2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mikor lesz vége a kormányválságnak? Egyáltalán véget ér valaha? Ezek a kérdések foglalkoztatják mostanában leginkább a járvány- és energiaválság sújtotta közvéleményt, ezeket a kérdéseket szegezte nekem a minap az utcán egy ismerősöm. Azt mondta, Románia rendszerváltás utáni politikája kisebb-nagyobb szünetekkel botrányról botrányra, tévedésről tévedésre bukdácsol. A kérdések tehát jogosak.

Valójában nem sok jele mutatkozik a pozitív változásnak. Az elnök „saját” kormányát menesztő bizalmatlansági szavazás, illetve az önjelölt Cioloş-kormány sikertelen próbálkozása után a legutóbb kijelölt miniszterelnök folytatja a hét végén elkezdett kormányalakítási tárgyalásokat.

A hónap elején megbuktatott, jelenleg ügyvivő kormányfő azonban határozottan kijelentette: szóba sem jöhet, hogy tagja legyen a Nicolae Ciucă vezette kabinetnek, mivel a PSD és az USR közösen buktatta meg a Cîţu-kormányt, „összeférhetetlennek” tartja, hogy olyan kormány tagja legyen, amelyiket e két pártnak a szavazataival iktathatnak be. 

A kormányalakításra felkért Ciucă vasárnap folytatta az egyeztetéseket a PNL és az RMDSZ szakértőivel a kormányprogram véglegesítése érdekében, megbeszélést tart a kormányprogramról a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel. Szombaton délután telefonbeszélgetést folytatott Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnökkel is, akivel abban állapodtak meg, hogy a parlamenti támogatás ellenében a kormányprogramba foglalják a PSD tízpontos követeléseit. Ezeket a feltételeket azonban nem fogadta el a PNL elnöke, a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök. Aki napokkal korábban az elnökkel együtt „móresre tanította” az USR-t és Cioloşt.

A hatalmi játszmák közben a járványhelyzet olyan súlyossá vált, hogy külföldi segítséget kellett kérni. A politikusok meg úgy viselkednek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Sőt, mivel a román politikában bármi megtörténhet, akár tárgyalni lehet a „vörös pestissel” is, és ellenségként lehet kezelni a minapi szövetségeseket. 

Nem sok az esély, hogy véget ér a válság, legalábbis az új választásokig. A jelenlegi elnök ugyanis úgy marad fenn a történelemben, mint aki futószalagon váltogatta a kormányfőket: hét év alatt 14 miniszterelnököt „fogasztott el”, 12 egészségügyi, tíz igazságügyminisztert, legalább tíz belügyminisztert és a felsorolás még nem ért véget…