2019. július 23., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dísznövény-kiállítás a Sapientián

Április 12. és 14. között harmadik alkalommal szerveztek kertészeti, dísznövény-kiállítást és vásárt a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusában. Ugyanakkor ötödik alkalommal került sor az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciára. 

A magyarországi ASSA Divi Kft. tulajdonosának, Krébecs Józsefnek a kezdeményezésére kapcsolódott be a Sapientia EMTE egy olyan rendezvény szervezésébe, amelynek célja elsősorban megmutatni azt, hogy milyen kínálata van e szakterületen az egyetemnek, ugyanakkor azt szeretnék, ha a kiállítás és a vásár lehetőséget nyújtanak arra, hogy a diákok kapcsolatot teremtsenek a gazdákkal, a termesztőkkel. A virágokat, a kertészetet kedvelők is első kézből kaphatnak itt információkat és vásárolhatnak a kertbe vagy a tömbházlakás erkélyére növényeket. Azért sikerült az idén is a kiállítást megszervezni, mert beigazolódott, hogy van amiért – az említett kontextusban – évente összehozni e rangos rendezvényt. 

Fotó: Vajda György


A Dísznövény 2019 – kertészeti kiállítás és vásár hivatalos megnyitója április 12-én, pénteken délután volt. Az egyetem kis aulájában összegyűlt meghívottak, tanárok, diákok és hivatalosságok előtt először dr. Kentelky Endre adjunktus, a Sapientia EMTE tanára, programfelelős szólalt fel. Elmondta, hogy az ASSA Divi Kft., illetve Krébecs József és a Sapientia EMTE közötti „kettős találkozás” eredményeként született meg a rendezvény, amely lehetőséget teremt az egyetemnek a bemutatkozásra, ezenkívül a végzett hallgatók közelebb kerülhetnek a gazdákhoz, ugyanakkor ez egy nyitás Marosvásárhely, valamint a megye felé is, hiszen ha bárki eljön, megismerheti az egyetemet, az oktatási kínálatok egyikét. Az is jó, hogy a közel 40 kiállító közül már több mint tíz a Sapientián végzett. Jó hír az is, hogy a végzettek 80%-a a szakmában marad. Ugyanakkor a kiállítással és a vásárral egy időben zajlik az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferencia is, amelynek előadói között rangos szaktekintélyek vannak. A diákok is bemutatkozhatnak, és az sem mellékes, hogy az előadások nemcsak a tudományos berkekben tevékenykedőkhöz szólnak, hanem a szakmában dolgozóknak is hasznos eligazítást nyújtanak. Így kapcsolódik egybe az oktatási intézmény a szakmai gyakorlattal. Az adjunktus ezután köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik összefogtak azért, hogy létrejöjjön a rendezvény, köztük a helyi tanácsnak és polgármesteri hivatalnak, a megyei tanácsnak, a közszállítási vállalatnak, Koronka önkormányzatának és másoknak. 

A megnyitón jelen levő Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke kifejtette: a Sapientia az önálló erdélyi magyar oktatás szimbólumává vált, s ezen belül az is tény, hogy a kertészeti és a mezőgazdasági oktatás erős bástyája lett. Nem mindegy, hogy milyen értékeink vannak. A Sapientia EMTE pedig leteszi a garast azért, hogy szakmailag jól felkészült diákok kerüljenek ki az oktatási intézményből, és itthon maradva gazdagítsák közösségünket. 

Fotó: Vajda György


Dr. Sándor Tibor László, Magyarország bukaresti nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája elmondta: az anyaország támogatja a szakoktatást Erdélyben, illetve az olyan rendezvényeket, amelyek értéket teremtenek és a két ország közötti közös érdeket szolgálják. A kertészeti kiállítás is egy olyan rendezvény, amely ennek hangot, rangot ad, ezért fontos, hogy évről évre megszervezzék. Makkai Gergely, Marosvásárhely alpolgármestere egykori tanárként szólt a jelenlevőkhöz. Visszaemlékezett arra a hosszú és fáradságos útra, amikor elindult a kertészmérnöki távoktatás Nyárádszeredában. Akkor az volt az elgondolás, hogy azért van szükség erre a szakmára, hogy „Erdély dombjai újra virágba boruljanak”. Ez a szaktudás pedig ahhoz ad eszközt a diákok kezében, hogy „zsebkendőnyi területen is megélhessenek”. Mindkét gondolat ma is érvényes, és azok, akik ezt a szakmát választják, az „élő anyag szobrászai” lehetnek, hiszen a magból szaktudással, gondozással virágot, növényt, életet teremthetnek – mondta a szakma szépségéről az egykori tanár, majd hozzátette: a kertészet nagyon sokak számára a puszta megélhetőséget jelenti, ezért is nagyon sokan foglalkoznak tájainkon ezzel az igen fontos szakmával. S hogy milyen szinten, azt nemcsak a Sapientia EMTE-n rendezett kiállítás, hanem az udvarfalvi, a nyárádszeredai és a Marosvásárhely főterén rendezett termékkiállítások és vásárok is igazolják. 

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a mezőgazdaságban van a jövőnk, és ez nem valamilyen fellengzős mozgósító jelmondat, hanem a puszta valóság. Ez az egyetlen gazdasági ágazat, amely itt húzóerő lehet, ennek a szakmai hátterét biztosítja az egyetem. Az alapítvány és az RMDSZ szakpolitikusai megfelelő támogatási programokat szeretnének kidolgozni, mert ezek járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a vidéki fiatalok itthon maradjanak. Elárulta, azon is munkálkodnak, hogy beinduljon a magyar mezőgazdasági szakiskolai oktatás is, amely egy erős láncszem lenne az előbb említett építkezésben. 

Mindezt alátámasztva Fazakas Miklós, az RMGE–Maros szervezet elnöke a gazdák nevében elmondta, hogy aki ma a mezőgazdaságban nem fektet be a tudásba és a technológiába, nem használja ki az anyagi támogatások lehetőségeit, lemarad. „Úgy érzem, hogy az idén megvan az akarat a felzárkóztatáshoz. Megvan minden feltétel ahhoz, hogy 2019 a gazdák éve legyen. Elindult egy folyamat, amelynek köszönhetően mind anyagilag, mind szakmailag a gazdák az elvárásoknak megfelelően méltó helyre kerülhetnek a társadalomban. Ezt összefogással, partnerkapcsolatok létesítésével, pályázatok megnyerésével lehet elérni. A rendezvény is jele annak, hogy jó úton vagyunk e téren” – mondta az egyesület elnöke. 

Fotó: Nagy Tibor


Akik a hétvégén ellátogattak a Sapientiára, igazán minőségi kínálatból választhattak. Külön érdekessége, egzotikuma volt a rendezvénynek a kaktuszkülönlegességek felvonultatása. De aki akart, válogathatott házi szörpökből, dzsemekből vagy különleges lisztekből, és volt bőven kézműves termék, ajándékkínálat is. A kisebbek édességeket, fagyikülönlegességeket kóstolhattak meg, a kiskertben pedig kipróbálhatták a kertészet mint hobbi csínját-bínját. Egy mini szórakoztató park is várta a gyerekeket, míg szüleik, nagyszüleik a dísznövényeket vették szemügyre. 

A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének munkaközössége ötödik alkalommal rendezte meg az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciát, amelynek társszervezői a gödöllői Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara és az Erdélyi Múzeum Egyesület voltak. Április 12–13-án a campus több előadótermében megszervezett tanácskozáson előadások is hangzottak el a zöldségtermesztésről, a borkészítésről, a kertépítészetről. Hegedüs Noémi, Kovács Lóránt, Farczádi Izabella Mária, Popa Zsuzsa, Patka Zsuzsa Kincső, Simpf Rajmond, Petelei-Ambrus Bíborka, Tăslăvan Marius Róbert, Kassay Emese, Klósz Endre bemutatták Az én városom, Marosvásárhely című, díjnyertes pályázatukat. Kert- és tájépítészeti esettanulmányokat vizsgálhattak meg az érdeklődő diákok. Szó volt arról, hogy miként lehet átrendezni egy városi tájat műemlék jellegének hangsúlyozásával. Külföldi előadók nálunk is alkalmazható példákat mutattak be. Érdekes téma volt a tájépítészet és a lakosság közötti kapcsolatteremtés és sok más olyan megoldás, amelyet mind a diákok, mind a már gyakorló szakmabeliek használhatnak. A kertészek pedig a különböző növények és zöldségek termesztésével kapcsolatos, illetve növény-egészségtani kutatások, vizsgálatok eredményeivel ismerkedhettek meg. 

E hármas összekapcsolódás – oktatás–szakma–közösségépítés – erősítéseként jövőre is lesz dísznövény-kiállítás és vásár a Sapientián… legalábbis ezt ígérték a szervezők. 

Fotó: Nagy Tibor