2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közel 8 ezrelékes a fertőzöttségi ráta a megyében 

Október 27-én csupán 22 községben volt 3 ezrelék alatt a koronavírussal fertőzöttek száma. A többi közigazgatási egység a 3 ezrelék fölötti vörös tartományban található. A megyében a fertőzöttségi ráta 7,92 ezrelék. A legsúlyosabb a helyzet továbbra is Mezőmadarason, ahol 21,36 ezreléket jegyeznek, következik Mezőkirályfalva, ahol 16,92 ezrelék az arány. Marosvásárhelyen az utóbbi 14 napon 1791 pozitív eset volt, ez 12,65 ezreléket jelent. 10 ezrelék fölötti az esetszám Jedden, Marosszentannán, Vajdaszentiványon, Marosszentkirályon, Mezőgerebenesen, Mezőpanitban, Szovátán és Marosszentgyörgyön is.


Mobil oltóközpont a város lakónegyedeiben

 A Maros Megyei Prefektúra, a Maros Megyei Mentőszolgálat, valamint a Közegészségügyi Igazgatóság közös kezdeményezéseként a héten, valamint a jövő héten mobil oltóközpontot állítanak fel Marosvásárhely lakótelepein: október 29-én, ma az Egyesülés negyedben, a Palas üzlet parkolójában 12–16 óra között, 31-én, vasárnap 10.30–13 óra között a Tudor negyedben, a Fortunánál lévő katedrális előtt lehet igényelni a vakcinát. A mobil oltóközpontban a Johnson&Johnson egydózisos oltóanyagát kaphatják meg az emberek, nem szükséges előjegyzés, csupán a személyazonossági igazolvány. A jövő héten a többi lakótelepen folytatódik az oltás, a pontos helyszíneket, időpontokat a napokban közlik a hatóságok.


Csökken az új esetek mozgóátlaga, az áldozatoké továbbra is növekszik

Tovább csökkent csütörtökön az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések mozgóátlaga, a betegségben elhunytak számát illetően azonban a járványgörbe még mindig emelkedik.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint 13 197 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az utóbbi 24 órában, s ez több mint tíz százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától. A mozgóátlag is, amely az utóbbi napokban 14 500 körül stagnált, enyhén csökkenni kezdett. Romániában a járványgörbe fűrészfog alakú, a heti rendszerességgel ismétlődő kilengések pedig a kiértékelt tesztek számának változását követik. Csaknem egy hónapja a találati ráta 20 százalék körüli, tehát átlagosan minden ötödik teszt pozitív. Hétvégenként a laboratóriumok egy része nem dolgozik, ezért az előző 24 órát összegző vasárnapi, illetve hétfői jelentések rendre az átlagosnál kisebb, a többi öt napon közölt kimutatások az átlagosnál magasabb – köztük a keddiek kiugróan magas – esetszámot mutatnak.

Csütörtökön hónapok óta először fordult elő, hogy egy hétköznap az átlagosnál kevesebb új esetet diagnosztizáltak. Az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás azonban még mindig növekszik, és az elhalálozások száma is emelkedik.

A GCS szerint az utóbbi 24 órában 413 koronavírusos beteg halt meg, ami 5 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, maga a kéthetes mozgóátlag pedig az utóbbi héten 16 százalékkal emelkedett. A csütörtökön elhunytak között három 30 év alatti fiatal is volt, valamennyien oltatlanok.

A romániai kórházakban csaknem egy hete több mint 20 ezer koronavírusos beteget kezelnek, közben pedig a hatóságok folyamatosan bővíteni próbálják az intenzív terápiás kapacitást. Csütörtökön már 1881 súlyos betegnek jutott hely a romániai Covid-kórházak intenzív részlegein, közben naponta indulnak repülőgépek és mentőautók Magyarországra, Lengyelországba és Ausztriába olyan válságos állapotban lévő fertőzöttekkel, akiknek a hazai kórházakban nem tudnak ellátást biztosítani.

Csütörtökön Dániából egy orvosokból és asszisztensekből álló kilenctagú egészségügyi csapat érkezett segíteni a bukaresti Matei Bals járványkórházba. (MTI)


Oltási igazolásokat hamisító bűnszövetkezetre csapott le a rendőrség

Koronavírus elleni oltási igazolásokat hamisító újabb bűnszövetkezetre csaptak le a hatóságok: csütörtökön Bukarest második kerületében öt helyszínen végzett házkutatást és 168 gyanúsítottat állított elő a rendőrség.

A nyomozók már augusztus óta figyelték az egyik oltóközpont tevékenységét, ennek alkalmazottai – akiket a kerület gyermekvédelmi hatóságától helyeztek át – a gyanú szerint megváltoztatták az országos oltási regiszterbe bevezetett adatokat, és így olyanoknak tették lehetővé az uniós védettségi igazolvány kiváltását, akik valójában nem kapták meg az oltást.

Radu Mihaiu kerületi polgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a Neghinita napközi otthonban berendezett oltóközpontot a rendőrségi helyszínelés miatt ideiglenesen bezárták. Rámutatott: bár jelenleg égető szükség van minden oltási központra, addig nem nyitják újra ezt a helyszínt, amíg a teljes személyzetét le nem cserélik.

Múlt héten egy Prahova megyei oltási központban és négy háziorvosi rendelőben tartottak házkutatást a rendőrök, és 35 gyanúsítottat állítottak elő. Ebben az ügyben a „szolgáltatásért” fizetni is hajlandó oltásszkeptikusoknak valódi oltási igazolásokat állítottak ki, de a vakcinát nem adták be, hanem kiöntötték.

A Pro TV híradója szerint a hamis oltási igazolásokat már közösségi oldalakon is hirdetik: a jelentés szerint 400 lejért lehet a „QR-kódos ellenőrzés próbáját is kiálló” védettségi igazolást beszerezni. Bár a koronavírus elleni oltás ingyenes, valamint a hamisítók és a hamis védettségi igazolványt használók is börtönbüntetést kockáztatnak, látványosan fellendült az országban a hamis igazolványok piaca.

A rendőrség már több mint kétszáz, fiktív oltásokkal kapcsolatos ügyben indított bűnvádi eljárást.

Az utóbbi héten hatalmas sorok alakultak ki az oltóközpontoknál, amióta a kormány – az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével – kötelezővé tette a zöldigazolvány használatát az ügyfelek számára valamennyi zárt nyilvános térben, a parlament pedig azt a törvénytervezetet tárgyalja éppen, amely előírná, hogy a közalkalmazottak is csak védettségi igazolvánnyal járhatnak be munkahelyükre.

Az alacsony – kevesebb mint 40 százalékos – átoltottságú Romániában most tetőzik a járvány negyedik hulláma, amely már több mint tízezer áldozatot követelt. (MTI)