2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Befejeződött a labdarúgó-Európa-bajnokságon a csoportkör első fordulója. Utolsóként az F jelű kvartett csapatai léptek pályára, amelyet halálcsoportként is emlegetnek, tekintve, hogy a címvédő Európa-bajnok Portugália, a világbajnok Franciaország és az előző világbajnok Németország tagja a teljesen esélytelennek tartott Magyarország mellett.

És mintha már láttuk volna ezt a meccset az idei Eb-n, amelyet Magyarország és Portugália játszott. Több nagy esélyes találkozott már kisebb csapattal, és valamennyi esetben az esélyesek uralták végig a találkozót. Ezúttal sem volt másként. Csakhogy míg a hasonló eredménnyel zárult belga–orosz és olasz–török meccseken végig egyértelmű volt a győztes kiléte, ez a meccs inkább a spanyol–svéd meccs kimeneteléhez közelített. A magyar csapat hosszú ideig tudta tartani magát, amihez talán a telt házas Puskás Ferenc stadion is hozzájárult. Sőt, egy pillanatig akár azt is gondolhatták a Rossi-gárda tagjai, hogy vezetnek, miután Schön lövése a hálóban kötött ki, csakhogy a magyar csatár lesről indult. Talán jobb lett volna, ha a partjelző nem vár ki, hisz annyira nyilvánvaló volt a les, hogy kár volt a videózásra várni, mert így lélektani csapást mért a magyar csapatra. A 86. percben pedig egy Willi Orbanon megpattanó labda becsapta Gulácsit, s a kapott gól végleg összezavarta a magyar védelmet. Így Ronaldo még kétszer betalált. Előbb a 89. percben büntetőből, majd a 90+2. percben a védők mögé kerüléssel, közelről küldte a hálóba. Mekkora a különbség azonban 3-0 és 3-0 között!…

Az első forduló legnagyobb rangadóját és legjobban várt találkozóját Münchenben játszották Németország és Franciaország között. De nem ez volt az Eb eddigi legjobb meccse. A felek láthatóan megpróbáltak spórolni az erejükkel, a legtöbbet kihozni a legkevesebb erőfeszítéssel, egész addig, míg Hummels olyan balszerencsésen piszkált bele egy beadott labdába, hogy az a felső sarokba vágódott. A hátrányba került németek így kénytelenek voltak többet kezdeményezni, ám a szervezetten védekező franciákon nem találtak fogást, akiknek az ellentámadásai életveszélyesek voltak. Illetve ezen a meccsen mutatkoztak meg a videóbíráskodás jelenlegi rendszerének igazi korlátai, és nem Mbappé és Benzema les címen érvénytelenített góljaira gondolunk. Elég nyilvánvaló büntetők esetében sem figyelmeztették ugyanis a videószobából az ezeket elnéző bírót. 


A csütörtöki program

* 16.00 óra: Ukrajna – Észak-Macedónia (C csoport)

* 19.00 óra: Dánia – Belgium (B csoport)

* 22.00 óra: Hollandia – Ausztria (C csoport)

A mérkőzéseket az M4 Sport és a Pro TV közvetíti.

Magyar szurkolók a Magyarország – Portugália mérkőzés végén

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt