvel ezelőtt alig húsz-harminc, meddőségre utaló gondokkal küszködő pár fordult kezelés végett a marosszentgyörgyi meddőségi klinikához, mára ez a szám évente 250–300 körül mozog.

A sajtótájékoztatón Elekes Darabont István menedzser kiemelte, a tíz év alatt kilencszáz kisbaba jött a világra az intézmény szakemberei által végzett fertilizációs eljárásoknak köszönhetően. A gyerekek egy részének a fotója ki van függesztve a klinika recepciójánál, egytől egyig fejlett, mosolygós babák. A menedzser röviden beszámolt a szeptember 17–19. között Szovátán tartott orvosi konferenciáról, amelyre a 10. évforduló alkalmából került sor Aktualitások a meddőség terén címmel, és amelyen a marosszentgyörgyi Zygota Meddőségi Klinika orvosai mellett neves hazai, magyarországi és ausztráliai szakemberek ismertették a szakterület újdonságait, a legújabb kutatások eredményeit a részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvosokkal.


35 éves kor után csökken a teherbe esés esélye

A Zygota Meddőségi Klinika immár tíz éve azon párok számára kínál esélyt a gyermekáldásra, akiknek rövidebb vagy hosszabb ideje nem sikerül természetes úton gyereket vállalniuk. A meddőség állapotát nehezen értik meg azok, akiknek nem kell megküzdeniük vele, ugyanis a legtöbb ember számára a család gyerekkel való bővülése természetes dolog, sok pár esetében azonban akár évekig is várat magára az óhajtott teherbe esés. A meddőség betegség, és manapság egyre gyakrabban fordul elő, a reproduktív korban lévő párok mintegy tizenöt-húsz százalékát érinti. 

Dr. Nagy Barna szülész-nőgyógyász főorvos lapunknak elmondta, meddőségről akkor beszélhetünk, ha fogamzásgátló módszer alkalmazása nélküli rendszeres nemi élet mellett egy év alatt sem következik be teherbe esés. Rendszeres és védekezés nélküli nemi élet esetén a teherbe esés valószínűsége egy menstruációs ciklus során körülbelül 25-30%, így aztán egy év leforgása alatt a párok megközelítőleg 85%-ánál bekövetkezhet a terhesség. Ez nem jelenti azonban azt, hogy mindenkinek ki kell várnia az egy évet, mielőtt orvosi segítséget kér, hiszen a termékenység az évek múlásával egyre csökken. – Megváltozott az életünk, a nőknek a társadalmi helyzete, és emiatt egyre gyakrabban fordul elő, hogy a családalapítás, a gyerekvállalás későbbre tolódik. Ez a legfőbb oka annak, hogy a meddőség ennyire előtérbe kerül. A 35 év alatti nők esetében 50-60 százalék között van a teherbeesési ráta, 37 évesen 30 százalék körüli, negyvenévesen 10 százalékos, 43 évesen pedig már csak 3 százalék körül mozog, tehát meredeken csökken az életkor előrehaladtával – mutatott rá a szakember. Bár sok nő a negyvenes éveihez közeledve is fiatalnak, életerősnek érzi magát, a főorvos szerint számolni kell azzal, hogy 35 éves korban a petesejtek fele már genetikailag elöregedett, a negyvenes éveikben járó nők esetében pedig ez az arány kétharmadra nő. A biológiailag elöregedett petesejtekből pedig már hibás embriók képződhetnek, vagy egyáltalán nem termékenyülnek meg.

Mint mondta, a marosszentgyörgyi meddőségi klinikához is egyre több, negyvenes éveiben járó nő fordul. 


Évente 250-300 párt kezelnek

2011-ben, amikor létrejött a marosszentgyörgyi meddőségi klinika, mintegy húsz pár fordult hozzájuk segítségért, utána évente nőtt ez a szám, jelenleg évi 250-300 meddőségi gondokkal küszködő párt kezelnek. Dr. Nagy Barna főorvos érdeklődésünkre kifejtette, negyven-negyvenöt százalék között mozog a terhességi ráta, ami a beavatkozások eredményeképpen létrejött teherbe eséseknek a százalékos arányát jelenti, illetve 30 százalék körül van azon esetek aránya, amikor a pár haza is vihet egy kisbabát. Ez a statisztika jellemző Európa-szerte, illetve bárhol a világon az olyan meddőségi klinikákon, ahol embriótranszfer előtt nem végeznek genetikai vizsgálatot.


