2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Aggasztó a napi ezret meghaladó (szerdán 1309) koronavírus-fertőzöttek száma, és az is, hogy egyre több az intenzív terápiás osztályokon ápolt beteg. Bár a szakemberek egy része szerint a járványgörbe Romániában ezekben a napokban elérte a csúcsot, és stagnálás várható, lazításra egyelőre nem sok kilátás van. 

A vendéglátóipar súlyosan megsínylette az elmúlt hónapokbeli korlátozó intézkedéseket, és nincs remény a pozitív változásra. Immár arról beszélnek, hogy közel félmillió alkalmazott elbocsátása van kilátásban, ha a kormány nem engedi meg az éttermek beltéri megnyitását, az ágazati szervezetek képviselője pedig egyenesen azt rótta fel a kormánynak, hogy – tekintve egyéb országok példáját, ahol kinyithattak az éttermek, de a fertőzöttek száma nem ugrott meg –, a hivatalos kommunikációval ellentétben nincs összefüggés a fertőzöttek száma és a vendéglátóipari egységek megnyitása között. Hozzátette: nem beszélhetnek a gazdaság újraindításáról a GDP 5 százalékát jelentő vendéglátóipar nélkül. 

Ha a március óta folyamatosan korlátozott vendéglátóiparnak nem is adnak zöld utat, hiszen a járványhelyzetet mégiscsak komolyan kell venni, jó lenne, ha legalább megkapná a kormány által beígért támogatást. A jogszabályt ezúttal sem követi rögtön az alkalmazási utasítások kidolgozása, megjelentetése, ezekre még mindig várnak… A vállalkozók nem értik, hogy a kormány miért nem áll melléjük, és azt sem értik, hogy miközben helyenként a hivatalokban zsúfoltság van, és az emberek órákig várakoznak ügyintézés céljából, ez miért jelent kevesebb veszélyt, mint az éttermek megnyitása, illetve a teraszok nyitvatartási idejének korlátozása. Azt pedig végképp felháborítónak tartják, hogy az első EU-s összegek kiutalása szeptemberre várható. Feltéve, hogy addig még kibírják a vállalkozások. 

Nem erőssége a kormánynak a gyors beavatkozás, és nem erőssége a jó kommunikáció sem, a pánikkeltésben viszont igen jók az illetékesek. Lásd az egészségügyi tárca vezetőjének keddi nyilatkozatait, a miniszter csak amúgy saccolgatja a számokat, az olaszországi és spanyolországi helyzet bekövetkezését vizionálja őszre Romániában. A drámai bejelentések azonban visszaüthetnek…

A pánikkeltés, a kapkodás mellett már javában zajlik a nem hivatalos kampány, csak az lesz kérdéses, hogy az emberek elmennek-e majd szavazni szeptember 27-én, milyen legitimitása lesz a választásoknak abban az esetben, ha nagyon visszafogott lesz a részvétel.