2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn kellett volna megszavaznia vagy leszavaznia a parlamentnek a második Orban-kormányt. Jó román szokás szerint ez az ülés is botrányba fulladt, ugyanis kvórumhiány miatt berekesztette az ülést a képviselőház elnöke. A 465 parlamenti képviselőből mindössze 188-an voltak a teremben, miközben a két ház közös házszabályzata értelmében a kormány beiktatásáról döntő parlamenti üléshez minimum 233 törvényhozó jelenlétére lett volna szükség.

Az üléssel egy napon született meg az az alkotmánybírósági döntés is, miszerint alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Iohannis államfő a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kabinet vezetőjének, Ludovic Orbannak adott ismét kormányalakítási megbízást. A taláros testület szerint az elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie. Ezáltal illúzióvá vált az államfő álma, aki 2016 óta előre hozott választásokat próbál kierőszakolni. 

Az RMDSZ szerint sokkal inkább – a koronavírus terjedése miatt – a közegészségügy kellene legyen a kormány legfőbb gondja, nem pedig az előre hozott választások. Az alkotmánybíróság döntései mindenki számára kötelező érvényűek, és mindenkinek el kell fogadnia azokat, még akkor is, ha nem ért egyet a testület határozatával. 

Az RMDSZ vezetője úgy véli, a labda az elnök térfelén van. Véleménye szerint a PNL Ludovic Orbant jelölte ki, de utána nem akarta megszavazni. Az államfő meg azzal a gondolattal nevesítette, hogy ne alakítson kormányt. Ez pedig szembemegy az alkotmány szellemiségével, és ilyen szempontból érthető az alkotmánybíróság döntése. Kelemen Hunor kijelentette: „Húsz éve, amióta a parlamentben dolgozom, nem láttam ekkora káoszt”. Felrótta, hogy jelenleg a kormánynak, az állami intézményeknek az állampolgárok biztonsága, a közegészségügy kellene legyen a prioritásuk, mert a járvány Románia határaihoz közeledik. Nem az előre hozott választásokkal és más mesékkel kellene foglalkozni, hanem az egészségügyi biztonsággal, ezt kellene elsőként kezelni a következő hetekben. 

Na és mit mond az elnök? Azt, hogy ezúttal is a Szociáldemokrata Párt a hibás, amely ismét válságot idézett elő azzal, hogy az alkotmánybírósághoz fordult Ludovic Orban miniszterelnöki jelölésével kapcsolatban.

Felelőtlen pártnak nevezte, amely „Románia sorsával játszik” és (…) „miután a helyi bárók hatalmának védelmében” megbuktatta az Orban-kabinetet, újabb válságot idézett elő, amit elmélyített az alkotmánybírósághoz benyújtott beadvánnyal. Nem kommentálta az alkotmánybíróság döntését, mint mondta, várja az indoklást, „de amit a PSD tesz, az precedens nélküli dacolás az emberekkel”. Hozzátette: elő fog készíteni néhány konkrét lépést, amelyeket az alkotmánybírósági döntés indoklásának közzététele után jelent majd be. De semmi szín alatt sem fog PSD-s miniszterelnököt kinevezni.

Káosz a köbön, ami csak még inkább elhatalmasodik a választások közeledtével. Vajon lesz valaha is ennek az országnak olyan felelős kormánya, amely képes autópályákat, kórházakat, iskolákat építeni, és az állampolgárok javát tartja szem előtt?