Ugyanolyan arányban van jelen a női, illetve férfi eredetű meddőség

Bár a társadalom gyakran hajlamos a nőket hibáztatni, ha nem jön össze a baba, a szakember szerint ugyanolyan arányban fordul elő a férfi eredetű meddőség is, mint a női. Ugyanolyan társadalmi hatásoknak vannak kitéve a férfiak is, amelyek az ondósejtnek a minőségét befolyásolják, például a stressz, a fáradtság, a különféle káros környezeti hatások mind kedvezőtlenül befolyásolják a nemzőképességet.

A Zygota meddőségi klinika honlapján elérhető információk szerint a fogantatás elmaradásának számos oka lehet. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az esetek 30-40%-ában női tényezők állnak a háttérben, és ugyanez az arány évényes a férfitényezőkre vonatkozóan is. A férfinál és nőnél egyaránt fennálló termékenységi problémák az esetek 20-25%-át teszik ki, és 10-15%-ban a meddőség oka nem állapítható meg. Az említett arányok egyértelműen jelzik, hogy a meddőség okának a kiderítését célzó vizsgálatokat a pár mindkét tagjánál el kell végezni. Számos esetben a meddőség nem önálló betegségként jelentkezik, hanem különböző fizikális, illetve pszichés állapotok fő tüneteként. Magától értetődő, hogy egy gyermek megfoganásához a pár mindkét tagjánál több feltételnek is teljesülnie kell. A nőknek a megfelelő hormonháztartásuknak köszönhetően képesnek kell lenniük egy érett petesejt termelésére, valamint a méhnyálkahártyának alkalmassá kell válnia a megtermékenyített petesejt beágyazódására és növekedésének biztosítására. A genitális traktusnak (beleértve a hüvelyt, a méhüreget, a petevezetékeket) átjárhatónak és fertőzésektől mentesnek kell lennie ahhoz, hogy a megtermékenyítés végbemehessen. A fogamzás létrejöttéhez a férfiaknál is számos feltételnek teljesülnie kell, beleértve azt, hogy megfelelő mennyiségű ondónak kell termelődnie, amely magas koncentrációban tartalmaz kellően életképes és mobilis hímivarsejteket; a genitális traktusnak (ondóvezeték, ondóhólyag, húgycső) átjárhatónak és fertőzésektől mentesnek kell lennie, ugyanakkor a férfinak képesnek kell lennie a közösülésre. Ha ezen funkciók bármelyike károsodik, előfordulhat, hogy a fogantatás lehetetlenné válik. A meddőségi kivizsgálás és kezelés célja tulajdonképpen a fent említett feltételek biztosítása. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a környezethez és a személyiséghez fűződő stresszhatások jelentősen befolyásolják a termékenységet. Újabb kutatások során kimutatták, hogy az egyik legfontosabb tényező, amely – ellentmondásos módon – csökkenti a termékenységet, nem más, mint a gyermek iránti erős vágy. Gyakran válnak depresszióssá azok a nők, akik állandóan izgatottan várják következő menstruációjuk kimaradását, illetve kudarcként élik meg azt, ha ez mégsem következik be. Továbbá az is gyakori, hogy a meddőség hátterében álló ok egy olyan rendellenesség, amely gyógyszerekkel vagy sebészeti beavatkozással hatékonyan kezelhető. A női meddőség hátterében 25-30%-ban ovulációs zavarok állnak, melyek közül a legfontosabb a policisztás ovárium szindróma, de az eltérő életvitel, a túlzásba vitt sport, az eltúlzott fogyókúra, a stressz, az elhízás is megzavarhatja a menstruációs ciklust, és ennek következtében meddőséghez vezethet.


Csekély állami támogatás

A gyermekáldást elősegítő beavatkozás, kezelés jelentős anyagi erőfeszítést jelent az erre vállalkozó párok számára, ugyanis, bár a meddőséget betegségként tartják számon, Romániában az állam csekély összeggel támogatja ezeket a beavatkozásokat. Létezik ugyan egy program, amelynek keretében az állam hozzájárul a költségek fedezéséhez, amennyiben bizonyos feltételeknek eleget tesz a pár, és bekerül ebbe, viszont a főorvos szerint ez az összeg csupán részben fedezi a költségeket. Egy pár mintegy 10 ezer lejes támogatást kaphat, ez az összeg pedig a költségeknek legkevesebb egyharmadát, illetve legtöbb kétharmadát teszi ki, ugyanis minden esetben személyre szabottan alakítják a kezelés menetét, van rá eset, hogy nagyobbak a költségek, mert esetleg nagyobb mennyiségű gyógyszerre van szükség, illetve akadnak párok, akik esetében különleges kivizsgálásokat kell elvégezni – magyarázta dr. Nagy Barna főorvos.