2020. december 4., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy-két hetes késéssel érkezik az eredmény

Fölöslegesnek tartják a gyermekeket és felnőtteket ellátó szociális központok személyzetének tesztelését hetente, olyan körülmények között, hogy esetenként egy-két hetes késéssel kapják meg a koronavírustesztek eredményét – hívta fel a figyelmet lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság több mint ezerháromszáz alkalmazottját tömörítő Acord szakszervezet. 

Illusztráció. Fotó: Nagy Tibor


A szakszervezet szerint a kormány ugyan eldöntötte, hogy hetente kell tesztelni a szociális intézmények, azaz gyermekotthonok, felnőtteket gondozó központok személyzetét, azonban ez a rendelkezés nincsen összhangban a koronavírus-fertőzés lefolyásáról szóló protokollummal. 

Lucian Puiu, az Acord szakszervezet vezetője lapunk érdeklődésére kifejtette, teljesen fölösleges a heti tesztelés, amikor számos esetben a Maros megyei gyermekjogvédelmi rendszerben dolgozók egyhetes, de olyan is előfordult, hogy 14 napos késéssel kapták meg a teszt eredményét, időközben pedig újabb tesztelésre is sor került. 

– Két hét lejártával semmi értelme, ha valaki kézbe kap egy pozitív eredményt, hiszen addig ugyanúgy bejárt dolgozni, és kapcsolatba került a közösség többi tagjával. Egyik szászrégeni központban a mintavételt követően 13 napra érkeztek az eredmények, jelenleg (november 13-án – szerk. megj.) egy marosvásárhelyi, gyermekeket ellátó központban október 29. óta várják az eredményeket. Elfogadhatatlan, ami történik. Mi a logikája a heti rendszerességgel történő tesztelésnek, ha nem adott hozzá a megfelelő kapacitás, hogy időben kiszűrjék a pozitív eredményeket? Ha az intézkedés nem társul gyors reakciókészséggel, semmiféle haszna nincs, fölösleges pénzkidobás – adott hangot felháborodásának Lucian Puiu, aki szerint, az egészségügyi rendszerhez hasonlóan, a szociális ellátóközpontokban is akkor kellene tesztelni, amikor jellegzetes tünetek jelentkeznek az egyes személyeknél, ezért a szakszervezet azt kéri a kormánytól, hogy gondolják újra a szociális ellátórendszert érintő tesztelési protokollt. 

Azt is nehezményezik, hogy a szociális ellátóközpontok akarva-akaratlanul Covid-háttérkórházakká váltak, ugyanis a tünetmentes, valamint enyhe tünetekkel rendelkező ellátottakat az adott központokban, a többiektől elkülönítve ápolják. 

– Ezek a központok nem kórházak, nem rendelkeznek megfelelő felszereltséggel, orvosságokkal, nincs biztosítva a fertőzöttek hatékony elkülönítése, amivel megakadályozható lenne a személyzet egymással való érintkezése. Ráadásul a személyzet semmiféle pluszjuttatásban nem részesül annak fejében, hogy ellátják a fertőzött pácienseket. Pluszterheket ró ezekre a központokra, viszont az állam nem adja hozzá a szükséges anyagi forrásokat, a megfelelő védőfelszerelést azon alkalmazottak számára, akik ellátják a fertőzött bentlakókat. 

Megengedhetetlen, hogy egyik napról a másikra Covid-háttérkórházakká alakítsunk olyan központokat, amelyek nincsenek erre felkészülve – tette szóvá a szakszervezeti vezető.