2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Először szerveznek Marosvásárhelyen

interetnikai fesztivált. A hagyományteremtő célú rendezvény részleteibe Török István, a Hagyományok Háza hálózat erdélyi vezetője avatja be az érdeklődőket.

– Folkfórum néven május 18–19-én Marosvásárhelyen interetnikai fesztivált szervezünk. A rendezvény megálmodóit, Barabási Attilát, a Maros Művészegyüttes igazgatóját, Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza főigazgatóját és jómagamat a jeles napok kezdeményezésében a bartóki életmű, a Maros megyében még élő közös hagyományok őrzése motiválta. 

Valóban, a Maros-, a Nyárád- és a Küküllőmente még elég gazdag hagyományokban, így célunk az etnikumokat összekötő tradíciók bemutatása. Tudjuk, hogy Bartók Bélát a legnagyobb román népdalgyűjtőként is számon tartják, így példája arra kötelez minket is, hogy ápoljuk és továbbadjuk a következő generációnak a közös értékeket.

A multikulturális kezdeményezésnek a marosvásárhelyi vár ad otthont, a helyszín azért is különleges, mivel mind ez ideig – az ilyen jellegű rendezvények számára – az objektum elérhetetlen volt.

Fontosnak érezzük a város és környékén szép számmal működő gyermekegyüttesek fellépését, e programok reggeltől délig tartanak.

A szervezők a muzsika és a tánc mellett a tárgyi néprajz bemutatását is fontosnak tekintik: kovácsmesterek, posztókészítők, furulyakészítők, bőrdíszművesek, kosárfonók, fafaragók, viseletkészítők sátrakban kínálják portékájukat, s emellett délutánonként minden mester félórában ismerteti munkásságát.

A Kallós Alapítvány kiállítással szerepel a programban, a Hagyományok Háza a kiadványokon kívül a népszerűvé vált virtuális-interaktív bemutatóját hozza el a Maros partjára. A múzeum épületében egy hagyományos magyar, román, szász, cigány viseletbemutató várja az érdeklődőket, s meg kell még említenem Barabási Attila fotókiállítását is. Mindkettő – ugyanebben az időben rendezett – a Vásárhelyi Napok és a Múzeumok Éjszakája keretében éjfélig tart nyitva. 

Esténként koncertek teszik fel a napra a koronát.